Ούτε την… «διασφάλιση» των 1500 ευρώ δεν θέλει η ΕΚΤ για τους χρεοκοπημένους..;;;

Δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2012, 8:53 μμ

Ο Κουτρουμάνης αποσύρει μέχρι νεωτέρας το άρθρο 49 του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επειδή, όπως εξήγησε γίνεται διάλογος επί του θέματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το θέμα μπλοκάρεται για διαδικαστικούς λόγους (!) όπως εξήγησε.


Το άρθρο αυτό προέβλεπε την προστασία ενός ελάχιστου ποσού ανά τραπεζικό λογαριασμό το οποίο θα ανερχόταν στα 1500 ευρώ αν επρόκειτο για ατομικό, και 2000 ευρώ αν επρόκειτο για κοινό, και το οποίο θα ήταν ακατάσχετο ώστε έτσι να διασφαλιστεί η δυνατότητα του οφειλέτη να καλύψει βασικές ανάγκες διαβίωσης.
Επίσης δινόταν η δυνατότητα, σε όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα, να διασφαλιστούν απέναντι στις τράπεζες μέσω της ένταξής τους στον ν.3869, και να επιτευχθεί διοικητική ρύθμιση των χρεών τους, και η παράταση της ρύθμισης από τα 4 στα 5 χρόνια, συν το ότι θα εξαιρούταν η ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας για 20 ως 35 χρόνια. Τι ακριβώς είναι αυτό που συζητείται με την ΕΚΤ δεν διασαφηνίζεται. Πρόκειται για το σύνολο των όσων όριζε το άρθρο; Πρόκειται για κάποια από τα σημεία του; Το σίγουρο είναι πως πλέον δεν μπορεί τίποτα (ειδικά ό,τι έχει σχέση με οικονομικές διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις και παροχές) να νομοθετηθεί με ανεξαρτησία από το ελληνικό κοινοβούλιο, παρά μόνο μετά από σχετική παρέμβαση και έγκριση από τους φορείς και τα όργανα της Ε.Ε και του ΔΝΤ. Ήδη το «μέτρο» που έθετε τα 1500 και 2000 ευρώ ως ακατάσχετα, μπροστά στην λαίλαπα των άλλων μέτρων που κατέστησαν πολλούς από τους πολίτες χρεοκοπημένους, μόνο ως «αντισταθμιστικό» δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό καθώς δεν είναι ικανό ούτε καν να παρηγορήσει κάποιον ο οποίος έχει φτάσει στην χρεοκοπία. Όταν κάποιοι έχουν χάσει τις περιουσίες τους και το εισόδημά τους λόγω της ύφεσης, μόνο ως εξευτελιστική μπορεί να θεωρηθεί αυτή η αντιμετώπιση ειδικά όταν παρουσιάζεται τέτοιο μέτρο από τους κυβερνώντες ως «ανάσα».

Φαίνεται όμως πως η ΕΚΤ ακόμα και αυτά τα ελαχιστότατα, τα θέτει προς διαπραγμάτευση. Προς «διαπραγμάτευση», αν πιστέψουμε τα λόγια του υπ. Εργασίας πως πρόκειται περί διαδικαστικών λόγων που ευελπιστεί (δεν είναι σίγουρος) να τακτοποιηθούν ώστε να επαναφέρει την ρύθμιση με τροπολογία πριν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Για να δούμε λοιπόν. Θα τακτοποιηθούν οι διαδικασίες; Και θα έρθει η ρύθμιση με την μορφή που είχε (αν έρθει…); Ή πολύ απλά η ΕΚΤ δεν θέλει μόνο να τα διαπραγματευτεί αλλά να τα… καταργήσει;; Το οποίο βέβαια δεν πρόκειται να προξενήσει και μεγάλη…έκπληξη. Λες και θα ήταν έκπληξη η γερακίνα να αποφασίσει υπέρ των… νεοσσών της, κι όχι των περιστεριών…

pentapostagma.gr