Κοινωνία

Πεδίο μάχης το κέντρο της Θεσσαλονίκης τη νύχτα - Επεισόδια και εντός του ΑΠΘ – Εκτεταμένη χρήση χημικών από την ΕΛΑΣ

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο ΑΠΘ για τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που διοργανώθηκε από φοιτητές κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ ήταν σε εξέλιξη η συναυλία ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες κατά μιας διμοιρίας των ΜΑΤ και στη συνέχεια επικράτησε πανικός καθώς οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Να θυμίσουμε ότι η ένταση είχε ξεκινήσει από εχθές το μεσημέρι, όπου τα επεισόδια ξέσπασαν μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Και συγκεκριμένα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, όταν πέταξαν αυγά και μπουκάλια οι φοιτητές και απάντησαν με χημικά τα ΜΑΤ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί στριμώχτηκαν στα σημεία εξόδου σε μια προσπάθεια να αναπνεύσουν αφού η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική. Στη συνέχεια τα επεισόδια γενικεύτηκαν στους χώρους γύρω από το ΑΠΘ ενώ αμέσως μετά χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία κατά της αστυνομικής βίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς την Καμάρα όπου έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εγνατία οδού κι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Εκεί τα επεισόδια γενικεύτηκαν με πετροπόλεμο και εκτεταμένη χρήση χημικών για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, στα επεισόδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έκανε την εμφάνισή της και η «αύρα» της αστυνομίας που με τη εκτόξευση νερού υπό πίεση, προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος των συγκεκριμένων φοιτητών.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το The opinion 

Αργά τη νύχτα έγινε προσπάθεια να επιστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι του συγκεντρωμένου κόσμου στο ΑΠΘ αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν με αποτέλεσμα το κυνηγητό να «απλώσει» μέσα στα στενά της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχει γίνει μια σύλληψη και αρκετές προσαγωγές ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως υπάρχουν τραυματισμένοι φοιτητές και άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η κατάσταση εκτονώθηκε περίπου στις 2 τα ξημερώματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάσσονται και πάλι στις αρχικές του θέσεις, εντός και εκτός του ΑΠΘ, ενώ οι ομάδες των φοιτητών έχουν αποχωρήσει.

Η οδός Εγνατία δόθηκε στην κυκλοφορία, ωστόσο η ατμόσφαιρα παρέμεινε αποπνικτική στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων. Ήδη, έχουν κληθεί και τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαριστεί το «πεδίο μάχης» γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά και την οδό Εγνατία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...