Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πρόστιμο 400 ευρώ για κάτι που κάνει το 99% των οδηγών

Ως γνωστόν, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, κάτι που δεν ισχύει μόνο για τον τόπο κατοικίας μας, αλλά και για το αυτοκίνητό μας, μέσα στο οποίο, σε εβδομαδιαία βάση περνάμε πολλές ώρες.

Πολλοί οδηγοί που σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους σε δημόσιο δρόμο -δεδομένου ότι δεν διαθέτουν πάρκινγκ- δεν διστάζουν να… τραβήξουν το λάστιχο και να πλύνουν το όχημά τους, γεμίζοντας με νερά και σαπουνάδες το οδόστρωμα.

Φαινομενικά, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αθώα, αλλά τιμωρείται με ένα «τσουχτερό» πρόστιμο των 400 ευρώ, καθώς στην πράξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, μιας και τόσο το νερό όσο και η σαπουνάδα καθιστούν τόσο το οδόστρωμα όσο και το πεζοδρόμιο ιδιαίτερα ολισθηρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 12 («Γενικές διατάξεις») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «δεν επιτρέπεται να χύνονται στις οδούς ουσίες ή υλικά, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την οδό ολισθηρή (π.χ. νερά, λάδια, ασβέστης κ.λ.π.)».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος επιβολής προστίμου αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις όπου τα νερά – ή/και κάθε άλλου είδους υλικό – οδεύουν σε δημόσιο δρόμο και πεζοδρόμιο.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου σε χώρο πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας, όπου τα νερά συγκρατούνται και δεν καταλήγουν στην άσφαλτο συνιστά μια καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ