Μέση Ανατολή

Ισραηλινά "εγκεφαλικά" στον Ερντογάν: Το Ισραήλ μεταφέρει 200.000 Εβραίους στο νέο κράτος του Κουρδιστάν - To PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!

Ενα μικρό Ισραήλ δημιουργεί μόνος του ο Μ.Νετανιάχου καθώς ανακοινώθηκε ότι 200.000 Ισραηλινοί κουρδικής καταγωγής θα μετακινηθούν από το κράτος του Ισραήλ στο νεοσύστατο ιρακινό Κουρδιστάν του Μπαρζανί…διαδραματίζοντας φυσικά τεράστιο ρόλο στα δρώμενα του νέου υπό δημιουργία κράτους . Ταυτόχρονα δεν θεωρούν πλέον το PKK τρομοκρατική οργάνωση!

Πρόκειται για ηλεκτροσόκ μεγατόνων στην Αγκυρα με τον Ερντογάν να αντιδρά ακαριαία και να απειλεί θεούς και δαίμονες.

Ο γνωστός επικεφαλής του ιρακινού Κουρδιστάν  Μασούντ Μπαρζανί, φέρεται ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου για την τεράστια αυτή μετακίνηση για  μετά όμως το δημοψήφισμα της  25ης  Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας νέες εξελίξεις.

Η Τουρκία , στην ηγεσία της οποία περιήλθε η είδηση της συμφωνίας αυτής έχει αναστατωθεί για τους δικούς της προφανώς λόγους κατά τους οποίους Τούρκοι αξιωματούχοι, διαβλέπουν την πρόθεση ελέγχου από πλευράς Τελ Αβίβ του νέου υπό σύσταση «Κουρδιστάν» .

Στην ουσία όμως θα πρόκειται για ένα δορυφόρο του Τελ Αβίβ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν και τον ίδιο τον Μπαρζανί  να έχει εβραϊκή καταγωγή, την οποία έχει επιμελώς αποκρύψει, ενώ το θέμα αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ένα «ιστορικό λάθος» και «θα έχει ένα τίμημα».

«Η επιμονή (των Kούρδων αξιωματούχων) να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα παρόλες τις φιλικές συμβουλές θα έχει ένα τίμημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καλεί το Αρμπίλ να εγκαταλείψει αυτή την «εσφαλμένη προσέγγιση».

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε πως «η απόφαση του (προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ) Μπαρζανί είναι ένα ιστορικό λάθος. Το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ πρέπει να ματαιωθεί, αλλιώς θα έχει κόστος και θα υπάρξει ανταπόδοση». Πρόσθεσε πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα διαβρώσει την ειρήνη στην περιοχή και θα δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια.

Οι Kούρδοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μια νίκη του «ναι» δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα τους επιτρέψει να αρχίσουν από θέση ισχύος νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

 

«Η ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν είναι μόνο θέμα χρόνου»,  δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Vincent Stewart σύμφωνα με τον ξένο τύπο πριν δύο μήνες.

Δήλωση που έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση στο Σαράι του Σουλτάνου Ερντογάν , πραγματοποίησε και ο Ισραηλινός πρώην ανώτατος αξιωματικός Yair Golan από τις ΗΠΑ, (ο οποίος κατείχε την θέση του υπαρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου) , «χαρακτηρίζοντας  το ΡΚΚ μη τρομοκρατική οργάνωση».

Αυτό από μόνο του δείχνει την αλλαγή πλεύσης του Ισραήλ και την υποστήριξη του στην δημιουργία κουρδικού κράτους , κάτι το οποίο θα προκαλέσει την οργή  του Ερντογάν , μιας και βγήκε από τα «χείλια» Ισραηλινού πρώην αξιωματικού του επιτελείου, εκφράζοντας έτσι κεκαλυμμένα και την επίσημη θέση του Ισραήλ .

Για να συζητηθεί η στρατηγική του Ισραήλ για την αντιμετώπιση πολλών παλαιών και νέων ζητημάτων, το γεωπολιτικό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον φιλοξένησε τον πρώην αντιστράτηγο  Yair Golan, IDF, για την ετήσια διάλεξή  για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος μίλησε στο αμερικανικό  σημαίνον  γεωπολιτικό ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον και στην ουσία προανήγγειλε την δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν , ειδικά μετά το δημοψήφισμα των Ιρακινών Κούρδων στις 25 Σεπ. 2017.   

Ο  ίδιος τόνισε  μπροστά σε ένα «εκλεκτό» από κάθε άποψη ακροατήριο ότι:

« Στη σημερινή Μέση Ανατολή, η  Ισραηλινή  στρατηγική  αντιμετωπίζει έναν κόσμο όπως κανένας άλλος  είδε πριν.

Η  Ρωσία «ανεβάζει» το δικό της σκηνικό σε Συρία και Λίβανο, το Ιράν απειλεί κάνοντας ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης λίγα μόλις χιλιόμετρα  από τα σύνορα του Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν εάν είναι  ύπουλος ο οπορτουνισμός της Τεχεράνης.

Ωστόσο, μαζί με αυτά τα προβλήματα προκύπτει και ένα κύμα νέων προκλήσεων , που δίνουν  στρατηγική ευθυγράμμιση όλων των βασικών σουνιτικών  αραβικών κρατών προκαλώντας νέους εφιάλτες.

Για να περάσει με επιτυχία αυτά τα εμπόδια το Ισραήλ θα πρέπει να εκτοπίσει παλιές ιδέες και παλιές σκέψεις, αλλά και πάνω από όλα έρχονται εξελίξεις από τους Κούρδους, ενώ τονίζω ότι το ΡΚΚ δεν αποτελεί  τρομοκρατική οργάνωση», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Yair Golan, στρατιωτικός συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου ήταν  ένας σπουδαίος από κάθε άποψη  στρατηγός στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, και υπηρετούσε τα τελευταία δύο χρόνια ως υπαρχηγός  του γενικού επιτελείου .

Ο ίδιος στην καριέρα του στον ισραηλινό στρατό χρημάτισε διοικητής της Βόρειας διοίκησης  επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, διοικητής της Διεύθυνσης Ιουδαίας και  Σαμάρειας .

Έλαβε πτυχίο πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ενώ κατείχε  μάστερ  δημόσιας διοίκησης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Επιπλέον, είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Διοίκησης και Προσωπικού του ισραηλινού στρατού και της Σχολής πολέμου  των ΗΠΑ.

Οι θέσεις και οι γνώσεις του εν λόγω πρώην ανωτάτου αξιωματικού που προκρίνεται κατά την ισραηλινή πρακτική για υπουργός κάποια στιγμή στο μέλλον σε κάποια κυβέρνηση , δεν αμφισβητούν την όλη αλήθεια για την ανακήρυξη του κράτους των Κούρδων σε Ιράκ, Συρία …αρχικά και στην συνέχεια την συνένωση του με τους Κούρδους της Τουρκίας, έστω και έμμεση δήλωση .

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι οι Κούρδοι θα πολεμήσουν οποιαδήποτε ομάδα  προσπαθήσει  με τη βία να αλλάξει την «πραγματικότητα» στο Kirkuk, αποστέλλοντας «μήνυμα» και στον Ερντογάν.

Οι κουρδικές δυνάμεις των Peshmerga έχουν αναλάβει  τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης, η οποία έχει μεγάλους αραβικούς και τουρκμενικούς πληθυσμούς .

Οι σιίτες και οι Τουρκμένοι έχουν δηλώσει  ότι δεν θα επιτρέψουν το Κιρκούκ να αποτελέσει  μέρος ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Επίσης οι Κούρδοι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν έχουν αποκτήσει ποτέ ένα μόνιμο κράτος.

Στο Ιράκ, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% έως 20% του πληθυσμού των 37 εκατομμυρίων, ενώ  αντιμετώπισαν δεκαετίες βίαιης καταστολής από κυβερνήσεις υπό την ηγεσία των Αράβων, προτού αποκτήσουν de facto αυτονομία μετά τον πόλεμο του Κόλπου του 1991.

Πριν από τρεις μήνες κορυφαίοι αξιωματούχοι και πολιτικά κόμματα στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν συμφώνησαν να διεξαγάγουν συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στις τρεις επαρχίες που απαρτίζουν τις περιοχές Dahuk, Irbil και Sulaimaniya, Kirkúk, Makhmour, Khanaqin και Sinjar.

Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια αναμενόμενη ετυμηγορία του δημοψηφίσματος με πλειοψηφία το «ναι» δεν θα ενεργοποιήσει αυτόματα την ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά θα ενισχύσει τους Κούρδους  στις μακρές διαπραγματεύσεις για τον διαχωρισμό από  την κεντρική κυβέρνηση.

«Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα και  η πρώτη φορά στην ιστορία που οι άνθρωποι στο Κουρδιστάν θα αποφασίσουν ελεύθερα το μέλλον τους», δήλωσε ο κ. Barzani στο BBC.

«Μετά από αυτό θα αρχίσουμε συνομιλίες με τη Βαγδάτη, για να καταλήξουμε σε συμφωνία για τα σύνορα, το νερό και το πετρέλαιο», πρόσθεσε πριν εκδώσει μια προφανή προειδοποίηση προς την κεντρική κυβέρνηση: «Θα κάνουμε αυτά τα βήματα, αλλά εάν δεν τα  αποδεχθούν, αυτό θα είναι ένα άλλο θέμα», δήλωσε ο Μπαρζανί .

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Κουρδιστάν» είναι σε πλήρη εξέλιξη .

https://www.youtube.com/watch?v=rWw0o8NtUJ4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...