Κόσμος

«Βόμβα» Τραμπ στην Ισπανία: Θα συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση προκύψει στην Καταλονία

Η κυβέρνηση του Donald Trump προτίθεται να συνεργασθεί με όποια «κυβέρνηση ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονία την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο, υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

Σημειώνεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου, ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, θα συναντηθεί με τον Trump στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η Nauert αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν το καταλανικό ζήτημα και δημοψήφισμα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνάντηση αυτή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της καταλανικής εφημερίδας La Vangiardia, τονίζει πως η θέση της Ε.Ε. είναι «ότι θα πρέπει να αφουγκρασθούμε με προσοχή τι θα πουν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο» για την Καταλονία.

«Εάν σε κάποια στιγμή -και δεν τον λέω ως δική μου υπόθεση εργασίας, ούτε και λέω πως είναι όντως μία τέτοια υπόθεση, γιατί πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχω γνώμη- η Καταλονία διαχωρισθεί από την Ισπανία, όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως εάν θέλουν να αποτελέσουν ένα κράτος μέλος της Ένωσης, η διαδικασία αυτή θα υπαχθεί στους συνήθης κανονισμούς και την ίδια πορεία με τα άλλα κράτη. Δηλαδή, ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

«Εκ μέρους της Κομισιόν, οφείλω να υπενθυμίσω εκείνο που είχαμε τονίσει και στο παρελθόν. Το έχουμε εξετάσει και συζητήσει στο κολέγιο των επιτρόπων πολλές φορές: ό,τι πουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο», τονίζει στη συνέντευξή του ο Juncker.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ