Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ -Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ενεργειακό Ελ-Ντοράντο στη Κυπριακή ΑΟΖ - Βρέθηκαν υδρογονάνθρακες στο κοίτασμα Ονησίφορος στο οικόπεδο 11 -Γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» ξεκινά η Exxonmobil!

Ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις καθώς σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ LIVE, η ΤΟΤΑL βρήκε φυσικό αέριο στο κοίτασμα Ονησίφορος  με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν για θετικές ανακοινώσεις. Ευδιάκριτο είναι πλέον το χαμόγελο στο πρόσωπο του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και το τρυπάνι West Capella της ΤΟΤΑL εντόπισε υδρογονάνθρακες στα έγκατα του κοιτάσματος Ονησίφορος στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ. Βεβαίως το απόρρητο των ενεργειακών δραστηριοτήτων δεν επιτρέπει την παραχώρηση συγκεκριμένων στοιχείων και δηλώσεων ακόμη.

Παρά την δυσκολία Λακκοτρύπη να δώσει λεπτομέρειες, χθες στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πιο αποκαλυπτικός μιλώντας για θετικές ενδείξεις. 

Ταυτόχρονα, δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η Exxonmobil, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο Τρίσταν Άσπρεϊ, αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, σε εκδήλωσε που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, στην παρουσία των υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών, καθώς και των πρέσβεων των ΗΠΑ και του Κατάρ. O Aμερικανικός 6ος Στόλος ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στην περιοχή διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας.

Οι γεωτρήσεις θα γίνουν διαδοχικά, όπως αποκάλυψε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ExxonMobil.

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων.

Συγκεκριμένα, ο Τρίσταν Άσπρεϊ, εξήγησε μεταξύ σε σχέση με τις έρευνες στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, ότι ολοκληρώθηκε η απόκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, ενώ ολοκληρώθηκε και η προκαταρκτική «ταχεία επεξεργασία» των δεδομένων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι υπερσύγχρονο σεισμογραφικό πραγματοποίησε τις τελευταίες έρευνες μέχρι και τα μέσα Ιουλίου στην περιοχή. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι διαδικασίες για την ή τις συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης - τα γεωτρύπανα δηλαδή - και ο σχεδιασμός των φρεατίων των γεωτρήσεων.

Επίσης η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum προχώρησαν στις μελέτες για τα θέματα που αφορούν τη βάση εργασιών, τα σκάφη ανεφοδιασμού, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Μάλιστα Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για συμβάσεις με τους υπεργολάβους των υπηρεσιών αυτών.

Τέλος, υπό το βάρος των εξελίξεων, δύο κατεπείγουσες παράνομες NAVTEX για ασκήσεις στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας εξέδωσε χθες το απόγευμα το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας Αττάλειας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

«Δεσμεύουν», για σήμερα από τις 11.00 το πρωϊ μέχρι τις 4.00 το απόγευμα,, περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, έκτασης 1.500 τετραγωνικών ν. μιλίων.

Επίσης, καθορίζουν σημείο στο νότιο άκρο της ζώνης αυτής για «ρυμούλκηση υποβρυχίου αντικειμένου» από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.

Στον χάρτη, με αρ. «1» η περιοχή της νέας παράνομης δέσμευσης για ασκήσεις πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. Με αρ. «2» το σημείο που αναφέρεται στην δεύτερη «Navtex» για ρυμούλκηση υποθαλάσσιου αντικειμένου.

Με αρ. «3» η περιοχή που συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες του σεισμογραφικού «Μπαρμπαρός».

Με αρ. «4» το σημείο όπου ολοκληρώνει τις εργασίες του το γεωτρύπανο «West Capella» και με αρ. «5» η περιοχή γεωτρήσεων για το κοίτασμα «Ζορ». Με αρ. «6» και «7» οι ζώνες προστασίας διέλευσης των πλοίων υποστήριξης για τις γεωτρητικές εργασίες της ΤΟΤΑΛ στην Κυπριακή ΑΟΖ.

https://www.youtube.com/watch?v=gehLZUBMeUI

https://www.youtube.com/watch?v=CheaFgSMrtg

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...