ΗΠΑ

Στην κατηγορία 5 αναβαθμίστηκε η «Μαρία» και χτυπά με μανία τη Δομινίκα - Σε συναγερμό Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Πουέρτο Ρίκο (εικόνες, βίντεο)

Εκτεταμένες καταστροφές έχει προκαλέσει στη Δομινίκα, μία μικρή νησιωτική δημοκρατία στην Καραϊβική ο τυφώνας Μαρία, ο οποίος αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, συνεχίζοντας την επέλασή του στα νησιά της Καραϊβικής, προτού προλάβουν να συνέλθουν από το πέρασα της «Ίρμα»

Η πρώην βρετανική αποικία με πληθυσμό 72.000 κατοίκων, μπορεί να γλίτωσε τα χειρότερα από την μανία της Ίρμα πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο χθες, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα Μαρία.

«Χάσαμε ό,τι μπορεί να αγοραστεί με χρήματα», έγραψε σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ στο Facebook.

Όπως ανέφερε οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν τη στέγη της προεδρικής κατοικίας. «Οι άνεμοι ξερίζωσαν στέγες από τα σπίτια σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους ήρθα σε επαφή. Η στέγη του σπιτιού μου ήταν ανάμεσα σε αυτές», τόνισε.

Παράλληλα, αεροδρόμια και λιμάνια πιθανότατα θα είναι απροσπέλαστα για λίγες ημέρες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Εκτός από τις στέγες των σπιτιών, ο τυφώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες προτού φθάσει στο νησί, όταν ενισχύθηκε απότομα στην κατηγορία 5.

Η Κοινοπολιτεία της Δομινίκας ή Ντομίνικα είναι ηφαιστειογενής νησιωτική χώρα στο έσχατο ανατολικό σημείο της Καραϊβικής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, μία των Μικρών Αντιλλών, μεταξύ των γαλλικών νήσων της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης. Πρωτεύουσα της Δομινίκας είναι η Ροζό.

Συναγερμός σε Γουαδελούπη, Παρθένες Νήσους, Πουέρτο Ρίκο

Ο τυφώνας «Μαρία» κινείται στο ίδιο μονοπάτι με την «Ίρμα» και κατευθύνεται προς τη Γουαδελούπη, τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο, ο κυβερνήτης του οποίου ανέφερε ότι οι 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι της νησιωτικής χώρας αναζητούν καταφύγιο.

Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί αντιστοίχως για τις Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Σαμπά, St. Eustatius, St. Martin, Ανγκίλα και Μαρτινίκα.

Μάλιστα, η  Μαρτινίκα επίσης είχε κηρυχθεί τη Δευτέρα σε κατάσταση βιολετί συναγερμού και η Γουαδελούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, όπου άφησε πίσω του 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η «Ίρμα» τον περασμένο μήνα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα μέσα στους ανέμους της «Μαρία».

Γιατί η «Μαρία» πέταξε από την κατηγορία 3 στην 5

Η τυφώνας Μαρία έκανε άλμα από την κατηγορία 3 στην κατηγορία 5 μόλις σε λίγες ώρες τη Δευτέρα, κάτι που σόκαρε τους κατοίκους της Δομινίκα. Ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν την απότομη ενίσχυση του τυφώνα είναι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασας, της τάξης των 1-2 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες στην ατμόσφαιρα ευνόησαν τη δημιουργία αυτής της αλματώδους εξέλιξης του συστήματος

https://youtu.be/m0r_zKvwXn0

https://youtu.be/bYEXOnh9aNw

https://youtu.be/V9cWR4j5WoY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...