Ένοπλες Συρράξεις

Ποιοτική αναβάθμιση: Βαλκανική “ομπρέλα” ασφαλείας από αναβαθμισμένα F-16 Block 70/72 V

Σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο εναέριος χώρος των Βαλκανίων θα διαθέτει μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις, και σε έναν γεωγραφικό χώρο από την Σλοβακία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.

Οι πρώτες πολεμικές αεροπορίες που θα συνθέτουν αυτή την δύναμη, θα είναι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται σε λίγα χρόνια και , η Κροατία ( συμφώνησε με την Γαλλία την αγορά 12 αεροσκαφών μάχης Rafale), η Ρουμανία, της οποίας προς το παρόν την φύλαξη του εναέριου χώρου έχουν αναλάβει σύμμαχοι του ΝΑΤΟ με την ίδια να δίνει προτεραιότητα στην αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων και νέων υποβρυχίων, και τέλος η Αλβανία, που την φύλαξη του εναέριου χώρου έχουν αναλάβει η Ιταλία και Ελλάδα, με το ΝΑΤΟ να έχει στα σχέδια για την χώρα την δημιουργία αεροπορικών υποδομών.

Τρεις χώρες ένα αεροσκάφος

Το κοινό που θα έχει αυτή η αεροπορική δύναμη είναι το αεροσκάφος, και συγκεκριμένα το F-16 με ότι σημαίνει για την συμμαχία και την συνεργασία με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα.

Τον Απρίλιο του 2018, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την έγκριση για την πώληση 14 F-16 Block 70/72 αξίας  2,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σλοβακία, ως αντικατάσταση του στόλου των MiG-29. Μάλιστα τότε η Μόσχα, είχε μιλήσει για μια πολιτική απόφαση κατηγορώντας  τους Σλοβάκους ότι έκαναν την επιλογή όχι με τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά με πολιτικά κριτήρια.

Eπιπλέον 8 μαχητικά F-16 Block 70 για την Βουλγαρία

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον διαγωνισμό με το νέο αεροσκάφος της Βουλγαρίας, με την κυβέρνηση της χώρας να ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου τις διαπραγματεύσεις για την παραγγελία 8 καινούριων μαχητικών F-16 Block 70/72 V από τις ΗΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, η Μόσχα κατηγόρησε την Βουλγαρική κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και δεν προχώρησε σε πιο συμφέρουσες αγορές, όπως την πρόταση για την αγορά 8 μαχητικών JAS 39 Gripen.

«Η Βουλγαρία έλαβε μια προσφορά από τις ΗΠΑ για την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας οκτώ αεροσκαφών F-16 Block 70», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζακόφ.

Η προσφορά είναι συγκρίσιμη με την πρώτη (του 2019 για την πρώτη παρτίδα οκτώ μαχητικών), όσον αφορά την αξία (εκτιμώμενου κόστους 1,673 δισεκ. δολάρια) αλλά περιλαμβάνει ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο δυνατοτήτων, καθώς η Βουλγαρία έχει ήδη εμπειρία με την αμερικανική πλευρά. «Ως εκ τούτου, η Βουλγαρία απολαμβάνει πολύ καλύτερους όρους συμβολαίου», εξήγησε ο Ζακόφ. Επίσης διευκρίνισε ότι, η τιμή είναι συγκρίσιμη σε δολάρια ΗΠΑ. 

Ο Ζακόφ δήλωσε ότι η Τροποποίηση αριθ. 1 της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής του 2019 μεταξύ της Βουλγαρίας και των ΗΠΑ, για την απόκτηση αεροσκαφών F-16 Block 70 και της σχετικής υποστήριξης, δεν θα αλλάξει τους συνήθεις γενικούς όρους για την παράδοση της πρώτης παρτίδας οκτώ αεροσκαφών F-16 Block 70 και τη συντήρησή τους. Η Τροποποίηση αριθμ. 1 την οποία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και πρότεινε την επικύρωσή της στο Κοινοβούλιο, επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να αυξηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βουλγαρίας.

Τα πρώτα F-16 θα παραδοθούν στη Βουλγαρία το πρώτο τρίμηνο του 2025, τόνισε ο Ζακόφ προσθέτοντας ότι και τα οκτώ αεροσκάφη της πρώτης παρτίδας θα παραδοθούν εντός λίγων μηνών μετά από αυτό.

Το 2027, ή το 2028, το αργότερο, η Βουλγαρία θα έχει μια ολόκληρη μοίρα 16 ετοίμων επιχειρησιακά αεροσκαφών F-16 Block 70, τόνισε ο Ζακόφ.

Τον στόλο των   F-16 Block 70/72 V έρχονται να προστεθούν και τα 85 F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper. 

Η αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών, δεν ήταν απαραίτητη μόνο για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και γιατί, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έπρεπε να κρατήσει το πλεονέκτημα που έχει η χώρα στην συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα από το 2017, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην Συμμαχία, περιπολεί στους εναέριους χώρους της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας.

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά κυρίως και γιατί είναι η μόνη αξιόπιστη και αξιόμαχη πολεμική αεροπορία, από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια που μπορεί να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή, και με τα F-16 που διαθέτει, της επιτρέπει την συνεργασία με συμβατές μονάδες του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...