Πολιτική

Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν ξέρω που το 'χουν βρει γραμμένο ότι η ανισότητα είναι στην ανθρώπινη φύση

Η μέχρι τώρα εμπειρία από όλα αυτά τα συνέδρια, που έχουν στόχο να συνθέσουμε όλοι μαζί το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να έχουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό στις 13 Περιφέρειες και όλοι αυτοί μαζί να συνθέσουμε τον εθνικό σχεδιασμό, είναι κάτι παραπάνω από θετική, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική του ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Κινηματοθέατρο Αστόρια του Ηρακλείου Κρήτης.

Σημείωσε ότι η Κρήτη είναι ένας τόπος αρκετά μεγάλος, ώστε να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων.
«Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, λέγοντάς μας πως η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας» είπε, μεταξύ άλλων, απαντώντας ουσιαστικά σε αυτό που είχε πει την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν ξέρω που το 'χουν βρει αυτό γραμμένο» σχολίασε, για να τονίσει: «Αυτό που εγώ ξέρω, είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς, αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Επισήμανε ότι αυτές είναι «κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο». Είπε ότι «αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική και μοντέλο σταθερό για την χώρα».

«Εμείς λοιπόν», υπογράμμισε, «είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρός τον τροχό της ιστορίας. Για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες».

Η Περιφέρεια της Κρήτης είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανασυγκρότηση, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανασυγκρότηση είναι, πριν απ' όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης, της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

«Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών» σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό περιγράφει τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη», «δηλαδή ανάπτυξη, της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».

Η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα, η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε, σημείωσε ακόμη.

Επισήμανε, δε, προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται το Φόρουμ αγροδιατροφής - βιομηχανίας - τουρισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ