Παράδεισος των ναρκωτικών η Κρήτη -Από τα «χασισοκάραβα» του ’80 στην ηρωίνη, την κοκαΐνη και το LSD του 2013

Δημοσίευση: 4 Δεκεμβρίου 2013, 10:13 πμ

Σε παράδεισο για τα πρωτοεμφανιζόμενα ναρκωτικά στην Ελληνική αγορά έχει μετατραπεί, για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, η Κρήτη στην οποία όπως όλα δείχνουν δοκιμάζονται τα νέα είδη πριν διασκορπιστούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την πρακτική είχαν εντοπίσει οι αστυνομικές αρχές από τη δεκαετία του ’80 όταν ένα νέο ναρκωτικό εμφανιζόταν αρχικά στις πιάτσες της Αθήνας σε χρόνο ρεκόρ εντοπιζόταν και στην Κρήτη.


Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε μιλώντας στο irakliolive απόστρατος σήμερα αξιωματικός της ΕΛΑΣ που για χρόνια ασχολήθηκε με το θέμα, υπήρξε και μια περίπτωση που LSD εμποτισμένο σε χαρτάκια εμφανίστηκε στα μπαρ τουριστικών περιοχών των βορείων παραλίων της Κρήτης πριν καν εμφανιστεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αρκετά από τα «πρωτοεμφανιζόμενα» ναρκωτικά στο παρελθόν έφεραν οι τουρίστες στην Κρήτη κυρίως στη δεκαετία του ’80 και όχι μόνο για προσωπική τους χρήση αλλά για πώληση.

Το ισχυρό ναρκωτικό φαϊντανύλη που κατασχέθηκε πριν από λίγες μέρες στα χέρια γυναίκας στην Κρήτη, δεν προκάλεσε έκπληξη στους αστυνομικούς αφού ήταν «κοινό μυστικό» ότι κυκλοφορούσε τον τελευταίο καιρό στις πιάτσες του νησιού και προφανώς η συλληφθείσα δεν ήταν η μοναδική που το «εισήγαγε». Όπως ανέφερε ο πρώην αξιωματικός ποτέ δεν προκαλούσαν έκπληξη τα «ιδιαίτερα» ναρκωτικά που κατάσχονταν καθώς η πληροφορία για την κυκλοφορία τους ήταν γνωστή από πριν.

Πριν η Κρήτη μπει δυναμικά στην καλλιέργεια χασίς η ιστορία παρουσιάζονταν κάπως διαφοροποιημένη. Όσοι προσπάθησαν να συσχετίσουν την εισαγωγή ναρκωτικών στο νησί με τα καράβια που κάθε τόσο πιάνονταν ως τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στη νότια Κρήτη να μεταφέρουν χασίς με τους τόνους μάλλον τελικά έκαναν λάθος. Ακόμα κι ένα κότερο που μετέφερε στις καταπακτές του χασίς δεν προέκυψε ότι το χασίς το έφερνε στην Κρήτη. Τα πλοία ήταν … περαστικά από το Λιβυκό πέλαγος και πήγαιναν αλλού. Το γεγονός ότι κάποια στιγμή δεν ξαναβρέθηκε καράβι με ναρκωτικά δεν είναι εύκολο να ερμηνευτεί. Κάποιοι απλώς λένε ότι άλλαξαν οι θαλάσσιοι δρόμοι.

Λίγο πριν το 1990 σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου βρέθηκε ένας Ιταλός δημοσιογράφος τραυματισμένος από τροχαίο. Ο Ιταλός μιλούσε άπταιστα Ελληνικά καθώς η σύζυγος του ήταν από τη Μεσαρά. Ζήτησε να μιλήσει με τοπικούς δημοσιογράφους και όταν τον επισκέφθηκαν παρουσίασε αυτοσχέδιους χάρτες στους οποίους έδειχνε την πορεία των πλοίων, που κατά την άποψη του, ξεκινούσαν από την Ανατολή και έφερναν ναρκωτικά στην Ευρώπη περνώντας νότια της Κρήτης. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ήρθε να αποκαλύψει τα κυκλώματα και κάποιοι προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Επισήμως δεν προέκυψε ποτέ τίποτα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.


Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται να φτάνουν στην Κρήτη και τα περίεργα αλλά και τα συνθετικά-εργαστηριακά ναρκωτικά ηρωίνη, κοκαΐνη, LSD, διάφορα κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών αλλά και ότι νέο κυκλοφορεί. Από την πλευρά της η Αστυνομία προσπαθεί και παρεμβαίνει όπου είναι δυνατό αλλά όπως λέει εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛΑΣ: «η Κρήτη ήταν και εξακολουθεί να είναι «παράδεισος» όλων των ναρκωτικών. Δεν είναι θέμα του νησιού είναι θέμα όλης της Ευρώπης και του κόσμου η διακίνηση των ναρκωτικών. Απλώς εδώ εξαιτίας και του μεγάλου ρεύματος των τουριστών το πρόβλημα γίνεται περισσότερο εμφανές».

iefimerida.gr