Μέση Ανατολή

Ξεκινάει ο Γ' ΠΠ από τη Μέση Ανατολή; Ιδρύθηκε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ισραήλ - Διασυνδέουν την χώρα με την ΝΑΤΟϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα

Ισραήλ και ΗΠΑ εγκαινίασαν την πρώτη αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ισραήλ χθες Δευτέρα, η οποία θα εξυπηρετεί δεκάδες στρατιώτες που εμπλέκονται με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας σε μια κίνηση που πραγματοποιήθηκε υπό άκρα μυστικότητα και ανακοινώθηκε μόλις τελείωσαν οι εργασίες. 

Πλέον τα πράγματα ξεφεύγουν στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ φοβάται επίθεση από Ρωσία-Ιράν-Χεζμπολάχ; Ή βλέπει γενική ανάφλεξη λόγω Κουρδιστάν.

Μόνο κάτι τέτοιο θα δικαιολογούσε την οχύρωση του με νατοϊκά και άλλα συστήματα.

Την ίδια στιγμή ο Ιρανός αρχηγός στρατού  απειλεί ότι εάν οι Ισραηλινοί απειλήσουν την χώρα του, θα τους κάνει «σκόνη και θρύψαλα», προβαίνοντας σε μια ευθεία πολεμική κίνηση . 

https://youtu.be/CPO_IFrs6WA

Η ισραηλινή πολυεπίπεδη αντιπυραυλική προστασία  έχει ήδη αμερικανική βοήθεια και με την μελλοντική εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων και λογικά κάποια στιγμή θα  διασυνδεθεί και  με αυτή του ΝΑΤΟ.

Ως γνωστόν , οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν  αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο σύστημα άμυνας ενάντια σε όλες τις πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς από ιρανικούς πυραύλους από το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας,  και στην ουσία η βάση θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά την άμυνα του Ισραήλ ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις .

Η κίνηση έρχεται σε μια εποχή  αυξανόμενων ανησυχιών του Ισραήλ για την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν και την παρουσία ρωσικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μια ανάσα από τα σύνορα της χώρας.

Τα εγκαίνια της βάσης είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά  και δεν αναμένεται να επιφέρουν  λειτουργικές αλλαγές. Αλλά ο ισραηλινός στρατός αναφέρει  ότι με αυτόν τον τρόπο αποστέλλει μήνυμα ετοιμότητας στους εχθρούς του Ισραήλ.

«Είναι ένα μήνυμα που διευκρινίζει ότι  το Ισραήλ ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένο», δήλωσε ο Υποστράτηγος Zvika Haimovich, ο διοικητής της εναέριας άμυνας του Ισραήλ.

Η βάση βρίσκεται εντός υπάρχουσας ισραηλινής αεροπορικής βάσης και λειτουργεί υπό ισραηλινές στρατιωτικές οδηγίες.

Αξιωματούχοι από Ισραήλ και ΗΠΑ  έκοψαν συμβολικά την κορδέλα στη βάση Παρασκευή, ενώ αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες ήταν αναρτημένες η μία δίπλα στην  άλλη μαζί με  στρατιώτες και από τις δύο χώρες.

https://youtu.be/pftduPzrlNc?t=4

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του ιρανικού στρατού απείλησε  για άλλη μια φορά το Ισραήλ, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα εξαφάνιζε από τον χάρτη τις πόλεις της Χάιφα και του Τελ Αβίβ αν το Ισραήλ κάνει «οποιοδήποτε λάθος».

«Η αντίληψη ότι το Σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ δεν θα υπάρχει σε 25 χρόνια από τώρα δεν σημαίνει ότι θα είχε ένα πλήρες χρονικό διάστημα 25 ετών για να ζήσει», απείλησε ο στρατηγός Abdolrahim Mousavi, ο οποίος είναι ο  επικεφαλής του στρατού  της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τον περασμένο μήνα.

«Το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει σιωπηλό και να μετριάσει τις μέρες μέχρι το θάνατό του, διότι κάθε μικρό λάθος θα οδηγούσε στην κατάρρευση του όσο το δυνατό γρηγορότερα», πρόσθεσε ο στρατηγός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasmn του Ιράν.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Mousavi προέβλεψε ότι το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ δεν θα υπάρχει σε 25 χρόνια, δηλώνοντας ότι το Ιράν θα είναι η πλευρά που αποφασίζει για την περιοχή .

Τον Δεκέμβριο, ο Ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστραφεί μέσα σε 25 χρόνια μέσω ενός ενιαίου «παλαιστινιακού αγώνα».

Γι αυτούς του λόγους και λόγω της παρουσίας της Ρωσίας στην Συρία οι ισραηλινοί αποφάσισαν να κινηθούν πρώτοι, λαμβάνοντας τα μέτρα τους.

Το πολυεπίπεδο  σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ περιλαμβάνει πέντε επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αποτελεί το σύστημα Arrow 3. Έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι ιρανικοί Shabab και Sajjil, οι οποίοι διαθέτουν εμβέλεια 1.300 και 2.000 χλμ και σε υψός 250 και 700 χλμ αντίστοιχα.

Το δεύτερο επίπεδο αποτελεί το σύστημα Magic Wand, που ειδικεύεται στην αναχαίτιση τακτικών πυραύλων, όπως ο ιρανικός Fateh 110 και ο συριακός πύραυλος M-600 που διαθέτουν εμβέλεια μεταξύ 200 και 300 χλμ.

Στο τρίτο επίπεδο λειτουργεί το αντιπυραυλικό σύστημα «Arrow–2», σχεδιασμένο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων σε απόσταση έως 150 χλμ.

Το τέταρτο επίπεδο επικεντρώνεται στο σύστημα «Iron Dome» σε ρουκέτες μικρής εμβέλειας τύπου Grad με βεληνεκές 40 χλμ., όπως ο Fajr με 70 χιλιόμετρα εμβέλεια. Το Ισραήλ ανέπτυξε το σύστημα Iron Dome για να αντιμετωπίσει την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα με εκατοντάδες πυραύλους ημερησίως.

Το πέμπτο επίπεδο για την λειτουργία του συστήματος αεράμυνας με την ονομασία «Iron Beam», θα λειτουργεί παράλληλα με το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome», το οποίο έχει αποδειχθεί ως ένα αποτελεσματικότατο μέσο για την προστασία από πυραύλους μικρού βεληνεκούς σε απόσταση λιγότερο από 7 χλμ.

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως την μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του επικαλούμενο τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας, ενώ ανησυχεί περισσότερο για τη συμμετοχή του Ιράν στον πόλεμο στη γειτονική Συρία, όπου οι ιρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μ.Άσαντ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...