Κόσμος

Η Σερβία ετοιμάζεται για πόλεμο: Ο Α.Βούτσιτς έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το ΔΝΤ και αυξάνει 10% τους μισθούς σε Στρατό, Αστυνομία και Μυστικές Υπηρεσίες



Η Σερβία ετοιμάζεται για πόλεμο με τον πρόεδρο της Αλεξάντερ Βούτσιτς να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το ΔΝΤ και να αποφασίζει άρον άρον την αύξηση κατά 10% των μισθών των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και βεβαίως στην Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Να σημειωθεί κατ' αρχήν πώς η Σερβία υπέγραψε το Φεβρουάριο του 2015 μία συμφωνία με το ΔΝΤ για μειώσεις αποδοχών και άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα προκειμένου να περιορίσει τα ελλείμματα της και το χρέος της. Ήταν τότε που ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη διαπραγματεύονταν την έξοδο από τα μνημόνια και τελικά μπήκαμε σε ένα ακόμη πιο... βαθύ.

Το δυσάρεστο όμως είναι πώς με τα μνημόνια επιβλήθηκε και ο αφοπλισμός της χώρας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι να μην αγοράζουν νέο οπλικό σύστημα εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία, αλλά και να μην μπορούν να συντηρήσουν τα υπάρχοντα. Ακόμη και προβλήματα στην τροφοδοσία με καύσιμα υπήρξαν. Αυτά είναι έντονα τώρα, αλλά θα γίνουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια υπονομεύοντας την άμυνα της χώρας.

Ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσιτς λοιπόν βάζει πάνω απ' όλα την άμυνα της χώρας του και παρά τις αντιρρήσεις των χαρτογιακάδων του ΔΝΤ προχωράει σε αύξηση των μισθών των στρατιωτικών, των αστυνομικών και των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να έχει τις υπηρεσίες ασφαλείας σε πλήρη ετοιμότητα εν' όψει μίας πολεμικής σύρραξης με την Αλβανία και το Κόσσοβο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου οι αρμόδιοι υπουργοί, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, Αλεξάνταρ Βούλιν και ο διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (BIA), Μπρατισλάβ Γκάσιτς, συμφώνησαν στην αύξηση των μισθών των υπαλλήλων που προΐστανται 10% από το νέο έτος.

Οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν για τη βελτίωση της κατάστασης όλων των υπαλλήλων των υπηρεσιών ασφαλείας και συμφώνησαν ότι τα τρία αυτά θεσμικά όργανα, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, θα ενταχθούν σε ένα κοινό πρόγραμμα στέγασης, τόσο για την αστυνομία, όσο και για το στρατό και την BIA, σε όλη τη χώρα.

Όπως σημειώνεται, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Βελιγράδι, Σεμπάστιαν Σόσα, εξέφρασε τη δυσφορία του λέγοντας πώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση των μισθών και των συντάξεων, αλλά αυτό δεν πτόησε καθόλου τον Σέρβο πρωθυπουργό.

Ο Αλβανικός αλυτρωτισμός αυξάνεται και τα σχέδια τόσο του Έντι Ράμα όσο και των υποστηρικτών του (Τουρκίας και ΗΠΑ κυρίως) προκαλούν ανησυχία στη Σερβία, η οποία θέλει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Και για να έχεις ετοιμοπόλεμες τις Ένοπλες Δυνάμεις με υψηλό το ηθικό του προσωπικού θα πρέπει σε ένα βαθμό να φροντίζεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Αυτό κάνει η κυβέρνηση της Σερβίας.

Η ένταση στην περιοχή είναι δεδομένη και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αυξάνουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια. Η Σερβία λοιπόν αποτελεί Νο1 στόχο λόγω της επιρροής που ασκεί η Ρωσία και λαμβάνει ήδη μέτρα για την επόμενη ημέρα.

https://www.youtube.com/embed/ZWzVEfQDcfY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ