Κόσμος

"Σβήνει" η Ελλάδα - Πόλεμος Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Πολωνίας εναντίον Γερμανίας για "λαθρο"-πρόσφυγες - Η Βαρσοβία έστειλε "στο διάολο" το Βερολίνο απαιτώντας και 1 τρισ. δολάρια για τον Β' ΠΠ!

Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας στο ένα στρατόπεδο και την Γερμανία στο άλλο σηματοδοτώντας την έναρξη δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Αρκεί κάποιος να μελετήσει τον ρόλο που έχουν αναθέσει οι ΗΠΑ στην Πολωνία.

Μάλιστα η Πολωνία εξαγριωμένη ζήτησε το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Βιτόλντ Βαστσικόφσκι.

Ο λόγος οι "πρόσφυγες" με τον πόλεμο να μην περιορίζεται μόνο στο λεκτικό τομέα αλλά να επεκτείνεται και στις αποζημιώσεις με την Πολωνία να ζητά 1 τρισ. δολάρια από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Το "μενού" έχει και Ελλάδα.

 600 «πρόσφυγες» θα φιλοξενηθούν σε Καρδίτσα και Λάρισα ενώ θα τους παρασχεθούν και προπληρωμένες κάρτες για τα έξοδά τους. Ανύπαρκτη ως χώρα με την "φωνή" της να μην ακούγεται πουθενά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Σβήνουμε δυστυχώς..

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως θεωρεί «απεχθή και ανεύθυνη» την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης –η οποία απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Η Ουγγαρία προανήγγειλε μάλιστα και νέες νομικές μάχες με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ζήτημα.

Ουγγαρία: «Η αληθινή μάχη αρχίζει τώρα»

«Η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί πως η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι απεχθής και ανεύθυνη». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

«Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο Σιγιάρτο υποστήριξε πως η απόφαση βασίσθηκε σε πολιτικούς μάλλον, παρά σε νομικούς ή επαγγελματικούς υπολογισμούς.

«Η πολιτική βίασε τον ευρωπαϊκό νόμο και αξίες», πρόσθεσε.

Ο Σιγιάρτο υποσχέθηκε πως η χώρα του «θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να θέλει να επιβάλει» την εφαρμογή τους.

«Η αληθινή μάχη αρχίζει τώρα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα», πρόσθεσε.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλωσόρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε πως τα κράτη της ΕΕ πρέπει να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, και ζήτησε να αναληφθεί γρήγορα δράση από τα κράτη μέλη.

«Ανέκαθεν έλεγα στους ανατολικοευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι σωστό να αποσαφηνίζονται νομικά ζητήματα, εφόσον υπάρχει αμφιβολία. Τώρα όμως μπορούμε να περιμένουμε απ’ όλους τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν την απόφαση και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις συμφωνίες», αναφέρει ο Γκάμπριελ σε δήλωση που εξέδωσε.

Σλοβακία: «Σεβόμαστε την απόφαση, αλλά δεν αλλάζουμε θέση»

Ηπιότερη ήταν η αντίδραση της Σλοβακίας, που ωστόσο με τη σειρά της ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση για την ποσόστωση.

«Η Σλοβακία σέβεται την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ να απορρίψει τις προσφυγές της ίδιας και της Ουγγαρίας κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Αλλά η αρνητική θέση της στις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες δεν θα αλλάξει», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

«Οι θέσεις μας για τις ποσοστώσεις δεν αλλάζει», δήλωσε ο Φίτσο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εκφραστεί η αλληλεγγύη με άλλους τρόπους από το να εξαναγκαζόμαστε να δεχθούμε μετανάστες από άλλες χώρες που δεν θέλουν έτσι κι αλλιώς να βρίσκονται εδώ».

Στην ίδια γραμμή και η Πολωνία

Η Πολωνία θα συνεχίσει να αρνείται να δεχθεί μετανάστες βάσει του προγράμματος της ΕΕ για την μετεγκατάστασή τους, παρά την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ ότι οι Βρυξέλλες έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κράτη μέλη να δεχθούν αιτούντες άσυλο, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο.

«Ήμουν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση, όμως αυτό ουδόλως αλλάζει τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε η Σίντλο προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού συνεδρίου.

Ταυτόχρονα η Πολωνία πήγε ένα βήμα παρακάτω την κόντρα με την Γερμανία.

Το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Βιτόλντ Βαστσικόφσκι.

Με δηλώσεις του, ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν «σοβαρές συνομιλίες». «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ασχοληθούμε με τις γερμανοπολωνικές σχέσεις, οι οποίες επισκιάζονται από τη γερμανική επιθετικότητα του 1939 και τα άλυτα μεταπολεμική θέματα». Πρόσθεσε δε, ότι οι υλικές απώλειες της Πολωνίας υπολογίζονται περίπου στο 1 τρισ. δολάρια, ενδεχομένως και παραπάνω.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Άντονι Μακιέρεβιτς, κατηγόρησε παράλληλα ευθέως τους Ευρωπαίους επικριτές ότι προσπαθούν να «σβήσουν» την τύχη των Πολωνών «από την ιστορική μνήμη της Ευρώπης».

Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας είχε απορρίψει το ψήφισμα του 1953 από την πρώην κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία αρνήθηκε την οποιαδήποτε απαίτηση για αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι οι συζητήσεις περί αποζημιώσεων αποσκοπούν στο να αποσπούν την προσοχή από την εθνικιστική ατζέντα τους.

Ωστόσο, περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου τριών εκατομμυρίων Εβραίων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και μεγάλο μέρος της Βαρσοβίας καταστράφηκε.

Ο Βιτόλντ Βαστσικόφσκι από την πλευρά του, απέφυγε να απαντήσει πότε η Πολωνία θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση της σχετικά με τους επαναπατρισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός εβδομάδων δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, αν αρνηθούν να δεχθούν στο έδαφός τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα των ποσοστώσεων βάσει των οποίων τα κράτη κλήθηκαν να υποδεχθούν μετανάστες που επανεγκαθίστανται από τη Μεσόγειο, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές ποινές σε κυβερνήσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ενώ ο ελληνικός λαός λιμοκτονεί, 600 «πρόσφυγες» θα φιλοξενηθούν σε Καρδίτσα και Λάρισα – Θα τους παρασχεθούν και προπληρωμένες κάρτες για τα έξοδά τους!

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με τους δήμους Καρδίτσας και Λαρισαίων, ανακοίνωσαν σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στις δύο πόλεις της Θεσσαλίας, προσφέροντας στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνολικά 600 πρόσφυγες.

Οι θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε 30 διαμερίσματα στην Καρδίτσα και 70 διαμερίσματα στη Λάρισα, είναι η πιο πρόσφατη επέκταση του προγράμματος ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσφέροντας μέχρι σήμερα στέγαση σε πάνω από 31.000 πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα ESTIA στην Καρδίτσα υλοποιείται από την ΑΝΚΑ – Αναπτυξιακή Καρδίτσας- και προβλέπει τη σταδιακή στέγαση σε διαμερίσματα για συνολικά 180 πρόσφυγες.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας και πρόεδρος της ΑΝΚΑ Φώτης Αλεξάκος, με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος, δήλωσε:

«Με κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα φιλοξενίας θα καταβάλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την προσαρμογή των προσφύγων στην κοινωνική ζωή της πόλης μας. Κοινωνικοί επιστήμονες, διερμηνείς και άλλα εξειδικευμένα στελέχη θα απασχοληθούν στο έργο, ενώ την προσπάθεια αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της περιοχής, η εκκλησία, το νοσοκομείο, οι εκπαιδευτικοί φορείς, η Πρόνοια».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στην εκδήλωση που ακολούθησε στη Λάρισα, τόνισε ότι το πρόγραμμα ESTIA, που υλοποιείται από την ΔΗΚΕΛ – Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας- για συνολικά 420 πρόσφυγες, αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην υπόθεση της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

«Ο δήμος Λαρισαίων και συνολικά η τοπική κοινωνία, από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε, κατά γενική ομολογία, με αίσθημα ευθύνης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, στηρίζοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ανθρώπους κατατρεγμένους και θύματα πολέμου. Η συνεργασία με την Υ.Α. μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε με επιτυχία στο επόμενο στάδιο με τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα στη Λάρισα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες, αλλά και την αξιοποίηση διαμερισμάτων που σήμερα στην πόλη οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν κενά», είπε ο κ. Καλογιάννης.

Με την έναρξη του προγράμματος ESTIA στις δύο πόλεις της Θεσσαλίας, ανέρχονται πλέον σε οκτώ δήμους σε όλη την Ελλάδα, που εμπλέκονται άμεσα στην προσφορά αξιοπρεπούς στέγασης και προοπτικών ένταξης σε αιτούντες άσυλο. Όπως σχολίασε ο αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, αυτό φανερώνει την ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξει τις προσπάθειες υποδοχής προσφύγων αλλά και να διαχειριστεί προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε.

«Οι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο και τις διώξεις, έχουν ανάγκη όπως όλοι μας να νιώσουν ευπρόσδεκτοι αλλά και να προσφέρουν στις κοινότητες υποδοχής τους. Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη και την ανταλλαγή εμπειριών έχουμε να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλον. Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε τόσους δήμους και τοπικές κοινότητες να δίνουν το παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Λεκλέρκ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, οι οικογένειες των αιτούντων άσυλο που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, λαμβάνουν επίσης οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Επιπλέον, προσφέρεται κοινωνική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική βοήθεια, υπηρεσίες διερμηνείας και βοήθεια για τη μεταφορά τους από και προς την Υπηρεσία Ασύλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ