ΟΙ «ΣΟΦΟΙ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ «ΨΗΦΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ- Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας προετοιμάζει τη γερμανική κοινή

Δημοσίευση: 20 Αυγούστου 2015, 2:21 μμ

Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας προετοιμάζει τη γερμανική κοινή.


Το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας προετοιμάζει τη γερμανική κοινή γνώμη για μια ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στον οικονομικοπολιτικού περιεχομένου ιστότοπο Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Σύμφωνα με έκθεση-μελέτη του εν λόγω ινστιτούτου (think tank) -το οποίο πολιτικά εκφράζει τις απόψεις των γερμανών εργοδοτών και ασκεί μεγάλη επιρροή ο ESM- προτείνεται να αγοράσει 300 δις ευρώ από το ελληνικό χρέος. Βέβαια το Ινστιτούτο εκφράζει την ελπίδα, ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποτύχει, όπως συνέβη μέχρι σήμερα, τότε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα γιγαντιαία ποσά που δόθηκαν ως πιστώσεις στην Αθήνα.
Με την κοινοτικοποίηση των 300 δις ευρώ του ελληνικού χρέους από τον ESM, το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Στην μελέτη προτείνεται επιπλέον χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους κατά περαιτέρω 20 χρόνια, καθώς και μείωση των επιτοκίων. Μαζί με την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού και τις μεταρρυθμίσεις το ποσοστό του χρέους θα μειωνόταν από 200% σε περίπου 100% το 2040, αναφέρει η έκθεση. Έτσι θα ήταν εφικτή η επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε να είναι σε θέση να δανειστεί υπό κανονικές συνθήκες και όρους.
Με την εν λόγω έκθεση, συνεχίζει το δημοσίευμα, το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) αποσαφηνίζει για πρώτη φορά, ότι η Γερμανία δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κοινοτικοποίηση κρατικού χρέους μέσω του μηχανισμού ΕSM είναι μια ριζοσπαστική πρόταση. Τα μέτρα, τα οποία το εν λόγω Ινστιτούτο αποκαλεί μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη. Επίσης στην έκθεση δεν αναφέρεται, τι θα συμβεί, εάν τα μέτρα εφαρμοστούν μεν, ωστόσο η συνταγή αποδειχθεί λανθασμένη, όπως συνέβη και με τα αντίστοιχα μέτρα τα προηγούμενα χρόνια.
Το πρόβλημα με την έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας είναι, ότι η αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα από το 2015 και μετά είναι πολύ θετική και προϋποθέτει, ότι τα μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν. Όμως όλοι οι παρατηρητές εκφράζουν την άποψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί, καταλήγει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.
financialbox.gr