Μεγάλη Αεροναυτική Ασκηση «NobleDina 14» με συμετοχή ΗΠΑ-Ισραήλ & Ελλάδος !

Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2014, 1:00 πμ

Από 26 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2014 διεξάγεται η προγραμματισμένη πολυεθνική άσκηση «NobleDina 14» με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

 Η άσκηση η οποία διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και της  Ανατολικής Μεσογείου, έχει σκοπό την αξιολόγηση και ανάπτυξη του επιπέδου της επιχειρησιακής συνεργασίας των συμμετεχόντων σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωσης περιοχών, καθώς και καταπολέμησης πυρκαγιών σε πλοίαΗ κύρια φάση της άσκησης θα εξελιχθείστην «γκρίζα», κατά τους Τούρκους ζώνη, νότια του Καστελόριζου και νότια της Κύπρου.

Από ελληνικής πλευρά στην άσκηση συμμετέχουν μαχητικά F-16 Block 52+, μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Η Ελλάδα συμμετέχει για τρίτη φορά στην άσκηση, στην οποία μέχρι το 2010 λάμβαναν μέρος μόνο αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις. Η Ελλάδα κλήθηκε να συμμετάσχει για πρώτη φορά το 2011 από το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί την εν λόγω άσκηση υψηλής διαβάθμισης, χωρίς ποτέ να ανακοινώνει δημόσια ότι σχετίζεται με αυτήν.


Με την ελληνική συμμετοχή, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται κοινωνοί των διαβαθμισμένων αυτών στοιχείων, κίνηση που μεταφράζεται ως οριστική σύνδεση των συμφερόντων των συμμετεχόντων κρατών. Και ο νοών νοείτω…

πηγη