Ο Άξονας BRICS σχεδιάζει την ίδρυση νέας Παγκόσμιας Τράπεζας

Δημοσίευση: 26 Μαρτίου 2013, 10:42 μμ

 
Στόχος η απεμπλοκή από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές  του κόσμου ενώνονται πλέον με στόχο την αντιμετώπιση της υπανάπτυξης και της νομισματικής «παγιότητας» με στόχο να ιδρύσουν θεσμούς οι οποίοι θα είναι αυτόνομοι τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ηγέτες των επονομαζόμενων και ως εθνών BRICS — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – αναμένεται να εγκρίνουν την εγκαθίδρυση μίας νέας αναπτυξιακής τράπεζας κατά την διάρκεια του ετήσιου κοινού συνεδρίου τους στην πόλη Durban της Νότιας Αφρικής.

Οι αξιωματούχοι και των πέντε χωρών θα συζητήσουν επίσης και ζητήματα σχετικά με την συγκέντρωση αποθεματικών σε ξένα νομίσματα ώστε να προστατευθούν από τις ανισορροπίες στα ισοζύγια πληρωμών ή/και τις νομισματικές κρίσεις.

“Η λογική πίσω από την δημιουργία του Άξονα BRICS είναι η φιλοδοξία για την δημιουργία νέων ιδρυμάτων τύπου Bretton Woods, τα όποια όμως θα «εξυπηρετούν» τον αναπτυσσόμενο κόσμο,” δήλωσε ο Martyn Davies, εκτελεστικός διευθυντής της Οργάνωσης Συμβουλευτικής Frontier Advisory στο Johanessburg, η οποία αφιερώνεται στην έρευνα των αναδυόμενων παγκόσμιων οικονομιών..“Βιώνουμε μία μεταστροφή ισχύος από τον παραδοσιακά ανεπτυγμένο κόσμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Υφίσταται έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον στον δυτικό κόσμο αναφορικά με αυτήν την μεταστροφή .”

Τα έθνη του Άξονα BRICS, τα οποία διαθέτουν συνδυαστικά νομισματικά αποθέματα εξωτερικού ύψους 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με πληθυσμό που αναλογεί στο 43% των κατοίκων της Γης, αναζητούν περισσότερη «ευελιξία» στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα με στόχο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της ολοένα και αναπτυσσόμενης οικονομικής τους ισχύος.

Οι ηγέτες του Άξονα κάλεσαν στην αναμόρφωση της διοίκησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου *(που δημιουργήθηκαν στο Bretton Woods, του New Hampshire, το 1944). Επίσης, αντιτίθενται στην πρακτική της επιλογής των προέδρων των διεθνών αυτών οργανισμών αποκλειστικά από τις Η.Π.Α και την Ευρώπη.

pentapostagma.gr