ΗΠΑ

Έρχεται στρατιωτική σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία - Οι Αμερικανοί αύξησαν αιφνιδιαστικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά 700 δισ. δολάρια

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών κατά το ιλιγγιώδες ποσό των 700 δισεκατομμυρίων δολάρια δείχνει πώς το παιχνίδι έχει σκληρύνει πάρα πολύ και πώς όλες πλέον οι μεγάλες δυνάμεις ετοιμάζονται για πόλεμο.

Το βασικό μέτωπο φαίνεται πως είναι η Συρία και το Ιράκ, όπου οι Ρώσοι έχουν πλέον απειλήσει ανοιχτά του Κούρδους ότι δεν θα ανεχθούν μονομερείς αποφάσεις που θίγουν τα συμφέροντα τους και έχουν στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ πώς η συνέχιση της υποστήριξης τους μπορεί να ανοίξει τις πύλες της Κολάσεως στην περιοχή.

Ήδη, η Τουρκία κινείται στρατιωτικά στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψει την ανακήρυξη αυτόνομου κράτους στο Ιράκ, η κυβέρνηση της χώρας απειλεί επίσης τους Κούρδους και η Ρωσία έχει ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς σε βάρος τους ζητώντας τους να συμμορφωθούν. Ίσως αυτή η εξέλιξη να δικαιολογεί και την εσπευσμένη απόφαση για πώληση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία.

Κοινώς, στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίας έχει γίνει και πάλι... μύλος με την Μεγάλη Βρετανία να βγαίνει μέσω του Μπόρις Τζόνσον και να ζητάει τώρα αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, προφανώς ταυτιζόμενος με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Εκείνος ωστόσο που έχει το «πάνω χέρι» είναι η Ρωσία.

Σύμφωνα με απόφαση λοιπόν που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) τη δική της εκδοχή ενός νομοσχεδίου για την άμυνα που προβλέπει την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών κατά 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έγκριση του σχεδίου νόμου αυτού ικανοποιεί την απαίτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η χώρα του να αποκτήσει έναν μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό, αλλά προοιωνίζεται μια σκληρή μάχη για τις δημόσιες δαπάνες στο Κογκρέσο.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται, αλλά το αποτέλεσμα στο σώμα που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι πριν από λίγο ήταν 79 ψήφοι υπέρ έναντι 8 κατά υπέρ του νομοσχεδίου National Defense Authorization Act (NDAA) για την αύξηση του επιπέδου των αμυντικών δαπανών και τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων τους.

Πέραν του μετώπου της Συρίας και του Ιράκ, οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτό μέτωπο και με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, όπου και εκεί επίσης βρίσκουν απέναντι τους τους Ρώσους και τους Κινέζους, οι οποίοι δεν θέλουν η Ουάσιγκτον να επιβάλει την πολιτική της στην περιοχή, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πώς απώτερος στόχος είναι η Μόσχα και το Πεκίνο. Μπορεί στην περίπτωση την Πιονγκγιανγκ να είναι οι δύο χώρες προσεκτικές στις κινήσεις τους για να μην στρέψουν την διεθνή κοινότητα σε βάρος τους, αλλά δεν είναι και διατεθειμένες να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να κάνουν κουμάντο.

Μην ξεχνάμε επίσης πώς η Κίνα ανακοίνωσε πώς θα εκδώσει συμβόλαιο για την απόκτηση πετρελαίου σε γουάν, τα οποία κανείς θα μπορεί να ανταλλάξει με χρυσό, παρακάμπτοντας έτσι το αμερικανικό δολάριο. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγές πετρελαίου και η Ρωσία με το Ιράν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς. Επίσης η Βόρεια Κορέα σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου της το εισάγει από την Κίνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ