Οπλικά συστήματα

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ατομικής βόμβας και βόμβας υδρογόνου (βίντεο)

Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίστηκε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ως επιτυχημένη δοκιμή υδρογονοβόμβας. Αν και αυτό δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί, ας ρίξουμε μια ματιά στις διαφορές μεταξύ των ατομικών και των βομβών υδρογόνου.

Οι βόμβες υδρογόνου είναι πολύ πιο ισχυρές από τις ατομικές βόμβες. Χαρακτηριστικό είναι τογεγονός ότι οι βόμβες αυτές είναι πιο ισχυρές και από τις βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στο κλείσιμο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία - 1000 φορές- πιο ισχυρές για την ακρίβεια γράφει το www.aljazeera.com.

Οι πρώτες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα από το 2003 έως το 2016 επρόκειτο για ατομικές βόμβες όμοιες με αυτές που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και σκότωσαν πάνω από 200.000 ανθρώπους.

Η δοκιμή που έγινε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017, υπολογίζεται ότι ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από την περσινή δοκιμή.
Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των θερμοπυρηνικών βομβών και των βόμβων σχάσης αρχίζει στο ατομικό επίπεδο. Οι βόμβες σχάσης, όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, δουλεύουν διασπώντας τον πυρήνα ενός ατόμου. Όταν τα νετρόνια ή τα ουδέτερα σωματίδια του πυρήνα του ατόμου χωριστούν, κάποιοι χτυπούν τους πυρήνες των κοντινών ατόμων, χωρίζοντάς τους επίσης. Το αποτέλεσμα είναι μια εκρηκτική αλυσιδωτή αντίδραση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι εξερράγησαν με απόδοση 15 και 20 κιλοτόνους TNT, αντίστοιχα.

Η πρώτη δοκιμή ενός βόμβας υδρογόνου έγινε στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 1952 και προκάλεσε έκρηξη της τάξης των 10.000 κιλοτόνων ή 10 μεγατόνων TNT. Οι θερμοπυρηνικές βόμβες ξεκινούν με την ίδια αντίδραση σχάσης που χαρακτηρίζει και τις ατομικές βόμβες αλλά η πλειοψηφία του ουρανίου ή του πλουτωνίου στις ατομικές βόμβες στη πραγματικότητα δεν χρησιμοποιείται.

Η βόμβα υδρογόνου είναι αρκετά επικίνδυνη καθώς μπορεί να χωρέσει σε μια πυρηνική κεφαλή.
Mια τέτοια βόμβα θα μπορούσε να αφανίσει ολόκληρη τη Νέα Υόρκη, κανένας δεν θα μπορούσε να μείνει ζωντανός, δήλωσε στο Al Jazeera, ο καθηγητής Andrei Lankov,καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kookmin στη Σεούλ.

“Mε μια ατομική βόμβα μπορεί να αφανιστεί το μισό Μανχάταν” πρόσθεσε.

Μια ακόμα διαφορά ανάμεσα στις δύο βόμβες είναι το γεγονός ότι η βόμβα υδρογόνου είναι αρκετά πιο κοστοβόρα είπε ο ίδιος.
Ο Kune Y Suh, καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, είπε ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να γίνει ένα από αυτά τα πυρηνικά κράτη κάνοντας ένα επιτυχημένο λογοπαίγνιο. Όπως είπε το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να γίνει ένα “πυρηνικό κράτος” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια “αλλαγή παιχνιδιού” αλλά το “τέλος του παιχνιδιού” στα αγγλικά είπε χαρακτηριστικά “ This is not just a game changer; it's a game over".

Aκολουθεί ντοκιμαντέρ με τις μεγαλύτερες δοκιμές βόμβας υδρογόνου :

https://youtu.be/NmarJ7ywxaU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ