Ένοπλες Συρράξεις

Οι μαχητές Χούθι κατέρριψαν μαχητικό Eurofighter Typhoon της Σαουδικής Αραβίας - Νέο στραπάτσο για τον συνασπισμό δυνάμεων στη Υεμένη

Νέο σοβαρό πλήγμα για τον συνασπισμό δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία που μάχεται τους μαχητές Χούθι στην Υεμένη. Οι Χούθι κατάφεραν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon ενώ αυτό προσπαθούσε να πλήξει στόχους τους στην επαρχία Abhyan. Ο χειριστής του αεροσκάφους είναι νεκρός. Από την Σαουδική Αραβία αποδίδουν την πτώση σε μηχανικό πρόβλημα.

Είναι το πρώτο αεροσκάφος που χάνει ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης στη νότια Υεμένη. Το μαχητικό τύπου EF-2000 Typhoon της βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF: Royal Saudi Air Force) συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Υεμένης και ο πιλότος του Μάχνα Αλ Μπιζ σκοτώθηκε.

Ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το τι πραγματικά συνέβη και έπεσε το αεροσκάφος και προκαλούν ερωτήματα. Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν πώς υπέστη μηχανική βλάβη κατά την διάρκεια αποστολής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα» (Decisive Storm).

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πρόκειται για κατάρριψη από τους Χούθι, με αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία διαθέτουν καθώς πλησίασε αρκετά κοντά τον στόχο.

Στην επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τον έγκυρο «Aviationist», λαμβάνουν μέρος μαχητικά από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Ιορδανία, το Σουδάν, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν. Αρχικά συμμετείχε και το Κατάρ, αλλά μετά το ξέσπασμα της κρίσης αποχώρησε.

Το δυστύχημα συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου και είναι το δεύτερο μέσα σε μια εβδομάδα του χάνει ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που μάχεται τους Χούθι στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα έχασε τη ζωή του πιλότος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όταν καταρρίφθηκε το μαχητικό του αεροσκάφος. Πριν περίπου έναν μήνα είχε επίσης καταρριφθεί ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk των ΗΑΕ στην Υεμένη, με τους τέσσερις επιβαίνοντας να χάνουν τη ζωή τους.

Η επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα» ξεκίνησε το 2015 με στόχο να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες στην Υεμένη, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί. Αντιθέτως, ο συνασπισμός δυνάμεων που τους μάχεται έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...