Εκκλησία της Ελλάδος

Αχαΐα: Έτρεξαν οι νέοι του χωριού μέσα στους καπνούς να σώσουν την Εικόνα του Αγίου Ιωάννη! Συγκλονιστικές ιστορίες μέσα στις φλόγες που έζωσαν τη δυτική Αχαΐα (ΦΩΤΟ)

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες που αποκαλύπτονται σιγά σιγά λίγα εικοσιτετράωρα μετά την καταστροφική φωτιά στη δυτική Αχαΐα που "κατάπιε" ένα από τα μοναδικά παρθένα δάση, ένα σπίτι στην Άρλα, ζώα και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Μια από αυτή, ζήσαμε στο Ελαιοχώρι. 

Η φωτιά έφτανε τα πρώτα σπίτια και έμπαινε με μανία μέσα στο χωριό. Οι φλόγες απειλούσαν το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Νέοι του χωριού πήραν την απόφαση, την ώρα που χτυπούσε η καμπάνα και οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν τους κατοίκους στην πλατεία, έτρεξαν προς το ξωκλήσι. Πήραν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη για τη σώσουν! Για όσους βρέθηκαν εκείνη τη στιγμή εκεί, να βλέπουν τα νέα παιδιά μέσα στους καπνούς μαζί με την εικόνα λύγισαν... από συγκίνηση. Τραγική είναι και η ιστορία του Γιώργου Αντωνόπουλου από την Άρλα. Με δάκρυα στα μάτια, περιγράφει κάηκε όλο το βιος του. Ο κ. Γιώργος αγωνίζεται μαζί με τη σύζυγό του να μεγαλώσουν τα δύο παιδιά τους, ενώ φροντίζει και την άρρωστη μητέρα του. "Αν μπορούσα θα έφευγα από το χωριό... τί μπορώ να κάνω τώρα, που να ζητήσω βοήθεια;", συμπληρώνει ο κ. Αντωνόπουλος εξηγώντας ότι η ηλικία και η κατάσταση της οικογένειας δεν του επιτρέπει να φύγει για να αναζητήσει πιθανώς μια άλλη δουλειά. Οι ελπίδες εναποτίθενται στους θεσμικούς παράγοντες ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του. "Ο εφιάλτη μας τώρα, είναι οι βροχές...".

Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν έξι περιοχές της Δυτικής Αχαΐας λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πύρινα μέτωπα από τη φωτιά που έκαιγε για περίπου 15 ώρες! Το αίτημα είχε υποβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει: "Με άμεσο τρόπο αντέδρασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αντιμετώπιση των καταστροφών, λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες στην Δυτική Αχαΐα.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς είχε ήδη διαπιστωθεί το μέγεθος των μεγάλων ζημιών που είχαν προκληθεί. Μάλιστα το ίδιο βράδυ εστάλη και το σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο.

Χθες εστάλη το σχετικό έγγραφο από το αρμόδιο υπουργείο και σήμερα υπεγράφη η απόφαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Γρηγόρη Αλεξόπουλο.

Οι τοπικές κοινότητες Σαντομερίου, Χαραυγής, Άρλας, Φωσταίνης, Ελαιοχωρίου και Πετροχωρίου του Δήμου Δυτικής Αχαϊας κηρύσσονται και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες και περιουσίες από την μεγάλη δασική πυρκαγιά.

«Δεσμευθήκαμε έναντι των κατοίκων που επλήγησαν από την καταστροφική μανία της φωτιάς πως θα σταθούμε δίπλα τους και θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν. Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πρώτο βήμα έγινε. Το επόμενο είναι η εξατομίκευση των ζημιών.

Θα αγωνιστούμε ούτως ώστε να φθάσουμε γρήγορα και στο τελευταίο, που δεν είναι άλλο από την καταβολή των αποζημιώσεων. Γιατί μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών έγιναν στάχτη και από αυτές οι αγρότες μας περίμεναν να ζήσουν τις οικογένειές τους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου".

πηγή: εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, tempo24.news

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ