Μέση Ανατολή

Σε θέσεις μάχης οι Κούρδοι Πεσμεργκά με υψωμένες Ισραηλινές σημαίες - Ο τουρκικός στρατός αγκιστρώθηκε στα ιρακινά σύνορα - Ετοιμάζει εισβολή ο Ερντογάν επικαλούμενος συμφωνία του 1926

Για αλλού αναμένονταν  η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων ( Β.Συρία)…τελικά αλλού «λαλεί ο Κόκορας»  και όπως φαίνεται το κουρδικό δημοψήφισμα θα αποτελέσει την αφορμή για δεύτερη εισβολή Τούρκων εντός του Ιράκ.  

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά έχουν λάβει ήδη θέσεις μάχης και φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να αποσυρθούν από την εκστρατεία κατά του ISIS.

Χιλιάδες Κούρδοι πανηγυρίζουν με υψωμένες τις σημαίες του Ισραήλ ενδεικτικό της υποστήριξης που λαμβάνουν από Νετανιάχου και σύσσωμη την ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

Αλλωστε ένα κουρδικό κράτος αποτελεί την απαρχή δημιουργίας του "Μεγάλου Ισραήλ".

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτική άσκηση στα ιρακινά σύνορα σήμερα το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στην Άγκυρα μια εβδομάδα πριν από το  κουρδικό δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ, το οποίο θα πυροδοτήσει εκ νέου μεγάλη ένταση στην περιοχή .

Πληροφορίες αναφέρουν την πλήρη ετοιμότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας , μονάδων επιθετικών ελικοπτέρων  καθώς και σμήνους μη επανδρωμένων εξοπλισμένων αεροχημάτων για "άσκηση" στην ίδια περιοχή  αλλά μάλλον φυσικά εννοούν εισβολή στο Ιράκ.  

https://youtu.be/JM-X6I2FB5I?t=13

Οι  Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις φέρονται «επίσημα» να  έχουν συμβουλεύσει τις κουρδικές αρχές της ημιαυτόνομης ιρακινής περιφέρειας να ακυρώσουν την ψηφοφορία, αλλά ανεπίσημα αυτό δεν πρέπει να ισχύει και θα έχουμε εξελίξεις.

Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου  κουρδικό δημοψήφισμα αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας,  και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.

Η Τουρκία, απαιτεί επισταμένα την ακύρωση της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντας ως  προκλητικότατη κίνηση που θα δημιουργούσε εντάσεις και θα αποσπούσε την προσοχή από τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία.

Ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε την Κυριακή ότι θα συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Haider al-Abadi αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τις ανησυχίες του σχετικά με το δημοψήφισμα.

Σε σχετικά ανακοίνωση , Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί δήλωσαν ότι παράλληλα θα διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις που θα στοχεύουν σε μαχητικές ομάδες ( ΡΚΚ) στην παραμεθόρια αυτή περιοχή,  οι οποίες θα συνεχιστούν ταυτόχρονα με την στρατιωτική άσκηση.

Πρόκειται για τουρκική ερμηνεία της επικείμενης στρατιωτικής εισβολής στο ιρακινό έδαφος εμπλέκοντας το σύνολο των κουρδικών δυνάμεων κατά των τουρκικών.

Ως νομικό έρεισμα για εισβολή στο Ιράκ η Άγκυρα αναφέρει σε χθεσινό άρθρο , την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράκ και της Βρετανίας το 1926.

https://youtu.be/pb8se9AgU4M?t=17

Με αυτήν καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών και οι σχέσεις γειτνίασης τους.

Το πρώτο άρθρο , με το οποίο οριοθετήθηκαν τα σύνορα κατοχυρώθηκε από την Κοινωνία των Εθνών στις 29/10/1924. Με την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στο Β.Ιράκ, καταργείται η Συμφωνία και η απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών.

Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς (status quo ante) .

"Συνεπώς η περιοχή του Β. Ιράκ και τα κοιτάσματα της Μοσούλης και του Κιρκούκ θα γίνουν ξανά τουρκικά εδάφη», κατά του νεο-οθωμανού του Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο πρώην γγ του τουρκικού ΥΠΑΜ Α.  Yalim είχε τονίσει ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους, η Τουρκία θα γειτνιάζει με το Ιράν και ένα  δεύτερο "ισραηλινό κράτος".

https://youtu.be/3EGOHDup9Os?t=3

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες που λένε ότι η οικογένεια Μπαρζανί είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα , άρα υπάρχει μεγάλο συμφέρον του Ισραήλ για το υπό ίδρυση κράτος .

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα προχωρήσουν  πολύ ταχύτατα πιθανόν σε εισβολή εντός του ιρακινού εδάφους, με σκοπό την ακύρωση του όποιου δημοψηφίσματος .

Η «δίψα τους» αφορά την μη δημιουργία νόμιμης κουρδικής οντότητας σε Ιράκ , Συρία και φυσικά εντός χώρας…και για αυτό θα κάνουν τα πάντα στην κυριολεξία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...