Κύπρος

Και "γεννήθηκε" η Κυπριακή δύναμη «ΔΕΛΤΑ» για αποστολές άμεσης επέμβασης στην ΑΟΖ - Σε τερματικό υγροποίησης ΦΑ προσανατολίζεται η ExxonMobil

Την συγκρότηση μια δύναμης παρόμοιας με την ελληνική δύναμη ταχείας επεμβάσεως «ΔΕΛΤΑ» προανήγγειλε ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, o oποίος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ την 04 Σεπτεμβρίου 2017

Σκοπός αυτής της χερσαίας δύναμης θα είναι …η κυπριακή ΑΟΖ και σίγουρα θα «διασυνδέεται» με το κυπριακό ναυτικό και την αεροπορία ειδικά με την δύναμη ελικοπτέρων.

Αποστολή της δύναμης η φύλαξη του υπό  δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ενεργειακού προγραμματισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, η ExxonMobil παρουσίασε τη μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει πάνω στο ζήτημα, καθώς και τις επενδύσεις του στον συγκεκριμένο τομέα παηγκοσμίως, εκφράζοντας παράλληλα έντονο ενδιαφέρον να προχωρήσουν στις συγκεκριμένες κινήσεις, αναλόγως των εξελίξεων του κοιτάσματος 10, στο οποίο εξάλλου «ρίχνει» τρυπάνι σε δύο σημεία, εντός του δευτέρου εξαμήνου 2018.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τόνισε ότι σε περίπτωση που βρεθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που προσδοκά η εταιρία ότι θα ανακαλύψει στο τεμάχιο 10, οι διαδικασίες αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα.

Για αυτό η Κύπρος προετοιμάζεται για όλα αυτές τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και καραδοκεί.

Η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και η συγκρότηση αμιγούς επαγγελματικής δύναμης επέμβασης αποτελεί το διακύβευμα αυτήν την στιγμή για την Κύπρο , ενώ αναμένονται και συνεργασίες με το Ισραήλ , την Ελλάδα και την Αίγυπτο δημιουργώντας …τύποις..μια πολυεθνική δύναμη  φύλαξης των κοιτασμάτων υδρογανθράκων στην Α.Μεσόγειο.

https://youtu.be/kpNSxCNdTBk?t=13

Οι περιστάσεις και κυρίως η τουρκική νέο-οθωμανική  βουλιμία στην περιοχή καθιστά επιτακτικότερη από ποτέ την ύπαρξη αυτής της δύναμης,  για να μπορέσει η κυπριακή δημοκρατία να έχει ισχυρή παρουσία στα δρώμενα της δικής της ΑΟΖ ..σε συνεργασία πάντα με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2017 επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαϊδη. Μετά από το πέρας της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή επίσκεψή μου στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς γίνεται προκειμένου να διαπιστώσω από πρώτο χέρι την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

Θέλω να ευχαριστήσω τον αρμόδιο Υπουργό, τον Αρχηγό ΓΕΕΦ και τους επιτελείς τους, για την ενδελεχή και εις βάθος ενημέρωση και ανασκόπηση. Κυρίως, επιθυμώ να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το πρωτοποριακό και ουσιαστικό έργο που επιτελείται στον τομέα της Άμυνας.

https://youtu.be/XKDM7KKv81s?t=2

Βιώνουμε σήμερα τον ποιοτικό μετασχηματισμό και τη διεύρυνση της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς όπως γίνεται κατανοητό, συμβάλλει και ενισχύει τον στρατηγικό μας στόχο για συνεχή αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως ενεργού πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως, όχι ως επιθετική επιλογή. Ενισχύεται από τη μια ο ρόλος που μπορούμε να διαδραματίσουμε αλλά ενισχύεται ταυτόχρονα και η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς.

Και είναι μια αναντίλεκτη πραγματικότητα ότι μετά από πολλά χρόνια όπου αφέθηκε στη στασιμότητα, η Εθνική Φρουρά αναλαμβάνει σήμερα ρόλο πέραν της πρωταρχικής της αποστολής. Της δίδουμε πλέον τα απαιτούμενα εχέγγυα για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις ασφάλειας, που προκύπτουν μέσα στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, καθώς και τις ενεργειακές μας προοπτικές.

https://youtu.be/2s-LN9ZUE_c?t=19

Με τη νέα δομή Δυνάμεων, εκσυγχρονίζουμε την Εθνική Φρουρά, με βάση τα διεθνή πρότυπα και την μετεξελίσσουμε σε ένα σύγχρονο, πιο επαγγελματικό, πιο ευέλικτο και πιο αξιόμαχο στρατό.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με μεθοδικότητα και συνέπεια, υλοποιούμε τον σχεδιασμό της πρώτης φάσης του νέου μας εξοπλιστικού προγράμματος, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των αεροναυτικών μας δυνατοτήτων.

Δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές, όπως, για παράδειγμα, το υπερσύγχρονο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Ενισχύουμε με αυτό τον τρόπο τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, η οποία από παθητικός δέκτης ασφάλειας, σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων, εξελίσσεται σε ενεργό συνεισφορά.

Εδραιώνουμε την Κύπρο ως ένα αξιόπιστο εταίρο στο διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό αμυντικό περιβάλλον μέσα από τις εξαιρετικά σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που για πρώτη φορά έχουμε υπογράψει με όλες τις γειτονικές μας χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος), καθώς και με ευρωπαϊκές και άλλες φίλες χώρες, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Αναβαθμίζουμε την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού μας, με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Η συνεχής εκπαίδευση και η συσσωρευμένη εμπειρία τους, καθιστούν τον επαγγελματικό μας στρατό πιο έτοιμο και πιο ικανό να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Και είναι ακριβώς αυτή η επαγγελματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που μάς επέτρεψε να μειώσουμε τη στρατιωτική θητεία στους 14 μήνες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τη δραστική μείωση και της φυγοστρατίας. Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που, από την ενημέρωση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, φτάνουμε στα ελάχιστα ποσοστά φυγοστρατίας που υπήρχαν ποτέ, φτάνουμε σε σχεδόν μηδενικά ποσοστά και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία του εκσυγχρονισμού και της επαγγελματοποίησης του εθνικού στρατού.

Μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση για την οποία αντιμετωπίσαμε, όπως και για όλες τις άλλες που έχουμε πραγματοποιήσει, τη δυσπιστία και την αμφισβήτηση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι αυτό που αναγνωρίζεται είναι ότι όχι μόνο υλοποιούνται αλλά και πραγματώνονται υποσχέσεις που δόθηκαν προ δεκαετιών.

Τόσο από την πλειοψηφία της Bουλής όσο και από όσους ανησυχούσαν ότι αυτή θα αποδυνάμωνε την αμυντική μας ικανότητα, σήμερα βρίσκουμε μια απόλυτη κατανόηση και ικανοποίηση.

Όμως, η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι όχι μόνο ανταποκριθήκαμε με συνέπεια σε ένα μεγάλο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων μας, αλλά ταυτόχρονα αποκτούμε ένα στρατό πιο σύγχρονο, πιο ικανό και πιο αναγνωρισμένο διεθνώς.

Αυτή την εβδομάδα απολύεται η πρώτη σειρά εθνοφρουρών 14μηνης θητείας. Θέλω να τους ευχαριστήσω, να τους συγχαρώ αλλά και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στα επόμενα τους βήματα, στις σπουδές, στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Θα πρέπει να αισθάνονται υπερηφάνεια, και αυτοί και οι γονείς τους, που είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν την πατρίδα μας.

Η επιτυχής 14μηνη θητεία τους, διαψεύδει εκείνη την παγιωμένη αντίληψη ότι τίποτα δεν γίνεται και τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε αυτό τον τόπο. Όλα μπορούν να γίνουν, φτάνει να δείχνουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα. Και όσο παραπάνω πιστεύουμε στον τόπο μας και τις δυνατότητές του, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στο σίγουρο μέλλον που αξίζει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας.

Κυρίως όμως, θέλω σήμερα να συγχαρώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και όλο το προσωπικό, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, ΕΠΥ, ΣΥΟΠ και οπλίτες, γιατί 18 μήνες μετά από την έγκριση του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, το κύριο και βασικό τμήμα των δομικών μεταρρυθμίσεων έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ένα γεγονός που γεμίζει τον κάθε Κύπριο πολίτη και εμένα προσωπικά, υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Καταλήγοντας, θέλω να επαναλάβω ότι ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια άλλη επιλογή για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Δεν επιλέγουμε τη στρατιωτική επιλογή για λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό που επιδιώκουμε μέσα από τον εκσυγχρονισμό, είναι να διασφαλίσουμε μια τέτοια αποτρεπτική δύναμη που να μας δίδει την ισχύ στις διαπραγματεύσεις αλλά και ταυτόχρονα, να μας καθιστά αξιόπιστούς συνομιλητές είτε με τους εταίρους μας στην Ευρώπη είτε με τους γείτονες μας στην περιοχή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις νέες ανάγκες της ενεργειακής ασφάλειας που απαιτεί μια κυρίαρχη χώρα.», κατέληξε ο πρόεδρος της Κύπρου για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ