Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρέσβης Αρμενίας Τ. Μκρτσιάν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για Philoxenia2022: Πρέπει να αναβαθμίσουμε τη σχέση με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας

Συνέντευξη στον Ευάγγελο Δ. Κόκκινο

 

Με αφορμή τη συμμετοχή της Αρμενίας, ως τιμώμενη χώρα, στη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia 2022, που πραγματοποιήθηκε 18-20 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Τιγκράν Μκρτσιάν, μιλώντας αποκλειστικά στο Πενταπόσταγμα, είπε πως θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία Αρμενίας-Ελλάδας σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο, το οποίο θα συνάδει με τη στρατηγική συνεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η συμμετοχή της Αρμενίας στην ελληνική έκθεση Philoxenia2022 είναι μια ευκαιρία τόσο για την Αρμενία όσο και για την Ελλάδα να ενισχύσουν τους ιστορικά φιλικούς δεσμούς και να πυροδοτήσουν περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τουρισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομία γενικότερα», λέει ο κ. Μκρτσιάν, συμπληρώνοντας πως είναι συμβολικό ότι η συμμετοχή της Αρμενίας στην Έκθεση ως επίτιμη προσκεκλημένη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 30ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας.

«Οι αρμενο-ελληνικές σχέσεις βασίζονται σε κοινές αξίες, αρχές και δεσμούς αίματος, που είναι πάνω από κάθε άλλο είδος επαφών»

Ο πρέσβης της Αρμενίας σχολιάζει το γεγονός ότι ο εορτασμός των 30 ετών διπλωματικών σχέσεων, λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι πολιτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Τονίζει ωστόσο, πως «όσον αφορά τις αρμενο-ελληνικές επιχειρηματικές σχέσεις, οι οικονομικοί δείκτες είναι πολύ μέτριοι και υπάρχει χώρος για επέκταση».

Ο κ. Μκρτσιάν αποκαλύπτει πως «ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων τουριστών στην Αρμενία» ενώ προτρέπει «κάθε Έλληνα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να δει τον ναό και την θερινή κατοικία του Αρμένιου βασιλιά στο Γκαρνί», έναν ελληνιστικό ναό του πρώτου αιώνα στην Αρμενία που κατασκευάστηκε από Έλληνες αρχιτέκτονες πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Ναός του Γκαρνί

Αναφερόμενος στις κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Αρμενία, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας αναφέρει πως «συνεργαζόμαστε στενά, κάνοντας ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών προκλήσεων στις αρμενο-ελληνικές επιχειρηματικές σχέσεις».

«Οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας και οι ιστορικά διαμορφωμένοι στενοί δεσμοί έχουν μεγάλες δυνατότητες να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, προάγοντας και αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα», επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει πως ο πυρήνας των δραστηριοτήτων του, «δεν είναι μόνο η εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, αλλά και η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών μας».

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Αρμενίας στην Ευρώπη και στον κόσμο»

Τέλος, ο κ. Μκρτσιάν μίλησε για τους δεσμούς αίματος Ελλάδος-Αρμενίας. «Οι χώρες και οι διασπορές μας, μαζί με τους Κύπριους αδελφούς μας, αλληλοϋποστηρίζονται για να επιτύχουμε τη διεθνή αναγνώριση των τραγωδιών μας», είπε αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ειλικρινή υποστήριξη του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης της Ελλάδας στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας του έθνους μας, το πιο πρόσφατο παράδειγμα των οποίων ήταν ο πόλεμος του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν, υποστηριζόμενο από την Τουρκία και Ισλαμιστές μισθοφόρους, επιτέθηκε στο Αρτσάχ και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν παραβιάστηκε η εδαφική ακεραιότητα από το Αζερμπαϊτζάν με μια συνεχιζόμενη κατοχή αρμενικών εδαφών στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα», τόνισε.

«Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, θα καταφέρουμε να τις ξεπεράσουμε και να ανοίξουμε το δρόμο για ασφαλή και ευημερούσα Ελλάδα και Αρμενία για χάρη των εθνών μας», κατέληξε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 

- Στο πλαίσιο της 30ής Επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, η Αρμενία είναι η επίτιμη προσκεκλημένη στην ελληνική έκθεση Philoxenia2022. Ποιος είναι ο σκοπός της συμμετοχής της Αρμενίας;

Η συμμετοχή της Αρμενίας στην ελληνική έκθεση Philoxenia2022 είναι μια ευκαιρία τόσο για την Αρμενία όσο και για την Ελλάδα να ενισχύσουν τους ιστορικά φιλικούς δεσμούς και να πυροδοτήσουν περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τουρισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομία γενικότερα. Σκοπός της συμμετοχής της Αρμενίας είναι η προώθηση του αρμενικού τουρισμού, καθώς και οι επενδύσεις σε διάφορους τομείς της αρμενικής οικονομίας. Είναι μια ευκαιρία προώθησης διμερών και πολυμερών σχέσεων, τόσο με τη φίλη Ελλάδα όσο και με άλλες χώρες. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση για τον τουρισμό και είναι η πρώτη φορά που η Αρμενία συμμετέχει σε αυτήν με αυτό το τιμητικό καθεστώς. Από την άλλη, πρέπει να τονιστεί ότι ήταν η πρώτη φορά που η Αρμενία συμμετείχε σε ελληνική έκθεση ως επίτιμη προσκεκλημένη. Ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση και η Αρμενία είχε μεγάλη προβολή, κάτι που φυσικά θέλαμε.

Είναι συμβολικό για εμάς ότι η συμμετοχή της Αρμενίας στην Έκθεση ως επίτιμη προσκεκλημένη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 30ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας.

Λίμνη Σεβάν

- Πώς μπορούν η Αρμενία και η Ελλάδα να ξεπεράσουν τις κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις μέσω της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα, των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων;

Μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι γιορτάζουμε την 30ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας με πολιτικούς δεσμούς στο υψηλότερο επίπεδο. Όσον αφορά τις αρμενο-ελληνικές επιχειρηματικές σχέσεις, οι οικονομικοί δείκτες είναι πολύ μέτριοι και υπάρχει χώρος για επέκταση. Ταυτόχρονα υπό την ομπρέλα των Υπουργείων Εξωτερικών μας, των Πρεσβειών μας, τόσο στο Γερεβάν και στην Αθήνα, όσο και των αρμόδιων Υπουργείων, σε συνεργασία με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια των χωρών μας, καθώς και το νέο Επίτιμο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, συνεργαζόμαστε στενά, κάνοντας ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών προκλήσεων στις αρμενο-ελληνικές επιχειρηματικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της Αρμενίας ως επίτιμου καλεσμένου στην έκθεση Philoxenia2022 αποτελεί ζωτικό παράδειγμα αυτών των προσπαθειών.

Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων τουριστών στην Αρμενία. Από την Αρμενία υπάρχει αρκετά υψηλό ποσοστό τουρισμού προς την Ελλάδα. Η αντίστροφη διαδρομή δεν είναι τόσο ενεργή όσο θα θέλαμε να δούμε, παρόλο που η Aegean Airlines έχει 6 πτήσεις την εβδομάδα και στις δύο κατευθύνσεις. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για τα τουριστικά, γαστρονομικά, πολιτιστικά αξιοθέατα της Αρμενίας που φέρνουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που θα ήθελα να υπογραμμίσω. Κάθε Έλληνας θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να δει τον ναό και την θερινή κατοικία του Αρμένιου βασιλιά στο Γκαρνί. Πρόκειται για έναν ελληνιστικό ναό του πρώτου αιώνα στην Αρμενία, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς στον κόσμο, και κατοικία Αρμένιων βασιλιάδων, που κατασκευάστηκε από Έλληνες αρχιτέκτονες πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Ναός του Γκαρνί

- Πώς προσβλέπετε στην περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Αρμενίας; Σε ποιους τομείς θα δούμε να ενισχύεται η διμερής συνεργασία;

Πρώτα από όλα θα ήθελα να αναφέρω ότι οι αρμενο-ελληνικές σχέσεις βασίζονται σε κοινές αξίες, αρχές και δεσμούς αίματος, που είναι πάνω από κάθε άλλο είδος επαφών. Πολλοί Έλληνες έχουν υπογραμμίσει ότι μετά την Κύπρο, η Αρμενία είναι σαν συγγενής των Ελλήνων. Πρέπει να πω ότι αυτό το συναίσθημα είναι αμοιβαίο και από τους Αρμένιους. Πρόκειται για σχέσεις που είναι πέρα ​​και πάνω από σχέσεις που βασίζονται στο συμφέρον που μπορεί να έχει ο καθένας μας με τη συγκεκριμένη ή κάποια άλλη χώρα.

Ταυτόχρονα, οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας και οι ιστορικά διαμορφωμένοι στενοί δεσμοί έχουν μεγάλες δυνατότητες να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, προάγοντας και αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα. Όπως έχω ήδη αναφέρει από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, απολαμβάνουμε στενούς πολιτικούς δεσμούς στο υψηλότερο επίπεδο, εξαιρετική συνεργασία στον τομέα της άμυνας, δυναμικό διακοινοβουλευτικό διάλογο και πολυμερή αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διεθνείς πλατφόρμες. Μπορώ να πω ότι ο πυρήνας των δραστηριοτήτων μου, ως Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία, δεν είναι μόνο η εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, αλλά και η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών μας.

Μοναστήρι του Γκεγάρντ

- Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της ελληνο-αρμενικής συνεργασίας; Ποιες είναι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες;

Οι σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας είναι πολύ ισχυρές, τόσο συναισθηματικά όσο και ιστορικά, λόγω της συνύπαρξης Αρμενίων και Ελλήνων κατά τη βυζαντινή περίοδο και υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αναγνώρισαν επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915. Η Ελληνική Γενοκτονία αναγνωρίστηκε και από την Αρμενία. Οι χώρες και οι διασπορές μας, μαζί με τους Κύπριους αδελφούς μας, αλληλοϋποστηρίζονται για να επιτύχουμε τη διεθνή αναγνώριση των τραγωδιών μας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ειλικρινή υποστήριξη του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης της Ελλάδας στις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας του έθνους μας, το πιο πρόσφατο παράδειγμα των οποίων ήταν ο πόλεμος του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν, υποστηριζόμενο από την Τουρκία και Ισλαμιστές μισθοφόρους, επιτέθηκε στο Αρτσάχ και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν παραβιάστηκε η εδαφική ακεραιότητα από το Αζερμπαϊτζάν με μια συνεχιζόμενη κατοχή αρμενικών εδαφών στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Αρμενίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όπως ήδη ανέφερα φέτος γιορτάζουμε την 30ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και κατά τη διάρκεια αυτών των τριών δεκαετιών, περισσότερα από 40 έγγραφα υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία Αρμενίας-Ελλάδας σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο, το οποίο θα συνάδει με τη στρατηγική συνεργασία. Έχουμε σημειώσει πρόοδο και καταλήξαμε σε κοινή κατανόηση για πολλά σημαντικά ζητήματα. Είμαι βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον θα σημειώσουμε απτή επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση. Για να επιβιώσουμε, πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον πιο σταθερά καθώς εισερχόμαστε γεωπολιτικά σε πιο επικίνδυνη φάση ανάπτυξης, με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις να έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα και πολιτικές και με γείτονες με μεγαλομανείς ιδέες επέκτασης εις βάρος μας και σε πλήρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, θα καταφέρουμε να τις ξεπεράσουμε και να ανοίξουμε το δρόμο για ασφαλή και ευημερούσα Ελλάδα και Αρμενία για χάρη των εθνών μας.

 

Δείτε στην gallery του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ μοναδικές φωτογραφίες από την Αρμενία:

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ