Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ερντογάν ως άλλος «Εφιάλτης» : Ανάβει την σπίθα της φωτιάς Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσία

Η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την μεγάλη κρίση στην Ουκρανία, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την Παγκόσμια Ειρήνη, καθώς εμπλέκει ξαφνικά ΝΑΤΟ και Ρωσία σε έναν φαύλο κύκλο αλληλοεξόντωσης.

Πονηρός σαν την αλεπού, "παγκόσμιος παίκτης" όπως τον χαρακτήρισε ο Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν βγάζει νέο "άσσο" από το μανίκι του, εφαρμόζοντας ακριβώς την συνταγή του "μήλου της Έριδος"...

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την βοήθεια του Ερντογάν, επιχειρεί να πάρει πίσω τις αυτόνομες πλέον ρωσόφωνες περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, ακόμη και αυτή την Κριμαία! Με τι; Με τα τουρκικά μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη TB2 Bayraktar.

Με τον τρόπο αυτό, ανάβοντας στην ουσία φωτιά Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσία, η Τουρκία θέλει να βάλει να εξοντωθούν οι μεγάλοι, για να γίνει και η ίδια πια μεγάλη...

 Από την άλλη, θα μπορεί στο μεσοδιάστημα να παζαρεύει ταυτόχρονα με δύο στρατηγικούς παίκτες, τον Μπάιντεν και τον Πούτιν, γεωστρατηγικά, εξοπλιστικά και οικονομικά οφέλη και ανταλλάγματα, μη διστάζοντας στο τέλος να "πουλήσει" είτε τους Ουκρανούς, είτε τους Ρώσους, για να πάρει την "μερίδα του λέοντος", όπως κάνει κάθε φορά, σε κάθε παίγνιο, με την λογική "ύαινας"...

Η Ρωσία ερευνά αναφορές για τουρκικά επιθετικά drones, που αναπτύσσονται για πρώτη φορά στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF), υπό τη διοίκηση του καθεστώτος του Κιέβου, υποστήριξαν  ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μάχη εναντίον Ρώσων ανταρτών.

Αυτή είναι μια δυνητικά δραματική κλιμάκωση στον πόλεμο που σιγοκαίει. Διότι σηματοδοτεί, την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας-μέλους του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Μέχρι τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ προμήθευαν όπλα στο Κίεβο,για να διεξάγει τον πόλεμό του, εναντίον των αποσχισμένων αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, είναι επίσης γνωστό, ότι έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές αποστολές με μονάδες μάχης UAF. Η Βρετανία βρίσκεται σε  διαπραγματεύσεις  για την πώληση πυραύλων Brimstone στο ουκρανικό ναυτικό.

Αλλά η προφανής ανάπτυξη τουρκικών επιθετικών drones, είναι μια πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, άφησε να εννοηθεί τη σοβαρότητα όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα διενεργεί επείγουσες έρευνες, σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar TB2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προηγουμένως, ο Λαβρόφ επέπληξε την Τουρκία, να μείνει έξω από τη σύγκρουση και να μην τροφοδοτήσει τις ουκρανικές εχθροπραξίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,  προειδοποίησε ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο αποτελούσε άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Η εκτίμηση του Κρεμλίνου μπορεί να είναι περισσότερο ανησυχητική καθώς η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εμπλέκεται πλέον ως ένας από τους πρωταγωνιστές του πολέμου. Κατά πάσα πιθανότητα, το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό θα χρειαστεί να βοηθήσει στη λειτουργία των πτήσεων των drones.

Ο πόλεμος στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, γνωστός ως Donbass, συνεχίζεται για σχεδόν οκτώ χρόνια. Προκλήθηκε μετά από ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014, εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης που είχε ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία. 

Το νέο καθεστώς, χαρακτηριζόταν από αντιρωσική πολιτική  ιδεολογία. Ο ρωσικός πληθυσμός του Ντονμπάς, απέρριψε το καθεστώς που υποστηρίζεται από τη Δύση, οδηγώντας σε πόλεμο. Ο ρωσικός λαός της Κριμαίας, ψήφισε επίσης σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2014 την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, με την οποία έχει αιώνες κοινής ιστορίας. 

 Οι δυτικές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ, κατηγορούν τη Ρωσία για εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία και για προσάρτηση της Κριμαίας. Η Μόσχα, το απορρίπτει ως παράλογη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αυτή η ύβρη, είναι αναμφίβολα εν μέρει ο λόγος, για τον οποίο η Ρωσία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις την περασμένη εβδομάδα με το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία λέει ότι δεν είναι άμεσο μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Επισημαίνει τη Συμφωνία του Μινσκ που διαπραγματεύτηκε το 2015 με τη Γαλλία και τη Γερμανία, η οποία δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. Η συμφωνία υποχρεώνει το Κίεβο να παραχωρήσει αυτονομία στην περιοχή Donbass. Ωστόσο, το  Κίεβο αρνήθηκε πεισματικά να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ, παρόλο που ο νυν Πρόεδρος Volodymyr Zelensky, εξελέγη το 2019 με προεκλογικές υποσχέσεις να επιδιώξει μια πολιτική διευθέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αναδυόμενος άξονας Κιέβου-Άγκυρας δεν είναι απροσδόκητος. Η Τουρκία έχει εκφράσει αυξανόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν έκανε πρόσφατα προκλητικές  δηλώσεις  για τη μη αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και την επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, υπήρξε επίσης η σύνοδος κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ   στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, από την οποία αποκαλύφθηκε, ένα νέο «κύριο σχέδιο για τον περιορισμό της Ρωσίας». Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer  με δηλώσεις της, ανέφερε ότι χρειάζονται πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη για να περιοριστεί η Ρωσία. Τα σχόλιά της προκάλεσαν μια έξαλλη  απάντηση από τη Μόσχα, η οποία κάλεσε τον Γερμανό στρατιωτικό επιτετραμμένο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συνολικά, οι δηλώσεις ισοδυναμούν με ένα λαμπρό «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προς το  Κίεβο, για την ενίσχυση των εχθροπραξιών κατά του Ντονμπάς.

Τώρα με αναφορές για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ενισχύουν τη δύναμη πυρός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων,  είναι ένα γεγονός, που δείχνει ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πόλεμο στην «πόρτα» της Ρωσίας.

Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν  φιλοξένησε τον  Ερντογάν τον περασμένο μήνα στο Σότσι, οι δυο τους φάνηκαν να συμμετάσχουν σε μια φιλική ανταλλαγή. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης πρόσφατα τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, για υποτιθέμενη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Υπήρξαν φλυαρίες για την κίνηση της Άγκυρας προς τη Μόσχα σε γεωπολιτική ευθυγράμμιση. Αυτό φαίνεται από πολύ μακριά.

Διότι όσον αφορά την Ουκρανία, η Άγκυρα φαίνεται να καθορίζει τον ρυθμό για την εμβάθυνση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη, το σύμφωνο συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ και τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα, ο Ερντογάν δελεάζει μια πολύ επικίνδυνη μοίρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ