Κόσμος

Σενάριο τρόμου: Μεταλλαγμένα βακτήρια απειλούν τους αστροναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού

Ένα μεγάλο θέμα στον σχεδιασμό των επιστημόνων για τη μελλοντική μετοίκιση στο Διάστημα, είναι τα βακτήρια που θα συναντήσουν οι «εξερευνητές» στους νέους κόσμους που θα μεταβούν, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα διαθέτει επαρκή «άμυνα» για να τους αντιμετωπίσει. Ο «εφιάλτης» των μικροβίων φαίνεται πως δεν περιορίζεται στις μελλοντικές αποστολές σε άλλον κόσμο. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι βακτήρια που μεταφέρονται από τις αποστολές στους διαστημικούς σταθμούς, όχι μόνο δεν πεθαίνουν, αλλά μεταλλάσσονται ταχύτατα ώστε να προσαρμοστούν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν μία νέα μεγάλη απειλή για τους αστροναύτες και ιδιαίτερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα. Τα βακτήρια που έχουν μεταφερθεί στο διάστημα αλλάζουν ταχύτατα τη σύνθεσή τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες μακριά από τη βαρύτητα της Γης. Αυτό ενδεχομένως να συνεπάγεται έναν τεράστιο κίνδυνο για την ίδια τη ζωή των αστροναυτών, οι οποίοι ενδέχεται να προσβληθούν από ασθένειες, τις οποίες ο οργανισμός δεν διαθέτει ισχυρή άμυνα να αντιμετωπίσει.

Όπως αποκαλύφθηκε από τα πειράματα που έγιναν, τα βακτήρια μεταλλάχθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε ποσοστό έως και 73%! «Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αντιβιοτικών για να τα σκοτώσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, στόχος της οποίας είναι να προληφθούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες στο διάστημα.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα βακτήρια αλλάζουν συμπεριφορά στο διάστημα. Πρόσφατα, όμως, διαπίστωσαν ότι δεν περιορίζονται στην αλλαγή συμπεριφοράς, αλλά προχωρούν στην αλλαγή της ολόκληρης της σύνθεσής τους.

Μία από τις αλλαγές που διαπίστωσαν οι επιστήμονες, είναι ότι η μεμβράνη προστασίας και το κέλυφος των μικροβίων γίνονται πολύ πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που τους χορηγούνται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Τα πειράματα με μικρόβια στο Διάστημα γίνονται τόσο για την καλύτερη αντιμετώπιση των μικροβίων στη Γη, όσο και για την καλύτερη γνώση σε επίπεδο συμπεριφοράς και επίδρασης στις αποστολές που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...