Φανατικοί ισλαμιστές καταστρέφουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Συρίας

Δημοσίευση: 18 Μαΐου 2014, 10:23 μμ

Άγριοι βανδαλισμοί σε μνημειώδη αρχαιολογικά ευρήματα της Συρίας από Ισλαμιστές. Φωτογραφίες ελληνιστικών ψηφιδωτών στη σελίδα της Ιnterpol για την αρχαιοκαπηλεία από Συρία


Μέλη της ISIS με καλυμμένα τα πρόσωπα φωτογραφίζονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα των SINA, AINA και APSA (Οργάνωση για την προστασία της Συριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς), στης περιοχή Al-Hasakeh η τρομοκρατική οργάνωση ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της  Ανατολής) κατέστρεψε Ασσυριακά αγάλματα και αρχαιολογικά αντικείμενα που χρονολογούνται μεταξύ  1100 και 612 π.Χ, όταν το βασίλειο των Ασσυρίων εκτεινόταν σε όλον τον Τίγρη μέχρι και τη σημερινή Συρία. Πρόκειται για αρχαιολογικά αντικείμενα που ήταν μάλλον  ευρήματα παράνομης ανασκαφής από τον αρχαιολογικο χώρο Tell Αjaja. Πολλοί «αντάρτες» επιδίδονται σε αυτές τις δραστηριότητες σε όλη τη χώρα.Συχνά οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS  συντρίβει αρχαιολογικούς θησαυρούς με κασμάδες από λόγους θρησκευτικού φανατισμού καθώς  θεωρούνται ειδωλολατρικά αντικείμενα.

Η μανιώδης καταστροφή του αγάλματος

Λεηλασία των Ασσυριακών έργων τέχνης  είχε γίνει και  στο Ιράκ αμέσως μετά το 2003 από την Αλ Κάιντα, η οποία εκποίησε τα αντικείμενα για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της. Η λεηλασία έλαβε χώρα στο Μουσείο της Βαγδάτης (AINA 2003-04-19), καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους που ήταν αφύλακτοι, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν (AINA, 17 -02-05).

Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε η οργάνωση Protect Syrian Heritage που ιδρύθηκε από την αρχή του πολέμου  για να καταπολεμήσει την αρχαιοκαπηλεία, τις παράνομες ανασκαφές αλλά και τους βανδαλισμούς σεκταριστικού χαρακτήρα από τους ισλαμιστές είναι συγκλονιστικές.


το ίδιο άγαλμα πριν την καταστροφή του

Το Μουσείο Χαλεπίου οχυρωμένο

Ο εσωτερικός χώρος του Μουσείου Χαλεπίου

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας έχει εκδώσει ανακοίνωση για τη συλλογή οποιασδήποτε πληροφορίας  για το πρόσφατο κρούσμα των καταστροφών των αρχαιοτήτων αλλά και για τη διεξαγωγή των παράνομων ανασκαφών. Επίσης ανακοινώνει ότι θα συντάξει έκθεση των αντικειμένων για να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία της Interpol: H Ιντερπόλ στην ιστοσελίδα της έχει ήδη αναρτήσει συλλογή φωτογραφιών από ελληνιστικά ψηφιδωτά της Συρίας τα οποία έχουν αποκολληθεί και έχουν εξαχθεί από τη χώρα.

από τον κατάλογο των κλεμμένων ψηφιδωτών της Συρίας με ελληνικές επιγραφές (Interpol)

από τον κατάλογο των κλεμμένων ψηφιδωτών της Συρίας με ελληνικές επιγραφές (Interpol)

 

από τον κατάλογο των κλεμμένων ψηφιδωτών της Συρίας με ελληνικές επιγραφές (Interpol)