Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Στη σκιά του πολέμου το Πάσχα στα Ιεροσόλυμα - "Κλείδωσε" ο αριθμος των προσκυνητών στον Πανάγιο Τάφο - Πώς θα έρθει φέτος το Άγιο Φως στην Ελλάδα;

Η Ορθόδοξος κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγες ημέρες το Πάσχα και να υποδεχεί το Άγιο Φως της Ανάστασης. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, τόσο με τον πόλεμο στην Γάζα, όσο και με την πρόσφατη επίθεση με ιρανικά drones στο Ισραήλ.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος στην ομιλία του κατά την εορτή της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού στην ομώνυμη Ιερά Μονή, η οποία βρίσκεται στην Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ κοντά στην Εβραϊκή Βουλή ευχήθηκε ειρήνη και απηύθυνε εκκληση στους πιστούς: "Ας παρακαλέσουμε την Μητέρα του Θεού να αξιωθούμε να φθάσουμε στην λαμπρηφόρο Ανάσταση του Σωτήρος"

Χωρίς πανηγυρισμούς ο φετινός εορτασμος

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακοίνωσε ότι οι φετινοί εορτασμοί του Πάσχα στους Αγίους Τόπους θα περιοριστούν σε θρησκευτικές τελετουργίες, λαμβάνοντας υπόψη την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα και της αυξανόμενης βίας στην Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Το Πατριαρχείο τόνισε την ανάγκη να τιμηθούν τα θύματα του πολέμου και να επικεντρωθεί στην πνευματική σημασία της εορτής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εορτασμοί του Μεγάλου Σαββάτου θα περιοριστούν στις ρυθμίσεις του status quo στην Ιερουσαλήμ, όπως συνηθίζεται εδώ και αιώνες. Η διανομή του Αγίου Φωτός θα γίνει σε εκκλησίες χωρίς επιπλέον πανηγυρισμούς.

Στο επίκεντρο θέματα ασφάλειας

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 17 Απριλίου η Ισραηλινή Αστυνομία επισκέφθηκε την έδρα του Πατριαρχείου, προκειμένου να συζητήσουν με τον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο θέματα σχετικά με τις ιερές ακολουθίες και τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στον Ναό της Αναστάσεως.

Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύμηνη εμπόλεμη κατάσταση. Επιπλέον, η πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες.

Ο μέγιστος αριθμός προσκυνητών για την Ανάσταση

Μέχρι 4.200 πιστοί θα επιτρέπεται να βρίσκονται στο χώρο του Πανάγιου Τάφου κατά την τελετή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου σύμφωνα με γνωμάτευση των αρχιτεκτόνων.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανήρτησε τη γνωμάτευση του Αρχιτέκτονα του Ναού της Αναστάσεως, κ.Θεοδοσίου Μητρόπουλου και του αρχιτέκτονα της Αδελφότητας των Φραγκισκανών, κ. Ναγκίμπ Νάσερ, σχετικά με τον αριθμό των προσκυνητών, οι οποίοι θα μπορούν να εισέλθουν στο Ναό της Αναστάσεως κατά τη διάρκεια της Τελετής του Αγίου Φωτός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Πώς θα έρθει εφέτος το Άγιο Φως στην Ελλάδα;

Στο υπουργείο Εξωτερικών καταστρώνεται ήδη ένα σχέδιο για να έρθει το Μεγάλο Σάββατο το Αγιο Φως στην Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίστηκε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα. 

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, το γενικό πρόσταγμα έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος ήδη συναντήθηκε με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Επειδή η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ρευστή, ο υφυπουργός θέλει η μεταφορά να γίνει, χωρίς χρονοτριβές, με κυβερνητικό αεροπλάνο και σε αυτό να επιβαίνουν οι απαραίτητοι (το πολύ κάπου 15 άτομα, με ιερωμένους, πολιτικούς και αστυνομικούς).

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στο Ισραήλ και είναι έτοιμο να προσαρμόσει το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο, εάν αλλάξει και η κατάσταση στο Ισραήλ τονίζει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Προβλήματα στον εορτασμό του Πάσχα, ενδεχομένως να προκαλέσει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, σε ένα τοπίο αυξανόμενης έντασης με το Ισραήλ να βρίσκεται στο επίκεντρο. Και αυτό, γιατί το Άγιο Φως που ανάβει στα Ιεροσόλυμα και μεταφέρεται αεροπορικώς στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και να «αποκλειστεί» εάν κλείσει ξανά ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, με ορατό τον κίνδυνο ενός μεγάλου πολέμου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την απάντηση στο «χτύπημα» του Ιράν.

Τα τελευταία χρόνια, το Άγιο Φως μεταφέρεται με ειδική πτήση της Aegean από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και μετά σε όλη την Ελλάδα. Τι θα συμβεί όμως στο σενάριο που κλείσει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ; Παλαιότερα, αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας παραλάμβανε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια επιστρατεύονταν επιβατικά αεροσκάφη για τη μεταφορά του στην υπόλοιπη χώρα.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αν οι επιβατικές πτήσεις δεν γίνουν, η Ελλάδα να στείλει αποστολή περίπου 15 ατόμων, με κυβερνητικό αεροσκάφος για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Η τέλεσή της αποτελεί προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων που επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, πραγματοποιείται η Ιερή Λιτανεία, ενώ εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών έχουν την ευκαιρία να ασπαστούν το χέρι του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη. Έπειτα, ο Πανάγιος Τάφος αποσφραγίζεται.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο, παίρνει στα χέρια του τους σβηστούς πυρσούς, μπαίνει στο Ιερό Κουβούκλιο, το οποίο είναι συσκοτισμένο και παραμένει στον ιερό χώρο, προσευχόμενος για 15 λεπτά.

Η τελετή του Αγίου Φωτός αποτελείται από έξι στάδια:

  • 1. Σφράγισμα με μαλακό κερί της θύρας του ιερού Κουβουκλίου, και σφραγίδες εις αυτό από τον θυρωρό του Ναού, εις ανάμνησιν του: «σφραγίσαντες τὸν λίθον μετὰ τῆς κουστωδίας» 
  • 2. Ξεσφράγισμα της θύρας, είσοδος και τοποθέτηση σβηστής κανδήλας στον Πανάγιο Τάφο από τον Σκευοφύλακα και Ηγούμενο του ναού της Αναστάσεως. Στη συνέχεια άναμμα αυτής.
  • 3. Λιτανεία Πατριάρχη και αρχιερέων, τρεις φορές γύρω από το ιερό Κουβούκλιο.
  • 4. Είσοδος του Πατριάρχη και του Αρμένιου ιερέα στον Πανάγιο Τάφο. (Τα τελευταία χρόνια εισέρχεται και ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας)
  • 5. Προσευχή του Πατριάρχη για τον αγιασμό του Αγίου Φωτός. Στη συνέχεια λήψη αυτού από την αναμμένη κανδήλα.
  • 6. Διαμοιρασμός του Αγίου Φωτός πρώτα από τις δύο οπές, δεξιά (από τον ορθόδοξο Πατριάρχη) και αριστερά (από τον Αρμένιο ιερέα) του Κουβουκλίου. Στη συνέχεια έξοδος Πατριάρχη και Αρμένιου ιερέα, και διαμοιρασμός του Αγίου Φωτός στους πιστούς έμπροσθεν του Κουβουκλίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ