Κυπριακό

Τουρκία: Ο,τι πληροφορίες είχαμε για τους αγνοούμενους στην Κύπρο τις δώσαμε

Η τουρκική πλευρά έχει ήδη δώσει στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) τις πληροφορίες που είχε στην κατοχή της σε σχέση με τοποθεσίες όπου είναι θαμμένοι αγνοούμενοι της Κύπρου, αναφέρεται σε νέο τουρκικό έγγραφο προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το έγγραφο για τους αγνοούμενους, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και το οποίο συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, υποβλήθηκε από την Άγκυρα κατά την έναρξη της εξέτασης στο Στρασβούργο του βαθμού συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή και στην υπόθεση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που περιέχονται στο έγγραφο, η Λευκωσία «προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά έχει αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με την περισυλλογή των πτωμάτων και τους τόπους ταφής και αποτυγχάνει να κοινοποιήσει αυτές τις πληροφορίες, παρά τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1996».

Αντίθετα με αυτούς τους ισχυρισμούς, συνεχίζει το τουρκικό έγγραφο, είναι γνωστό στην Επιτροπή Υπουργών ότι «οι πληροφορίες για την τοποθεσία των τάφων αγνοουμένων προσώπων που ήταν στην κατοχή της τουρκικής πλευράς έχουν ήδη κοινοποιηθεί στη ΔΕΑ στα τέλη του 1997». Προστίθεται ότι το σημείο αυτό αντικατοπτρίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο του 2000. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά «συνεχίζει τη δική της εξέταση των σχετικών αρχείων για επιπρόσθετες πληροφορίες μετά από αίτημα της ΔΕΑ και ανταποκρίθηκε σε ένα επιπλέον αίτημα που της υποβλήθηκε για μια συγκεκριμένη τοποθεσία σε διάστημα τριών εβδομάδων».

Σύμφωνα με το έγγραφο, η τουρκική πλευρά δεν είναι η μόνη που έχει πληροφορίες για τόπους ταφής και αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι η ΔΕΑ έχει ζητήσει από τον αιτητή – όπως διαρκώς αναφέρεται στο έγγραφο η Κυπριακή Δημοκρατία – την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Έθνη, την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και 9 ακόμη χώρες που συνέδραμαν με προσωπικό την ειρηνευτική δύναμη, καθώς και από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να ψάξουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές τους εκθέσεις, βιβλία καταχωρήσεων, ιατρικές εκθέσεις ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο μπορεί να περιέχει πληροφορίες για τόπους ταφής αγνοουμένων.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στην πρόσβασης της ΔΕΑ σε στρατιωτικές περιοχές, με την τουρκική πλευρά να αναφέρει ότι έχει ήδη ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα για εκταφές σε δέκα περιοχές κάθε χρόνο, ενώ δόθηκε επιπρόσθετη πρόσβαση βάσει των αναγκών.

«Σε αυτό το πλαίσιο, δύσκολα γίνεται κατανοητή η προστιθέμενη αξία της επιμονής του αιτητή για πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές», προστίθεται. Απαντώντας εξάλλου στην πρόσφατη έκκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Συμβούλιο της Ευρώοης για προστασία των τόπων ταφής αγνοουμένων στα κατεχόμενα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι κάτι τέτοιο «αντιβαίνει στην απόφαση της ΔΕΑ να κρατηθούν εμπιστευτικές τέτοιες τοποθεσίες». Οι 47 Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ολοκληρώνουν αύριο την εξέταση του βαθμού συμμόρφωσης των κρατών μελών με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ