Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ, Γαλλία προειδοποιούν το Ιράν ότι τελειώνει ο χρόνος για αναβίωση της συμφωνίας των πυρηνικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, προειδοποίησαν την Παρασκευή το Ιράν,  ότι τελειώνει ο χρόνος, για να επιστρέψει σε μια πυρηνική συμφωνία, εκφράζοντας φόβο ότι οι ευαίσθητες ατομικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, θα μπορούσαν να μην σταματήσουν εάν συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Κατά την πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου στο Παρίσι, από τη διοίκηση του Προέδρου Joe Biden, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και οι Γάλλοι οικοδεσπότες του, χαιρέτισαν ένα νέο πνεύμα συνεργασίας μετά από τέσσερα χρόνια διαφωνιών υπό τον Donald Trump.

Όμως, οι δύο πλευρές δήλωσαν, ότι μια βασική υπόσχεση του Μπάιντεν,  να επιστρέψει στη συμφωνία του Ιράν του 2015 που είχε απορριφθεί από τον Τραμπ,  κινδυνεύει εάν το κληρικό καθεστώς δεν κάνει παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια συνομιλιών, που διεξάγονται, για περισσότερο από δύο μήνες στην Βιέννη.

Ο Blinken, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθούν να έχουν "σοβαρές διαφορές" με το Ιράν, το οποίο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, που κέρδισε ο σκληροπυρηνικός Ebrahim Raisi .

"Θα έρθει ένα σημείο, ναι, όπου θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στα πρότυπα που ορίζει η JCPOA", δήλωσε ο Blinken σε δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Blinken, προειδοποίησε ότι εάν το Ιράν "συνεχίσει να περιστρέφει ολοένα και πιο εξελιγμένους φυγοκεντρητές" και  αυξάνει τον εμπλουτισμό ουρανίου, θα πλησιάσει τον χρόνο "ξεμπλοκαρίσματος" κατά τον οποίο, θα είναι επικίνδυνα κοντά στην ικανότητα ανάπτυξης πυρηνικής βόμβας.

Ωστόσο, ο Blinken είπε ότι ο Μπάιντεν, εξακολουθεί να υποστηρίζει την επιστροφή στη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το Ιράν είχε μειώσει δραστικά το πυρηνικό του έργο, έως ότου ο Τραμπ αποσύρθηκε το 2018 και επέβαλε ανασταλτικές κυρώσεις.

"Έχουμε εθνικό συμφέρον, να προσπαθήσουμε να θέσουμε ξανά το πυρηνικό πρόβλημα όπως προβλέπονταν από την συμφωνία JCPOA", δήλωσε ο Blinken.

Καθυστέρηση ως στρατηγική;

Η Γαλλία όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα παρέμειναν στη συμφωνία του 2015 παρά την πίεση του Τραμπ, αυξάνοντας μάλιστα  την πίεση στο Ιράν να προχωρήσει.

"Αναμένουμε από τις ιρανικές αρχές, να λάβουν τις τελικές αποφάσεις - αναμφίβολα δύσκολες - οι οποίες θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Γιβς Λε Ντάρια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Khatibzadeh, είπε σε δήλωσή του ως απάντηση: "Οι αντίπαλες πλευρές, είναι αυτές που πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις."

Ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, δήλωσε την Παρασκευή, ότι δεν έλαβε απάντηση από την Τεχεράνη σχετικά με την πιθανή παράταση μιας προσωρινής συμφωνίας, που θα καλύπτει επιθεωρήσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η οποία έληξε την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η οποία είχε επιτρέψει τη συνέχιση ορισμένων επιθεωρήσεων του ΔΟΑΕ, μετά την περιορισμένη πρόσβαση του Ιράν σε ιστότοπους το Φεβρουάριο, η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να διατηρήσει καταγραφές "ορισμένων δραστηριοτήτων και εξοπλισμού παρακολούθησης" και να τις παραδώσει στον ΔΟΑΕ, όταν και αν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΔΟΑΕ δήλωσε στο Twitter, ότι η καταγραφή δεδομένων, ήταν "πολιτική απόφαση" για τη διευκόλυνση των πολιτικών συνομιλιών και "δεν πρέπει να θεωρείται υποχρέωση".

Πρέπει να αναφερθεί, ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Ισραήλ πιστεύει ότι υπάρχει, με μοναδικό σκοπό να απειλήσει τους γείτονές του.

Πιστεύοντας  το Ισραήλ, ότι όσο μεγαλύτερο γίνεται το πρόγραμμα του Ιράν, τόσο πιο απειλητικό γίνεται για την χώρα τους, αυξάνει το κίνητρό τους  να αποτρέψουν την ολοκλήρωσή του.

Το Ισραήλ, έχει προκαλέσει ζημιά στο πρόγραμμα στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας κυβερνοεπιθέσεις, όπως το "σκουλήκι" Stuxnet και δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων.

Αυτή η εκστρατεία σταμάτησε, όταν το Ιράν, φάνηκε να επιβραδύνει το πρόγραμμα ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του 2015, γνωστό ως Κοινό Συμπεριληπτικό Σχέδιο Δράσης.

Συνεχίστηκε όμως, μετά την κίνηση της Τεχεράνης, σε αντίδραση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, να αναβιώσει ξανά τους φυγοκεντρητές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ