Εκκλησία της Ελλάδος

“Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω” η νέα ΔΙΣ-Άνευρη, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό για όσες δοκιμασίες έρχονται σε μια προεκλογική (;) χρονιά....

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από μερικές ημέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τόνιζε πως η εποχή των δύο γραμμών στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με από τη μια την ήπια του Αρχιεπισκόπου και από την άλλη την πιο επιθετική μερίδας Ιεραρχών προεξάρχοντος του μέχρι πρότινος Αντιπροέδρου της Μητροπολίτη Φθιώτιδος, έλαβε τέλος με την τοποθέτηση του κ. Νικολάου πριν το...κατευόδιο της περασμένης σύνθεσης.

Αναμέναμε, λοιπόν, τα διαπιστευτήρια της νέας σύνθεσης.

Δυστυχώς οι Ιεράρχες δεν εμπνέουν το λαό πως είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν λάβαρα κόντρα στις απανωτές προκλήσεις της άθεης κυβέρνησης και των κολαούζων της.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η δυναμική των μελών της νέας ΔΙΣ είναι μικρή και δυστυχώς καθιστά άνευρη την ίδια την Σύνοδο. Και βέβαια αναποτελεσματική, κάτι για το οποίο ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Μέλη της νέας ΔΙΣ είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος
Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος
Νέας Σμύρνης κ. Συμεών
Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος
Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος
Δράμας κ. Παύλος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος
Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ
Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης
Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος
Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος

Αν εξαιρέσεις τον Μητροπολίτη Σιατίστης που όποτε θέλει δεν μασάει τα λόγια του-να δούμε τι θα πράξει ως Συνοδικός- και κατά καιρούς τον Χίου Μάρκο και τον Κερκύρας Νεκτάριο, οι υπόλοιποι είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω εκκλησιαστικής ιδιοσυγκρασίας είναι αρκετά...σιωπηροί.

Αν ισχύει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η χρονιά που διανύουμε θα είναι προεκλογική για τον τόπο μας, θα υπάρξουν πολλές και πολυποίκιλες προκλήσεις κατά της Εκκλησίας προκειμένου οι εξουσιαστές να χαϊδέψουν τα αυτιά από τα-κατά Πάγκαλον- ρετάλια της Αριστεράς που έχουν απογοητευτεί μέχρι σήμερα με το “πρώτη φορά Αριστερά”.

Τα πρώτα δείγματα της νέας σύνθεσης της ΔΙΣ δεν είναι θετικά. Περιορίστηκε με το καλημέρα σε μια ανακοίνωση για το πόσους φόρους πλήρωσε η Εκκλησία. Ενώ στο μέγιστο θέμα της Συριζαίας που πέταξε την εικόνα της Παναγίας στα σκουπίδια κρύφτηκε πίσω από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου στον υπουργό Παιδείας.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση με την παλιά σύνθεση θέσαμε μια σειρά από ερωτήματα.

Η νέα σύνθεση δεν μας έκανε σοφότερους σε κάνενα από αυτά.... Μοιάζει δυστυχώς κομμένη και ραμμένη στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου, και αυτό ασφαλώς δεν είναι συνοδικότητα....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...