Κόσμος

Σοκαρισμένο το ΝΑΤΟ από τον άξονα Ρωσίας-Τουρκίας: Ανοίγει όλη η ρωσική αγορά όπλων για την Άγκυρα - Τι παίρνει σειρά

Αναβρασμός και εντονότατος σκεπτικισμός επικρατεί στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, αλλά και ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας, μετά και την τυπική ενεργοποίηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, για την αγορά των οπλικών συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται ανώνυμες πηγές από τη Συμμαχία, η ολοκλήρωση της συμφωνίας προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τους σκοπούς της Άγκυρας, ενώ προκαλεί καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, καθώς η 2η στρατιωτική δύναμη αγόρασε όπλα αξίας 2 δισ. δολαρίων από τον μεγάλο «εχθρό», τη μεγάλη «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», όπως έχει δηλώσει και ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, τη Ρωσία.

https://youtu.be/-PuWO_Z5Vtk

Την ανησυχία των μελών του ΝΑΤΟ ενίσχυσε η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος υποστήριξε ότι «τα όπλα των δυτικών είναι πολύ ακριβά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιμείνει στη συγκεκριμένη τακτική. Άλλωστε η Τουρκία θα αγοράσει άγνωστο ακόμη αριθμό ελικοπτέρων πολλαπλών χρήσεων ελικόπτερα τύπου Kamov Ka-32A11VS, αντιπλοϊκά συστήματα και ίσως βαλλιστικά. Κοινώς η ρωσική αγορά όπλων μόλις άνοιξε για την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα με τη Γερμανία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους τα τελευταία χρόνια, ενώ ένταση επικρατεί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες έχει βρει «καταφύγιο» ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος που έχει κατονομαστεί ως πρωτεργάτης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Εκτός των παραπάνω, η Άγκυρα κατηγορεί «συμμάχους» της μέλη του ΝΑΤΟ, ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η ίδια έχει χαρακτηρίσει «τρομοκράτες». «Άπτεται σε μας να αποφασίσουμε πως θα διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία μας. Είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να πάρουμε για την άμυνα της χώρας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος «σουλτάνος».

Όπως όλα δείχνουν και αποδεικνύεται από τις τελευταίες ενέργειες, η Τουρκία έχει αποφασίσει να χαράξει τη δική της γραμμή, η οποία δεν συνάδει απαραίτητα με εκείνη του ΝΑΤΟ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «οι προκλήσεις είναι πλέον μεγαλύτερες, καθώς έχουμε τον πολλαπλασιασμό των όπλων μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας, έχουμε την τρομοκρατία, έχουμε την παγκόσμια αστάθεια και μία πιο επιθετική Ρωσία. Είναι ένας πολύ πιο επικίνδυνος κόσμος».

https://youtu.be/I5It-gBMNoI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...