Κόσμος

Τυφώνας στη Μ.Ανατολή: Ισραήλ εναντίον Ιράν και Ρωσία εναντίον ΗΠΑ - Εντός ιρανικής εμβέλειας το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα

"Νέος τυφώνας" έρχεται στην Μεσόγειο από τα σχέδια του Ιράν να δημιουργήσει ένα σιιτικό διάδρομο και μία ναυτική βάση δίπλα από την Ρωσική στην Ταρτούς , για να έχει και αντιπυραυλική κάλυψη.

"Η Τεχεράνη επιδιώκει την πρόκληση του Ισραήλ στην Θάλασσα".

Αυτό είναι το επιστέγασμα του κλίματος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες με την κατάσταση όμως να επιδεινώνεται συνεχώς,σύμφωνα με τον αμερικανικό και διεθνή τύπο .   

«Το Ισραήλ θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη δημιουργία ενός σιιτικού διαδρόμου μεταξύ του Ιράν και της Συρίας», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman.

Για να προσδώσει «βάρος» σε αυτήν την πολιτική το Τελ Αβίβ προκάλεσε  μια ισχυρή αεροπορική επίθεση με πυραύλους κατά των θέσεων του συριακού στρατού κοντά στην πόλη  Masyaf στην επαρχία Χάμα πριν δύο ημέρες αλλά οι Ιρανοί δεν αλλάζουν ρότα.

Η αμερικανική εφημερίδα  The Wall Street Journal που είναι ένα από τα πιο σοβαρά έντυπα στην χώρα , μεταφέρει  την άποψή του ακούγεται  στον Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο και προειδοποιεί:

«Το Ισραήλ και το Ιράν θα εμπλέξουν τις ΗΠΑ σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ΜΜΕ.

Η WSJ σημειώνει ότι «το Ισραήλ ξεκίνησε να εξαπολύει  αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, και ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί θα μπορούσαν άνετα να οδηγήσουν  σε ένα νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτόν.»

https://youtu.be/_lYwKCvENJc

Είναι δύσκολο να μην συμφωνήσουν πολλοί ειδικοί και αξιωματούχοι με τη γνώμη της αμερικανικής εφημερίδας.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ιράν δεν θα μπορούσε να απειλήσει άμεσα τα σύνορα του Ισραήλ, καθώς δεν έχει κοινά σύνορα με το εβραϊκό κράτος και  πρόσβαση στη Μεσόγειο.

Αλλά το φθινόπωρο του 2017,  έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα του συριακού πολέμου, η διάταξη των δυνάμεων στην περιοχή έχει αλλάξει τόσο πολύ και δεν ευνοεί το Ισραήλ.

Το Ιράν, μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία, συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα και ενεργεί ως εγγυητής της διατήρησης της σταθερότητας στις ζώνες της κλιμάκωσης της Συρίας.

«Το πιστεύουν ή όχι  στο Τελ Αβίβ, η ιρανική στρατιωτική Επαναστατική Φρουρά, έλαβε από τη Ρωσία λευκή επιταγή για να ενισχύσει  τις θέσεις της  στη Συρία, με τη βοήθεια επίλεκτων και μπαρουτοκαπνισμένων μονάδων της «Χεζμπολάχ», πλησιάζοντας πολύ κοντά τα ισραηλινά σύνορα, από όπου θα είναι σε θέση να κατευθύνουν πυραύλους  στο έδαφός τους πολύ καλύτερα », γράφει η αμερικανική εφημερίδα με πηγές στις αμερικανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες.

Τα ιρανικά στρατεύματα σκοπεύουν να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς  και σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών του στρατού , συνεχίζουν να προελαύνουν στο έδαφος της Συρίας διανοίγοντας  ένα διάδρομο στη Μεσόγειο.

Εάν εφαρμοστεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, τότε η μια βάση του Ιρανικού Ναυτικού θα  εμφανιστεί στο λιμάνι της Συρίας , δίπλα στην ρωσική της Ταρτούς .

Στη συνέχεια, μέσα σε μια ακτίνα «άμεσης ιρανικής στρατιωτικής δράσης» θα βρεθεί το ισραηλινό  λιμάνι της Χάιφα, το οποίο στεγάζει την κύρια βάση του Ναυτικού της χώρας με τον  3ο και 7ο στολίσκους καθώς και δύναμη ταχέων σκαφών , ενώ θα είναι κοντά στις εξέδρες εξόρυξης ισραηλινού φυσικού αερίου.

 Στην περίπτωση αυτή, το Τελ Αβίβ δεν θα αντισταθεί στον πειρασμό να ξεκινήσει πόλεμο με την Τεχεράνη, επειδή το ισραηλινό κράτος διαθέτει πυρηνικά όπλα και το Ιράν όχι .

Η εφαρμογή αυτού του σεναρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της CIA, μπορεί να οδηγήσει σε έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που θα συμπεριλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η Τεχεράνη δεν τρομάζει μια τέτοια προοπτική, αλλά την επιδιώκει ελέω Ρωσίας όμως .

Πριν από ένα χρόνο, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, υποστράτηγος Μοχάμαντ Χοσεΐν Μπαχερι είχε δηλώσει ότι : «Οι ναυτικές  δυνάμεις του Ιράν θα απαιτήσουν  βάση στη Συρία και την Υεμένη». Πρόσθεσε δε ότι «το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να είναι παρόν στον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο...τόσο ενεργά όσο και στον Κόλπο του Ομάν».

Δηλαδή, τα στρατηγικά σχέδια του Ιράν εκτείνονται πολύ πέρα ​​από το λιμάνι της Ταρτούς στην Συρία. Σε περίπτωση επιτυχίας των σιιτών Huthis στην Υεμένη, τους οποίους υποστηρίζει η Τεχεράνη, το ιρανικό ναυτικό  θα  δώσει διέξοδο στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα.

Και τότε ο εφιάλτης της Σαουδικής Αραβίας θα γίνει πραγματικότητα, όταν τα ιρανικά πολεμικά πλοία θα εισέλθουν στην Υεμένη «από κάτω» .

Επιπλέον, το Ιράν ελπίζει να γίνει μια στρατιωτική σύμμαχος του  γειτονικού  Ιράκ, του οποίου ο  υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε πρόσφατα την Τεχεράνη, παρά το ότι η Ουάσιγκτον του είχε συστήσει   έντονα να ακυρώσει την επίσκεψη.

Τα   γεωπολιτικά σχέδια της Τεχεράνης  κινούνται μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια , αλλά  είναι πιθανό  οι ΗΠΑ να δώσουν τεράστια στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, που είναι οι  στενότεροι σύμμαχοι  τους  στην περιοχή, για να σώσουν την παρτίδα.

Στο  Τελ Αβίβ όμως ακούγονται πανικόβλητες  φωνές για «τεράστια ιρανική επιθετικότητα» στα σύνορα.

«Το Ισραήλ θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η δημιουργία ενός σιιτικού διαδρόμου μεταξύ του Ιράν και της Συρίας»,  δηλώνει  ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Lieberman , αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πετύχει αυτό που επιθυμεί διότι εμπλέκεται πλέον και η Ρωσία ενώ έρχεται από πίσω και η Κίνα .

Το βάρος  στο επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι που ξεκίνησαν το Ισραήλ και το Ιράν είναι πολύ υψηλό . Και η μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων θα εξαρτηθεί πολύ από τη θέση της Ρωσίας.

https://youtu.be/hRGgCwY5G_E?t=2

Μπορούμε να υποθέσουμε όμως ότι είναι ευεργετική η επέκταση της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει δημιουργήσει ένα στρατιωτικό-πολιτικό άξονα που εξακολουθεί που τέμνει κάθετα στον έτερο άξονα που επιτέθηκε στην Συριακή δημοκρατία με τόσο άνανδρο τρόπο. Το Ιράν διαδραματίζει καίριο ρόλο σε αυτήν την σύγκρουση … από την αρχή άλλωστε.

Το επόμενο έτος, 2018, το Ιράν θα προσχωρήσει στο στρατιωτικό σκέλος των χωρών του συνασπισμού  SCO, του οποίου η  «ομπρέλα ασφαλείας» θα το  προστατεύσει από τους πυρηνικούς πυραύλους του Ισραήλ και τότε θα αγριέψουν και άλλο τα πράγματα .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ