Με διαταγή του Β.Πούτιν ενεργοποιήται η δημιουργία κοινής αεράμυνας με την Αρμενία ‘’τοποθετώντας‘’ την Τουρκία ανάμεσα σε δύο ‘‘πυρά‘‘ (Συρία-Αρμενία )

Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2015, 7:41 μμ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Αρμενίας για την δημιουργία ενός κοινού περιφερειακού συστήματος αεράμυνας στην περιοχή του Καυκάσου. Το αντίστοιχο διάταγμα του Ρώσου ηγέτη δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας , αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .


«Να ενεργήσετε με πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας για την δημιουργία ενός κοινού περιφερειακού συστήματος αεράμυνας στην περιοχή του Καυκάσου , αναφέρει  το έγγραφο . Εντέλλεται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εκτελέσει, με την συμμετοχή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τις συνομιλίες με την αρμενική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή στις λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταλήγει η ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου, ‘‘και τα σκυλιά δεμένα‘’ προς το παρόν. Σε διαφορετική περίπτωση οι Ρώσοι θα τα αμολύσουν.

Η ρωσική 3624η Αεροπορική Βάση στο αεροδρόμιο Ερεμπούνι στο Ερεβάν διαθέτει 24 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 Fulcrum, SU30S τα οποία  είναι έτοιμα για παν ενδεχόμενο. Επίσης η βάση έχει ενισχυθεί με πυραύλους ISKANDER οι οποίοι διαθέτουν βεληνεκές 400 χλμ «βλέποντας» Τουρκία και φυσικά Αζερμπαιτζάν. Η Αεροπορική Βάση Ερεμπουνί, υπάγεται στην 102η Ρωσική Αεροπορική Βάση στο Γκιουμρί, κοντά στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία.

Όπως σημειώθηκε προηγουμένως στην επιτροπή συντονισμού για την αεράμυνα , στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας των χωρών  ΚΑΚ «σε σχέση με το Κοινό Σύστημα Αεράμυνας των χωρών της ΚΑΚ‘’, αυτό  αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την ανάπτυξη της περαιτέρω ολοκλήρωσης σε περιφερειακή βάση. Αυτό αφορά την  δημιουργία ενιαίων και κοινών  περιφερειακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική ασιατική περιοχή της συλλογικής ασφάλειας. «!!!! Με λόγια λόγια ο Βλαδίμηρος ετοιμάζει κοινή αντιεροπορική άμυνα ενοποιώντας όλες τις περιοχές κάτω από ρωσικό έλεγχο, όπως το ΚΑΛΛΊΝΙΓΚΡΑΝΤ και την ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ .

Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr,  Η Ρωσία προχωρά στη δημιουργία ενός «δακτυλίου» αντιαεροπορικής προστασίας στα νότια σύνορα της ενισχύοντας τη βάση που έχει στην Αρμενία με μαχητικά αεροσκάφη MIG-29. Στη συγκεκριμένη βάση έχει ήδη τοποθετήσει ένα μεγάλο ραντάρ, αντιαεροπορικά συστήματα S-300, ενώ επρόκειτο να βάλει και S-400.


Όπως ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας η Μόσχα έχει ενισχύσει την αεροπορική βάση 3624 που έχει στο Erebuni του Ερεβάν της Αρμενίας με άγνωστο  αριθμό αεροσκαφών MIG-29.

Στη βάση της Αρμενίας οι Ρώσοι έχουν ήδη τοποθετήσει ένα τεράστιο ραντάρ και συστοιχίες αντιπυραυλικών-αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, ενώ επρόκειτο να τοποθετήσουν και S-400. Μετά τα αεροσκάφη  MIG-29 αναμένεται να ενισχυθεί η βάση και με μία μοίρα επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων ka -52.

Έτσι η Ρωσία θα μπλοκάρει την Τουρκία τόσο από την Συρία όσο και απο τηην Αρμενία βάζοντας την ανάμεσα σε δύο ‘’πυρά‘’.