Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Η πρώτη τουρκική αντίδραση-Τους κόπηκε ο βήχας: Μουδιασμένες αναφορές τουρκικών ΜΜΕ για την έλευση των Rafale

Η σημερινή υποδοχή των Rafale αφορούσε τα 6 πρώτα, δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια,   από τα 24 ιδίου τύπου, που έχει παραγγείλει η χώρα μας από τη γαλλική εταιρεία Dassault  και θα ενισχύσουν άμεσα την πολεμική μας Αεροπορία. Στο κόκπιτ των γαλλικών μαχητικών βρίσκονται και τα πιλοτάρουν  οι πρώτοι  Έλληνες πιλότοι,  που εκπαιδεύτηκαν  στη γαλλική στρατιωτική βάση Μερικιάν , που βρίσκεται κοντά στην πόλη  Μπορντό.

Οι Τούρκοι φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν, ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που θα αποκτήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη. 

Ήδη ο τουρκικός τύπος «μουδιασμένα» αναφέρεται στην έλευση των Γαλλικών μαχητικών στην χώρα μας, υποβαθμίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος  στον παρελθόν λαλίστατος εκτιμούσε, «πως δεν αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από αυτή την εξέλιξη ( αγορά των Rafale)» , καθώς δεν τις αναφέρει.

Η τουρκική dailysabah, αναφέρει  «τα αεροσκάφη μάχης πολλαπλών ρόλων με ένα χαρακτηριστικό φτερό σε σχήμα τριγώνου, ήταν η πρώτη σημαντική παράδοση που προέκυψε από αμυντικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας πέρυσι».

«Έξι προηγμένα αεροσκάφη Rafale, που αγοράστηκαν από τη γαλλική αεροπορία την Τετάρτη πέταξαν σε χαμηλή διάταξη πάνω από την Αθήνα πριν από την επίσημη παράδοσή τους στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε κοντινή αεροπορική βάση», αναφέρει.

«Έχουν εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα εξοπλισμού, μπαίνουν σε έναν τέτοιο αγώνα. Αγοράζουν αεροπλάνα, όπλα και εξοπλισμό. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το ισοζύγιο ισχύος με τρία ή πέντε μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες γείτονές μας να αγωνιστούν για ειρηνικές, πολιτικές λύσεις κι όχι επιθετικές. Αναμένουμε να συμβάλουν στις προσπάθειές μας για επίλυση των προβλημάτων εδώ», δήλωνε χαρακτηριστικά μέχρι πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η τουρκική dailysabah, αποφεύγει πλέον δηλώσεις τέτοιου τύπου  και στέλνοντας ένα μήνυμα στην τουρκική ηγεσία, αναφέρεται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, μήνυμα αλλαγής ισορροπιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας ως υπενθύμιση πως «η Ελλάδα έχει διαθέσει σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσει 18 αεροσκάφη Rafale, 12 από τη γαλλική αεροπορία και έξι νεότευκτα από τον στρατιωτικό ανάδοχο Dassault με έδρα το Παρίσι».

«Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει αργότερα έξι ακόμη αεροσκάφη Rafale και να δαπανήσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά τριών νέων φρεγατών γαλλικής κατασκευής», αναφέρει.

Αναφορές στον διεθνή τύπο, αρχίζουν να τονίζουν την αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο όπως αυτό του arabnews, καθώς αποκαλύπτει ότι αποτελεί το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς όπλων της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες, μετά από μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με την Τουρκία για τους πόρους υδρογονανθράκων και τη ναυτική επιρροή στα ύδατα στα ανοιχτά των ακτών της.

«Η Ελλάδα παρέλαβε την Τετάρτη έξι νέα αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, σε μια συμφωνία όπλων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που η Αθήνα και το Παρίσι ισχυρίζονται ότι ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, αλλά θεωρείται κυρίως ως αντιμετώπιση των τουρκικών φιλοδοξιών στη Μεσόγειο», αναφέρει.

Δεν παραλείπει δε να τονίσει, ότι σε αντίθεση με άλλους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Γαλλία υποστηρίζει σθεναρά την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα σηματοδοτεί «ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», είπε τότε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να σταματήσουν να είναι αφελείς» όσον αφορά τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό», αναφέρει, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις Μακρόν.

Έτσι όπως εξελίσσεται η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι στηρίζουν την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale και F-16 Viper στους πυραύλους εγχώριας παραγωγής που αναπτύσσουν.

Η Άγκυρα, γνωρίζει πως αν απογειωθούν τα ελληνικά Rafale αλλά και τα F-16 Viper, τότε δεν θα μπορέσουν να ξεμυτίσουν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, λόγω της εμβέλειας των πυραύλων που διαθέτουν τα Rafale.

Ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη)  σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς, μπορεί να προκύψει μια κατάσταση όπου θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο για την Τουρκία να συντηρεί τα 4ης γενιάς αεροσκάφη της ( πράγμα δύσκολο με το εμπάργκο των ΗΠΑ ), τη στιγμή που η Ελλάδα θα ολοκληρώνει επιτυχώς τον εκσυγχρονισμό του στόλου της και θα παραλαμβάνει πιο εξελιγμένα αεροσκάφη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ