Κοινωνία

Κορονοϊός: ''Στοπ'' στην συζήτηση για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων βάζει η ''Όμικρον'' - Καμία παράταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60

“Πάγωσε” κάθε πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων η δραματική επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Η εισήγηση της Κυβέρνησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σήμερα, είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή και εκτός απροόπτου τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από την Πρωτοχρονιά, θα ισχύσουν το λιγότερο ως τις 23 Ιανουαρίου, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον… προελαύνει.

Οι ειδικοί καλούνται σήμερα να επανεξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση – τα αυξημένα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και την πίεση στο ΕΣΥ –  και να κάνουν την εισήγηση τους στην κυβέρνηση για το αν και κατά πόσον επιβάλλεται παράταση των μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρές νοσηλείες, εντούτοις προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, δοκιμάζοντας τις αντοχές του επιβαρυμένου Συστήματος Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριαρχεί στις ΜΕΘ η μετάλλαξη Δέλτα

Παράλληλα, “ζωηρή” συνεχίζει να είναι και η παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% «Ο» και 20% «Δ», οι νοσηλείες είναι 50% «Ο» και 50% «Δ», ενώ κυρίαρχο είναι το αποτύπωμα της «Δ» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

“Είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των τελευταίων μέτρων υπό αυτά τα δεδομένα” εξηγούν κυβερνητικές πηγές,. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, η Κυβέρνηση αναμένει σήμερα τις εισηγήσεις των ειδικών και ανάλογα θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Κυρίαρχη είναι η άποψη και μεταξύ των Επιστημόνων ότι οποιαδήποτε χαλάρωση την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, θα έδινε λάθος μήνυμα, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες. Σε μια στιγμή μάλιστα που μόλις την δεύτερη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα που αποτυπώθηκαν από τον έλεγχο με self test αγγίζουν τις 25.000, κι ενώ απομένει ένα ακόμη τεστ που θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσα στην εβδομάδα.

Καμία παράταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, καλώντας όλους στις 5 ημέρες που απομένουν ώσπου να λήξει η προθεσμία, να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. 

Το Μαξίμου βάζει φρένο σε φωνές που ζητούσαν επανεξέταση του μέτρου, ξεκαθαρίζοντας ότι από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες. 

“Ο εμβολιασμός τους είναι υποχρεωτικός και δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες, δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα” σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν φτάσει ήδη μηνύματα και από βουλευτές, κυρίως της περιφέρειας, οι οποίοι μεταφέρουν ένα κλίμα έντονης δυσαρέσκειας, κυρίως από κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλη κινητικότητα, ούτε τους πόρους να πληρώνουν το σχετικό πρόστιμο. 

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τις 15 Ιανουαρίου (εφόσον αποφασίσει κάποιος να εμβολιαστεί στη συνέχεια) θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ από τις 16 του μήνα και μετά θα επιβάλλεται το σύνολο της κύρωσης, δηλαδή 100 ευρώ. Τα πρόστιμα δεν θα περικόπτονται από την σύνταξη, αλλά θα βεβαιώνονται στην εφορία μέσω της ΑΑΔΕ. 

Από την υποχρέωση απαλλάσσονται όσοι έχουν νοσήσει  – για διάστημα 90 ημερών από τη νόσηση – καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...