Ελληνοτουρκικά

Στην Τουρκία ο Κοτζιάς στις 24 Οκτωβρίου μετά από «αιφνιδιαστική» πρόσκληση Τσαβούσογλου

Εντελώς ξαφνικά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πληροφορήθηκε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Άγκυρα, τον ερχόμενο μήνα.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες έχει σχέση με το Κυπριακό και άλλα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ελληνική πλευρά επεδίωξε πολλές φορές τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθούν τα μείζονα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που απέφευγε η τουρκική πλευρά, όπως ο διάολος το λιβάνι, κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, είχαν συμφωνήσει κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο, τον περασμένο Μάιο, να συνομιλήσουν οι δύο υπουργοί στις Βρυξέλλες για το Κυπριακό. Όμως ο κ. Τσαβούσογλου, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση ανέβαλε τη συνάντηση, με αποτέλεσμα να παραμείνουν εκκρεμή τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Η Τουρκία δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου και επανειλημμένα έχει εκδώσει Navtex για το Καστελόριζο και άλλα νησιά. Επίσης απειλεί την Κύπρο στην κυπριακή ΑΟΖ και συχνά κάνει παρενοχλήσεις που όμως δεν πτόησαν τις ξένες εταιρείες οι οποίες αναζητούν φυσικό αέριο.

Η επίσκεψη του έλληνα υπουργού στην Τουρκία έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία το Κυπριακό έχει «παγώσει» καθώς οι Τούρκοι δεν υποχωρούν και επιμένουν να διατηρήσουν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα επί της Κύπρου, ενώ απαιτούν και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει να απαιτεί επανάληψη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά. Έτσι αποφάσισε να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να μην τερματίσει την προσπάθεια των Ην. Εθνών

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ