Κύπρος

Ρωσική ασπίδα στην Κύπρο: Μαζική απογείωση των θηριωδών gunship Mil Mi-35P - Ξερνούν φωτιά και ατσάλι τα άρματα Τ80U!

Σηκώνει τους τόνους η Κύπρος αργά και σταθερά και έτσι μετά την ανακοίνωση επανεξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, η Λευκωσία έδωσε το δικό της μήνυμα με μαζική απογείωση των θηριωδών, ρωσικής προέλευσης, επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35, και βολές αρμάτων με τα «άτρωτα T-8OU» που είναι το δέος απέναντι στα Νατοικά Άρματα που κατέχουν το μισό της Κύπρου!

Προφανώς κάτι έχει αλλάξει στην Κύπρο.

Σε ένα από τα Mi-35 μάλιστα επέβαινε και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και παρακολούθησε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων των μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο Αρχηγός, ο Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορίας και ο Διοικητής της 55 ΣΜ συμμετείχαν σε ημερήσιες και νυχτερινές τακτικές αποστολές της 450 Μ Ε/Π (Mi-35) οι οποίες περιελάμβαναν συνεργασία με χερσαίες δυνάμεις και τη χρήση JTAC αλλά και σε ανεξάρτητες αεροπορικές αποστολές στο πλαίσιο των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου μέσου.

Κατά την παραμονή του εκεί και στους ενδιάμεσους χρόνους, ο Αρχηγός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις συντήρησης των αεροπορικών μέσων της 55 ΣΜ και συναντήθηκε και μίλησε με το προσωπικό των μονάδων εκφράζοντας τις ευχαριστίες και το θαυμασμό του για το έργο που επιτελούν και παράλληλα τους ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδια της Εθνικής Φρουράς στα οποία η Αεροπορία έχει το δικό της ρόλο.

Η παρουσία των επιθετικών ελικοπτέρων στην Κύπρο κρατήθηκε μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το 2002 οπότε εμφανίστηκαν την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη, προκαλώντας φυσικά αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Συνολικά παραδόθηκαν 12 ελικόπτερα και απομένουν 11 μετά τη πτώση ενός στις 5 Ιουλίου 2006.

Τα Mi-35P της ΕΦ είναι εφοδιασμένα με αντιαρματικά βλήματα 9M120 ATAKA και 9Μ114 με εμβέλεια 6 χλμ. και 5 χλμ. αντιστοίχως και διατρητικότητα 800 και 560 χλστ., ρουκέτες S-8 των 80 χλστ. και C-24B των 120 χλστ., σταθερό δίκαννο πυροβόλο Gsh-30-2 των 30 χλστ. με ρυθμιζόμενη ταχυβολία στα 3000 ή στα 300 βλήματα το λεπτό και βεληνεκές 2.200 μέτρα, ενώ στα πτερύγια του ελικοπτέρου μπορούν και προσαρμόζονται επίσης πυροβόλα των 23 χλστ.

Εκτός από τα Mil Mi-35P η Ε.Φ. διαθέτει ακόμη 4 SA341L1 Gazelle με βλήματα HOT-2, 3 AW-139και 2 και δύο Bell 206L LongRanger III.

Πριν λίγες ημέρες, μετά την απονομή του Μαύρου Μπερέ, η Εθνική Φρουρά της Κύπρου οργάνωσε βολή Αρμάτων με τα «άτρωτα T-8OU» που είναι το δέος απέναντι στα Νατοικά Άρματα που κατέχουν το μισό της Κύπρου!

Τα Ρωσικά Άρματα Τ-8ΟU της Κύπρου αποτελούν σήμερα την Ασπίδα της Κύπρου και είναι το αντίπαλο δέος στα Τουρκικά Κατοχικά Άρματα!

H Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, οργάνωσε και διεξήγαγε μηχανοδόγηση, βολές αρμάτων Τ-80U και άλλες δραστηριότητες, στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού.

Tα πρώτα άρματα Τ-8OU έφθασαν στο νησί τέλη του 1996. Η ολοκλήρωση της παράδοσης των 41 αρμάτων της 1ης παρτίδας ολοκληρώθηκε το 1997

Tο 2009 δόθηκε δεύτερη παραγγελία για 41 ακόμη μεταχειρισμένα άρματα T80U/UK με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2011.

Τα Ρωσικά Άρματα T-8oU

H σύνθεση της πρώτης παρτίδας περιλάμβανε 27 Τ-80 U και 14 διοικητικά T-80 UK. Στη δεύτερη παρτίδα η αναλογία ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένη 25 Τ-80 U και 16 διοικητικά T-80 UK. Στα σχέδια της Εθνικής Φρουράς είναι και η προμήθεια στο μέλλον μιας τρίτης επιλαρχίας αρμάτων μάχης T-80. Συνολικά υπηρετούν 30 Τ-80 UK της διοικητικής έκδοσης και 52 T-80 U. Τα συγκεκριμένα άρματα εξοπλίζουν 2 ΕΜΑ.

Το ρωσικό T-80, βάρους 46 τόνων είναι ένα τρίτης γενιάς άρμα μάχης που αναπτύχθηκε από το εργοστάσιο οχημάτων Omsk στη Ρωσία.

Το Τ-80 βασίζει πολλά βασικά στοιχεία του στο άρμα Τ-64 από το οποίο δανείστηκε το αυτόματο σύστημα γέμισης, τη διάταξη με τον οδηγό του άρματος στο κέντρο του μπροστινού τόξου, ο αρχηγός πληρώματος στα δεξιά του άρματος και ο πυροβολητής στα αριστερά.Διαθέτει 3μελή πλήρωμα.

Επίσης χρησιμοποιεί το λειόκαννο πυροβόλο 125 mm 2A46-2 σταθεροποιημένο σε 2 άξονες, το οποίο βρίσκεται σε χρήση με τα άρματα μάχης Τ 72. Συνολικά μεταφέρονται 45 βλήματα 125 mm. Στην έκδοση T-80 UK λόγω της παρουσίας ασυρμάτων μακράς εμβέλειας μεταφέρονται 30 βλήματα.

Η αποτελεσματική εμβέλεια εμπλοκής είναι τα 2000 μέτρα. To άρμα μάχης Τ-80 χάρις στο εξελιγμένο ΣΕΠ και στο λειόκαννο 125mm μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους 9M119/Μ Svir/Refleks ATGM ή AT-11 Sniper (κατά ΝΑΤΟ) με κεφαλή Tandem HEAT και εμβέλεια τα 4-5 km. Ανα άρμα μπορούν να μεταφερθούν μέχρι 6 πύραυλοι οι οποίοι εκτοξεύονται εσωτερικά από το πυροβόλο.

Συνολικά μεταφέρονται 750 βλήματα 7.62 mm για το συζυγές πυροβολό και 500 βλήματα 12.7 mm. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένη ενεργή θωράκιση ERA (eplosive reactive armor) KONTAΚT-5 πράγμα που το κάνει σχεδόν άτρωτο ενάντια στα περισσότερα βλήματα ΗΕΑΤ Νατοικής προέλευσης.

Έχει υψηλό ρυθμό βολής 7-8 βλήματα το λεπτό χάρις στο αυτοματο σύστημα γέμισης KORZINA. Το πυροβόλο διαθέτει θερμική επένδυση και έναν κυλινδρικό εξαγωγέα αερίων, τοποθετημένο στα μέσα περίπου της κάννης. Τα πυρομαχικά του είναι δύο μερών, του βλήματος και του προωθητικού.

Βλήματα και προωθητικά βρίσκονται σε έναν κυκλικό γεμιστήρα στο έδαφος του πύργου τα οποία ο αυτόματος γεμιστής επιλέγει και κατευθύνει κατάλληλα. Το T-80 U μεταφέρει 45 βλήματα εκ των οποίων τα 28 στον κυκλικό γεμιστήρα, και τα υπόλοιπα 17 σε αποθήκη κοντά στον οδηγό.

Αναφορές στον Κυπριακό Τύπο κάνουν λόγο για τον εξοπλισμό όλων των T-80U με θερμικές κάμερες γαλλικής προέλευσης Katherine-FC προσδίδοντας του αυξημένη επίγνωση κατάστασης και ακρίβεια βολών.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται το 2020, έχει αρχίσει η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και αλλαγών στη δομή της ΕΦ, με την πρόσληψη των ΣΥΟΠ και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες αναφέρει δημοσίευμα.

Μια σημαντική αλλαγή είναι η σταδιακή αντικατάσταση του φορητού οπλισμού με την απόσυρση των G3 (7,62 mm) και την αγορά βρετανικών όπλων της εταιρείας Accuracy και ισραηλινής κατασκευής Tavor Χ95.

Φορητός οπλισμός

Όπως ανέφερε στον «ΠΟΛΙΤΗ» έγκυρη πηγή της ΕΦ, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανανέωσης του φορητού οπλισμού με πρώτες τις ειδικές δυνάμεις (Καταδρομές, ΟΥΚ κ.λπ.). Επίσης τον φορητό οπλισμό θα αλλάξουν και κάποιες επιλεγμένες μονάδες του πεζικού. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες μονάδες, ώστε να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό τα όπλα G3.

Ο νέος φορητός οπλισμός προέρχεται κατά βάση από την εταιρεία Accurasy της Βρετανίας. Πρόκειται για τυφέκια, όπλα ελεύθερου σκοπευτή, οπλοβομβιδοβόλα κ.λπ.

Παράλληλα με την αγορά του πλοίου ανοικτής θαλάσσης η ΕΦ προμηθεύτηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας και αριθμό όπλων Tavor που κατασκευάζεται από την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ, Israel Weapon Industries Ltd (IWI). Ο νέος οπλισμός των ειδικών δυνάμεων είναι διαμετρήματος 5,56 mm (πρότυπα ΝΑΤΟ).

Άρματα - πυροβολικό

Η ΕΦ επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης του αρματικού δυναμικού με νέα άρματα μάχης αλλά και πυροβόλων διαφόρων διαμετρημάτων.

Σε υπηρεσία, βεβαίως, παραμένει ο κύριος κορμός των τεθωρακισμένων που είναι τα ρωσικά Τ-80 και θεωρούνται μέχρι σήμερα ως ιδιαιτέρως αξιόπιστα και αποτελεσματικά.

Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, θα γίνει αξιολόγηση του συνόλου του υλικού της ΕΦ στον στρατό ξηράς και θα καταγραφούν οι ανάγκες, που αυτό σημαίνει είτε εκσυγχρονισμός κάποιων οπλικών συστημάτων είτε αγορά νέων όπου και αν επιβάλλεται και βεβαίως αν το επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους.

Το αίτημα για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της ΕΦ έχει διατυπωθεί πολλές φορές και για πολλά χρόνια από αξιωματικούς, αλλά η οικονομική κρίση και οι πολιτικές συνθήκες δεν επέτρεπαν υλοποίηση των σχεδιασμών.

Σχετικά με την άσκηση-μήνυμα το ΓΕΕΦ αποδέσμευσε και σχετικό βίντεο.

Και ένα παλαιότερο βίντεο με τα ρωσικά άρματα της ΕΦ 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ