Οι βακτηριοφάγοι το «κλειδί» στη μάχη κατά των λοιμώξεων;

Δημοσίευση: 20 Μαρτίου 2013, 9:45 μμ

 
Η όψη τους μπορεί να μην προϊδεάζει για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά οι ιοί με την ονομασία φάγοι ή βακτηριοφάγοι μπορούν να αποτελέσουν το νέο σημαντικό όπλο στην μάχη κατά των μεταδοτικών ασθενειών.

Στο Ινστιτούτο Eliava του Tbilisi της Γεωργίας, οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία για πολλές μορφές βακτηριακών λοιμώξεων μέσω της «αξιοποίησης» των ιών-βακτηριοφάγων. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, όμως, χορηγούνται ακόμη αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες λοιμώξεις – γεγονός που ίσως εξηγεί και την αυξημένη ανθεκτικότητά τους στα φάρμακα.

Ένας ασθενής αναφέρει ότι «χρησιμοποιεί» συχνά φάγους για να θεραπεύσει μία επίμονη οφθαλμική λοίμωξη… «Δοκίμασα όλες τις μεθόδους.. Οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν με βοήθησαν τελικά…Αλλά αυτή η θεραπεία όντως βοηθά..,» αναφέρει ο ασθενής..

Οι φάγοι είναι μία ειδική κατηγορία ιών που βρίσκονται στην φύση και προσβάλλουν τα βακτήρια. Μόλις εισχωρήσουν στα βακτηριακά κύτταρα το DNA τους αντιγράφεται εώς ότου τελικώς «σκοτώσει» το βακτήριο-ξενιστή.  

pentapostagma.gr