Η Ρωσία υπογράφει στρατηγική συμφωνία με Ουκρανία – Εκτός μνημονίων και Ε.Ε. οριστικά οι Ουκρανοί;

Δημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2013, 11:14 μμ | Ανανέωση: Ιανουάριος 28, 2014 στις 7:00 μμ

Ρωσία-Ουκρανία-στρατηγική-συμφωνίαΗ Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν οικονομική και εμπορική συμφωνία στρατηγικότατης σημασίας, υπό την οποία το Κίεβο λαμβάνει σημαντικότατη έκπτωση στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου καθώς και δάνειο ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Το Κρεμλίνο αναμένεται να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια από το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας σε τίτλους του Ουκρανικού δημοσίου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος VladimirPutinέπειτα από την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών με τον Ουκρανό ομόλογό του, ViktorYanukovych.

Η συμφωνία προβλέπει την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που πωλείται στην Ουκρανία κατά ένα τρίτο (σ.σ. pentapostagma.gr– με την μείωση της τιμής πώλησης να πλησιάζει στο 35%), ενώ προβλέπεται παράλληλα και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για όσους Ουκρανούς εργάζονται στη χώρα της Ρωσίας.

Ο Yanukovychταξίδεψε στη Ρωσία ώστε να διασφαλίσει την συμφωνία-μαμούθ: μία συμφωνία ζωτικής σημασίας για την σωτηρία της Ουκρανικής οικονομίας.

«Δοθέντων των προβλημάτων και δυσχερειών που αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία, που συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η Ρωσία έλαβε την απόφαση να επενδύσει ένα μέρος των αποθεμάτων του Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας σε τίτλους του Ουκρανικού δημοσίου ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στοχεύοντας να «στηρίξει» την βιωσιμότητα του προϋπολογισμού της Ουκρανικής κυβέρνησης», ανέλυσε ο Putin.


Πάντως, ο Putinδεν προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την απόφαση του Κιέβου να συμμετάσχει σε τελωνειακή ένωση υπό την ηγεσία της Μόσχας.

 “Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν δεσμεύεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – Θα ήθελα να σας καθησυχάσω – δεν συζητούσαμε όλη μέρα σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση”, πρόσθεσε ο Putin.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες σε αρκετούς τομείς – με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα του εμπορίου.

pentapostagma.gr

Διαβάστε επίσης:

[cplw category=»1735" width=»500" height=»500" effects=»none» posts_to_show=»5" time=»1000" sort_by=»date» excerpt_length=»10" thumb_width=»150" thumb_height=»150" date_format=»F j, Y» display=»title» order=»desc»]