Ένοπλες Συρράξεις

Η Μόσχα στέλνει αμερικανικά όπλα στην Τεχεράνη-Το Ιράν διαθέτει πύραυλο-“δολοφόνο” αεροπλανοφόρων

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δει πολλές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις πήραν στα χέρια τους μικρότερα σε μέγεθος, επωμιζόμενα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών Javelin και αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με μέσο ενημέρωσης των ΗΠΑ , η Ρωσία στέλνει στο Ιράν μερικά από τα αμερικανικά όπλα και τον εξοπλισμό που κατέλαβε στην Ουκρανία, για να υποβληθούν σε «αντίστροφη μηχανική».

Ο όρος «αντίστροφη μηχανική» (reverse-engineering) σημαίνει την αποσυναρμολόγηση, λεπτομερή εξέταση και ανάλυση μιας συσκευής για να ανακαλύψει  κατασκευαστικές τεχνικές, προκειμένου να παραχθεί κάτι παρόμοιο.

Προφανώς η Ρωσία πιστεύει ότι, η συνέχιση της παροχής δυτικών όπλων στο Ιράν, θα δώσει κίνητρο στην Τεχεράνη να διατηρήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η παροχή αυτή των όπλων είναι εκτεταμένη, ούτε ότι γίνεται συστηματικά και ο ουκρανικός στρατός από την αρχή της ρωσικής εισβολής, τακτικά αναφέρει στο Πεντάγωνο τυχόν απώλειες αμερικανικού εξοπλισμού που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι δύσκολο να «ιχνηλατηθεί».

Δεν είναι σαφές, αν το Ιράν έχει κάνει επιτυχώς «αντίστροφη μηχανική» σε όπλα που άρπαξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, αλλά η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ικανή στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, με βάση τον αμερικανικό εξοπλισμό που είχε βρεθεί στην κατοχή της στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, το  Ιράν αποκτά σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η οποία τελικά θα μεταφερθεί στους επικίνδυνους αντιπροσώπους του στη Μέση Ανατολή. Σε αντάλλαγμα για την ιρανική υποστήριξη στην Ουκρανία, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος 1.500 χιλιομέτρων

Ο Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη έχει αναπτύξει έναν απίστευτα προηγμένο βαλλιστικό πύραυλο, που μπορεί να επιτεθεί σε πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα από απόσταση 1.500 χιλιομέτρων.

Μάλιστα σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μοχάμαντ Χοσεΐν Μπαγκερί, ο πύραυλος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και κατασκευάζεται μαζικά.  Ισχυρίστηκε δε ότι, το Ιράν είναι πλέον μία από τις τρεις μόνο χώρες στον κόσμο, που έχει κατακτήσει τη τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή τέτοιων πυραύλων.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ηγέτη, ο νέος βαλλιστικός πύραυλος θα παρέχει ασφάλεια στα ύδατα που περιβάλλουν το Ιράν και οι εχθρικοί θαλάσσιοι στόχοι δεν θα είναι ασφαλείς σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι, και η Πολεμική Αεροπορία του IRGC ισχυρίστηκε τον Νοέμβριο του 2022 ότι είχε αναπτύξει έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, που θα μπορούσε να νικήσει τα εξαιρετικά προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Ο βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να ελίσσεται τόσο κάτω από την ατμόσφαιρα της Γης όσο και έξω από αυτήν και έχει μεγάλη ταχύτητα.

Τότε, ο Αρχηγός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ταξίαρχος Amir Ali Hajizadeh, είπε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 12-13 Mach και να εκτελεί ελιγμούς στην ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν      

Το Ιράν έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου στην παραγωγή διάφορου στρατιωτικού εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων drones.

Μια πρόσφατη μελέτη του πυραυλικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποκάλυψε ότι η Τεχεράνη έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον 228 βαλλιστικούς πυραύλους από τότε που κατέληξε στη συμφωνία για τα πυρηνικά της,  με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Η Έκθεση «Arsenal: Αξιολόγηση του Προγράμματος Βαλλιστικών Πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», ανέφερε ότι το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους μόνο το 2022, τρεις φορές περισσότερους από ότι το 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει επεκτείνει τις υπόγειες εγκαταστάσεις και τις αποθήκες της, ενώ ενισχύει τις βασικές της ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της εμβέλειας, της ακρίβειας και της κινητικότητας των πυραύλων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βαλλιστικοί πύραυλοι δίνουν στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να απειλεί και να αποτρέπει τους εχθρούς της. Αυτές οι δυνατότητες, αντισταθμίζουν τις ελλείψεις του Ιράν στον συμβατικό πόλεμο και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα στα πυρηνικά όπλα.

Αυτό συνεπάγεται ότι, η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να συνεχίσει την αντιδραστική εξωτερική της πολιτική με βαλλιστικούς πυραύλους χωρίς να ανησυχεί για στρατιωτικά αντίποινα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ανεύθυνες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του οπλοστασίου της στο πεδίο της μάχης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...