Παγκοσμιοποίηση

Ειδική Ανάλυση: Η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική της Κ. Ασίας- Από τις αχανείς στέπες στη σύγχρονη σκακιέρα - Μέρος Δ'

Η Κεντρική Ασία είναι ένας αντιφατικός χώρος που δεν έχει ομοιογένεια. Έτσι, το θρησκευτικό συναίσθημα ποικίλλει ανά περιοχή, και ακόμη και εντός της ίδιας χώρας, με διαφορετικούς τύπους Ισλάμ να συμβαδίζουν, ως αποτέλεσμα της επιβίωσης μέσα στο ίδιο το σοβιετικό καθεστώς μιας παραδοσιακής θρησκευτικής κουλτούρας, αναφέρεται στη μελέτη του Ισπανικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος της μελέτης εδώ, το δεύτερο εδώ & το τρίτο εδώ

Ως αποτέλεσμα αυτού του δυιστικού καθεστώτος στην πράξη, υπάρχει σήμερα ένα επίσημο Ισλάμ που προωθείται και ελέγχεται από την κυβέρνηση, μια ήπια μορφή, κληρονόμος του μείγματος μεταξύ κομμουνισμού και θρησκείας της σοβιετικής εποχής και της τοπικής παράδοσης των Σούφι. Υπάρχει επίσης ένα άλλο μερικές φορές με φονταμενταλιστικούς τόνους που είναι επίσης αντανάκλαση άλλων προβλημάτων ή του τρόπου που χρησιμοποιείται για την άρθρωσή τους. Αυτές οι υπερορεινές διατυπώσεις, εν μέρει προερχόμενες από το εξωτερικό, προσπάθησαν να καλύψουν δογματικά τα κενά και τις ελλείψεις ετών θρησκευτικής καταστολής.

Οι ισλαμιστές έχουν γενικά μικρή επιρροή στις πολιτικές των κυβερνήσεων στην περιοχή, ειδικά στο Ουζμπεκιστάν, το οποίο είναι βαθιά κοσμικό και συγκεντρωτικό και απαγορεύει την οργάνωση κομμάτων σε εθνοτικές και θρησκευτικές βάσεις, ενώ θεσπίζει αυστηρά μέτρα ελέγχου στις θρησκευτικές δραστηριότητες. Στο Τατζικιστάν η εποχή που οι ισλαμιστές ήταν στην εξουσία συνέβαλε στη διαφοροποίηση και τη μετριοπάθειά τους.

Ωστόσο, το ισλαμιστικό ζήτημα πρέπει να ιδωθεί από πολυδιάστατη σκοπιά και όχι μόνο σε θρησκευτικό καλειδοσκόπια, αλλά και σε επίπεδο δόμησης και διαμαρτυρίας, αφού περιλαμβάνει τοπικά και περιφερειακά στοιχεία, έχει την παρουσία «πολέμαρχων» ενώ χρησιμεύει για να εγείρει άλλα προβλήματα. Η απογοήτευση και η έλλειψη προσδοκιών αποτελούν ευνοϊκό ψαρότοπο, ενώ το θρησκευτικό κάλεσμα λειτουργεί ως αγκίστρι και επιτρέπει τη διαμαρτυρία να αρθρωθεί. Η μιζέρια και η έλλειψη προσδοκιών μπορούν να κάνουν τον ριζοσπαστισμό ελκυστική επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η θρησκεία, η χρόνια φτώχεια και η δίωξη των αντιφρονούντων (η οποία είναι επίσης μέρος της πολιτικής τους κουλτούρας) έχουν δημιουργήσει έναν αυτοενισχυόμενο κύκλο που κάνει κάθε στροφή της βίδας ακόμη πιο βίαιη. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Ahmed Rashid, επισημαίνουν ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να καταλήξουν να ριζοσπαστικοποιήσουν τους μετριοπαθείς, επιπλέον να θέσουν τη χώρα στο επίκεντρο των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να περιορίσουν την προσέγγιση χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Χρονικό της εξάπλωσης των ισλαμικών κινημάτων

Τα ισλαμικά κινήματα εξαπλώθηκαν σε όλη την Κεντρική Ασία τη δεκαετία του 1980 στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, που συμπίπτουν με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και υπό την αιγίδα των Σαουδάραβων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ανεξαρτησία, έστειλαν προπαγανδιστές από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή, γι' αυτό και έλαβαν το γενικό όνομα Ουαχαμπίτες. Το Ισλάμ έγινε έτσι ένα στοιχείο για τη δομή της αντιπολίτευσης ενάντια στο σημερινό καθεστώς.

Τις δύο πρώτες δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία, η τρομοκρατία της Κεντρικής Ασίας ήταν περιφερειακή. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο αριθμός των επιθέσεων ακολούθησε πτωτική τάση. Ωστόσο, ο πόλεμος στη Συρία από το 2011 και η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους αποτέλεσαν σημείο καμπής για τις πιο ριζοσπαστικοποιημένες ισλαμιστικές οργανώσεις της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες έκαναν το άλμα από την περιφερειακή τρομοκρατία στην παγκόσμια τζιχάντ.

Το Hitz ut Tahrir είναι ένα πανισλαμικό κόμμα που έχει απαγορευτεί στα τρία κράτη, αν και είναι παρόν σε αυτά από το 1990. Ωστόσο, απορρίπτει τη βία και προσπαθεί να βασίσει την πολιτική του δράση στο κήρυγμα και την παιδαγωγική, συμμεριζόμενη εν μέρει τους στόχους της MIU. αλλά προωθεί επίσης μια κοινή ισλαμική ταυτότητα σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και τη διακρατική της διάσταση. Ορισμένοι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 2007 θα μπορούσαν να έχουν μεταξύ 30.000 και 50.000 μέλη, αριθμός που θα αυξανόταν αν οι οικογένειές τους θεωρούνταν υποστηρικτές.

Είναι μια αυστηρά υπόγεια οργάνωση που λειτουργεί ως λαϊκιστικό κόμμα, ένα Catch all Party, το οποίο χωρίς να διατυπώνει συγκεκριμένες λύσεις θέτει το Ισλάμ με γενικούς όρους ως απάντηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ο χώρος της ανομίας και της απώλειας αναφορών που άφησε η κατάρρευση της ΕΣΣΔ είναι ένα εξαιρετικό πλαίσιο επέκτασης. Έτσι, οι βάσεις του είναι νέοι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και περιλαμβάνει το 10% των γυναικών. 

Συνολικά, το Hitz ut Tahrir θεωρείται μεγαλύτερη απειλή από άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα Φεργκάνα, αν και λιγότερο οργανωμένες και με λιγότερη δύναμη: Akramiya, Uzun Socollar ή Islam Lashkarlari.

Η Κ. Ασία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ισλαμιστών στους πολέμους στη Συρία και στο Ιράκ

Ωστόσο, η περιοχή παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά ριζοσπαστικοποίησης από άλλες χώρες, αν και είναι αλήθεια ότι, σε απόλυτους αριθμούς, η παρουσία των Κεντρικών Ασιατών στη Συρία και το Ιράκ ήταν υψηλή. Γι' αυτό εικάζεται ότι στρατολογήθηκαν μεταξύ μεταναστών στη Ρωσία και όχι στις χώρες καταγωγής τους.

Στην περίπτωση του Καζακστάν, 1 στους 72.000 Καζάκους πήγε να πολεμήσει στη Συρία, στο Κιργιστάν ήταν 1 στους 56.000, στο Τατζικιστάν 1 στους 40.000 και στο Ουζμπεκιστάν 1 στους 58.000. Σε σύγκριση με 1 στους 5.300 Ιορδανούς, 1 στους 6.500 στον Λίβανο, 1 σε 7.300 στην Τυνησία και 1 στους 18.200 στη Σαουδική Αραβία.

Το Αφγανιστάν, μετά την άνοδο των Ταλιμπάν το 2021, είναι προφανώς επίσης πηγή ανησυχίας για την περιοχή. Μετά από αυτό, οι τρεις συνοριακές χώρες, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στα σύνορα με τη ρωσική υποστήριξη. Και είναι ότι η Ρωσία έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν και έχει προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση στα στρατεύματα των συνόρων του Τατζικιστάν για δεκαετίες. Τον Αύγουστο του 2021, η Ρωσία πραγματοποίησε άσκηση με στρατεύματα Τατζίκ και Ουζμπεκιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η CSTO πραγματοποίησε άλλες στρατιωτικές ασκήσεις στο Τατζικιστάν. Αυτά, μαζί με την παρέμβαση στο Καζακστάν, αποδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που συνεχίζει να παίζει ο CSTO στην περιοχή.

Το Τατζικιστάν δεν αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν καθώς αποκλείουν τους Τατζίκους, που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού και είναι επίσης η τρίτη χώρα σε αριθμό Αφγανών προσφύγων. Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Τατζικιστάν ότι απομόνωσε την αφγανική αντιπολίτευση, επομένως θα πρέπει να προστατεύσουν την αντιπολίτευση του Τατζικιστάν. Το 2022 το Ισλαμικό Κράτος στο Ευρύτερο Χορασάν επιτέθηκε σε στόχους στο Τατζικιστάν και στο Ουζμπεκιστάν από το Αφγανιστάν. Αυτή η οργάνωση, η οποία όπως είδαμε ήταν μέρος της MIU, εκτιμήθηκε ότι είχε περίπου 2.000 μαχητές το 2019.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόοδο του πολέμου, ο οποίος έχει μιμήσεις στην περιοχή της αποτυχημένης αφγανικής εμπειρίας, μπορεί να ενθάρρυναν τους Ταλιμπάν να αλλάξουν τη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής, απέναντι σε μια Ρωσία με τα στρατιωτικά της μέσα. Συμβιβάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που θα στερούσε από τις χώρες της περιοχής την υποστήριξή τους. Αυτό, για παράδειγμα, έχει θέσει σε κίνδυνο τα σχέδιά τους για ενίσχυση των βάσεων στο Κιργιστάν και το Τατζικιστάν που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2022, ενώ στο Αφγανιστάν μέλη των εθνοτικών ομάδων Τατζίκ και Ουζμπεκιστάν στρατολογούνται για μια «μεγάλη τζιχάντ στην Κεντρική Ασία».

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το αποτέλεσμα των κατασταλτικών πολιτικών με τις οποίες αντιμετωπίστηκαν τα θρησκευτικά προβλήματα, και γενικά κάθε μορφής διαφωνία ή καταγγελία, και που συγχέει τον παραδοσιακό με τον ριζοσπαστισμό, είναι ότι έριξαν την αντιπολίτευση στα χέρια των ισλαμιστών για περισσότερα. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα αυτή του Ουζμπεκιστάν, χρησιμοποίησαν την παρουσία της τρομοκρατίας - η οποία δεν έθεσε πραγματικό κίνδυνο για τη σταθερότητα της περιοχής - ως ένα είδος επιστολής για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα διεκδικώντας την υποστήριξη της Δύσης σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να ξεφύγει από τη ρωσική τροχιά.

Συμπεράσματα

Η Κεντρική Ασία παρουσιάζεται ως ένας μακρινός χώρος κοντά στον μύθο, που για το λόγο αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη έλξη για τους Δυτικούς, καθώς το σκοτάδι του Σιδηρούν Παραπετάσματος έχει προστεθεί σε μια πολιτιστική παρενόχληση που τα συστατικά της είναι ξένα για τις δυτικές κοινωνίες. Ένας χώρος σε μετάβαση, όπου συγκλίνουν πληθώρα δυνάμεων και συμφερόντων περιφερειακών και παγκόσμιων παραγόντων.

Η Φεργκάνα είναι η καρδιά που συνδέει τις τρεις κεντρικές χώρες της περιοχής (Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν) και τα προβλήματά τους, εγείροντας διαφωνίες με συναισθηματική συνιστώσα.

Σίγουρα, ο αποικισμός είναι ένα τραύμα για τις κοινωνίες που τον υποφέρουν, αλλά και η απο-αποικιοποίηση είναι επίσης, και όχι λιγότερο. Και κάθε διαδικασία ανεξαρτησίας προϋποθέτει, παρεμπιπτόντως, ακρωτηριασμό ενός μέρους της ταυτότητας. Η αποσυνθετική δυναμική που έχει υποστεί η περιοχή επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών πολιτών της που βλέπουν πώς μια μακρινή δύναμη που δεν τους αντιπροσωπεύει επηρεάζει και αλλάζει τη ζωή τους με τρόπο που οι ίδιοι κατανοούν ως αυθαίρετο. Είναι απαραίτητη μια αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα, η οποία φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που θέτουν τα νέα κράτη (σύνορα, διαχείριση υδάτων, πληθυσμός, μειονότητες, εθνοτικά, περιβαλλοντικά ζητήματα) είναι εκτεταμένα και απαιτούν μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει πολιτικές, εθολογικές, οικονομικές, κοινωνικές συνιστώσες. Θέματα όπως τα ναρκωτικά, τα οποία κυκλοφορούν ακόμη και σε ορισμένες περιοχές της περιοχής ως νόμισμα, είναι κρίσιμοι παράγοντες, ειδικά όταν εξετάζουμε άλλα προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη διαφθορά, οι πολύ χαμηλοί δημόσιοι μισθοί και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κάτω από το ποσοστό φτώχειας. Ομάδες Ταλιμπάν, πολέμαρχοι και άλλοι τρομοκράτες έχουν βρει μια σχετική πηγή χρηματοδότησης για τις δραστηριότητές τους στα ναρκωτικά, κάτι που δημιουργεί μια ακόμη πιο ανησυχητική συμβίωση. Ωστόσο, μέχρι τώρα, η τρομοκρατία ήταν ελεγχόμενη.

Και το Αφγανιστάν δεν αποτελεί επιτακτικό παράδειγμα για τους περισσότερους. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από αυτή τη χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ένα πρόσθετο στοιχείο αποσταθεροποίησης σε μια βαλκανοποιημένη περιοχή.

Επιπλέον, η Κεντρική Ασία μπορεί να σπάσει τον ρωσο-κινεζικό άξονα ευκαιρίας - ένα είδος καρτέλ - με την έννοια ότι η αποχώρηση της Ρωσίας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία μαζί με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την περιοχή, μπορεί να έχουν δημιουργήσει πρόσθετο κενό που είναι πιθανό να καλυφθεί από την Κίνα, πρώτη σε οικονομικούς όρους, αντικαθιστώντας τη Ρωσία ως τον πρώτο εταίρο των χωρών της περιοχής και στη συνέχεια με πολιτικούς και συμβολικούς όρους, ως συνέπεια μιας επανέκδοσης της «ειρηνικής ανόδου» σε τοπικό επίπεδο. Η πρόσβαση της Κίνας σε ενεργειακούς πόρους επηρεάζει το ρωσικό ενδιαφέρον για τον έλεγχο του ενεργειακού τομέα στην περιοχή. Και αν δεν ήταν αρκετό, η επιτυχία του φιλόδοξου προγράμματος BRI θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια τη στρατηγική εμπλοκή της Ρωσίας που θα εξαρτιόταν ακόμη και από την Κίνα.

Η Κεντρική Ασία είναι ένα από τα κύρια σημεία εστίασης της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), με επικεφαλής τη Ρωσία, καθώς και του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (OBOR) και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), με επικεφαλής την Κίνα. Μολονότι και οι δύο χώρες κατάφεραν να συντονίσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα σε αυτήν την περιοχή, συχνά αντικρουόμενα, δεν έχουν ενσωματώσει τις πρωτοβουλίες που προωθεί η καθεμία από αυτές, επισημαίνοντας έτσι τον βολικό και παροδικό χαρακτήρα της συμμαχίας που διατηρούν.

Λένε ότι ο αυτοκράτορας Κάρολος Ε', αναφερόμενος στον βασιλιά Φραγκίσκο Α' της Γαλλίας, είπε «ο ξάδερφός μου Φραγκίσκος και εγώ συμφωνούμε απόλυτα: θέλουμε και οι δύο το Μιλάνο». Η Σύνοδος Κορυφής της SCO είναι μια επανέκδοση ενός παρόμοιου γεωπολιτικού διλήμματος που λαμβάνει χώρα ακριβώς στο Μιλάνο της Κεντρικής Ασίας, σε μια σπασμωδική στιγμή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...