Κόσμος

EKTAKTO - Oι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και στη Κίνα ξεκινώντας επίσημα τον "πόλεμο" - Διάγγελμα στις Φιλιππίνες υπό το φόβο εκτοξεύσεων ICBM: "Mείνετε σπίτι και μην κοιτάξετε τον ουρανό"


Του Βασίλη Καπούλα

Ξεκίνησε και τυπικά η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας. Πριν λίγο η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 10 οργανισμών και έξι προσώπων  και για πρώτη φορά συμπεριέλαβε την Κίνα εκτός από τη Ρωσία! Η Κίνα απάντησε οργισμένη και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο-κινούμενο στόχο! Πριν λίγο αμερικανικά πλοία στο Γκουάμ προχώρησαν σε μαζικές ασκήσεις με εκτοξεύσεις harpoon block 1C.

Η αμερικανική κυβέρνηση διατείνεται ότι Κίνα-Ρωσία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του προγράμματος απόκτησης πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Oι "μάσκες έπεσαν" και πάμε για απευθείας σύγκρουση.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα, στοχοθετώντας εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και απομονώνοντάς τους από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα», αναφέρει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, ο Στίβεν Μνούτσιν σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Είναι απαράδεκτο πρόσωπα ή επιχειρήσεις στην Κίνα, στη Ρωσία ή αλλού να επιτρέπουν στη Βόρεια Κορέα να εξασφαλίζει έσοδα για να αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Αμέσως μετά η Κίνα απάντησε:

"Οι ΗΠΑ πρέπει άμεσα να διορθώσουν το λάθος(!) τους με το οποίο επέβαλαν μονομερείς κυρώσεις σε εταιρείες της Κίνας καθώς και σε πρόσωπα αν θέλει να αποφευχθεί η ζημιά στη συνεργασία μας" είπε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ.

"Η Κίνα είναι αντίθετη στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εκτός πλαισίου του ΟΗΕ  ειδικά εναντίον κινεζικών εταιρειών και προσώπων!

Ομως και η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε ότι εξετάζει τον τρόπο απάντησης απέναντι στις νέες αμερικανικές προκλήσεις!

"Για τέταρτη φορά οι νέοι ένοικοι του Λευκού Οίκου μας επέβαλαν κυρώσεις. Η τάση από την εποχή Μ.Ομπάμα συνεχίζεται" είπε ο Ryabkov.

Και μέσα σε όλα αυτά η Β.Κορέα εμφανίστηκε ξανά πιο επιθετική.

Το αμυντικό πυρηνικό αποτρεπτικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας δεν θα τεθεί ποτέ στο διαπραγματευτικό τραπέζι, δήλωσε εκπρόσωπος της Πιονγκγιάνγκ

Ο Τζου Γιονγκ Τσολ, ένας βορειοκορεάτης διπλωμάτης, μίλησε στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που διεξάγεται στη Γενεύη μετά τη δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή για τον αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ πως «ύψιστη προτεραιότητα» του Ντόναλντ Τραμπ είναι να προστατεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους έναντι της «αυξανόμενης απειλής» από τη Βόρεια Κορέα.

«Τα μέτρα που έλαβε η Βόρεια Κορέα για να ενισχύσει την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη και να αναπτύξει διηπειρωτικούς πυραύλους είναι μια εύλογη και νόμιμη επιλογή αυτοάμυνας έναντι τόσο προφανών και πραγματικών απειλών», δήλωσε ο Τζου στο φόρουμ της Γενεύης, κάνοντας λόγο για «συνεχείς πυρηνικές απειλές» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«...Όσο η εχθρική πολιτική και η πυρηνική απειλή των ΗΠΑ παραμένουν χωρίς αμφισβήτηση, η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται ποτέ να θέσει την αμυντική πυρηνική αποτρεπτική δύναμή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σειρήνες πολέμου, απειλές για πυρηνικό ολοκαύτωμα, νέα όπλα, βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται για επίδειξη δύναμης... Η Ασία και η ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Η ευθεία απειλή του Βορειοκορεατή ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για χτύπημα στη νήσο Γκουάμ, όχι απλά θεωρήθηκε επικίνδυνη από τις ηγεσίες των ασιατικών κρατών της περιοχής, αλλά έθεσε σε κατάσταση υψίστου συναγερμού τις υπηρεσίες τους.

Στις Φιλιππίνες, η κυβέρνηση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες για το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης στην περιοχή.

Η νήσος Γκουάμ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την απειλή του Κιμ Γιονγκ Ουν, βρίσκεται ανοιχτά στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, γεγονός που θέτει το μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα εντός της σφαίρας επιρροής μίας ενδεχόμενης πυρηνικής έκρηξης.

Η κυβέρνηση Ντουτέρτε, με διάγγελμα της αρμόδιας υπηρεσίας, ενημέρωσε μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου τους πολίτες των Φιλιππίνων για τον κίνδυνο που υφίσταται και έδωσε  τρία βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν, αν συμβεί το χειρότερο σενάριο. Βάσει των οδηγιών:

1)Κανείς δεν πρέπει να κοιτάξει τη λάμψη στον ουρανό, διότι εγκυμονεί σοβαρότατος κίνδυνος να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στα μάτια.

2)Να πλύνουν άπαντες το σώμα τους με σκέτο νερό, δίχως να χρησιμοποιήσουν σαπούνια ή άλλα προϊόντα.

3)Να παραμείνουν στις οικίες τους με κλειστά παράθυρα για 24 έως 48 ώρες τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δεν περιορίστηκε στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό «διάγγελμα».

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας της κυβέρνησης, έστειλε οδηγίες σε όλους τους κατοίκους που διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook.

Μέλος της φιλιππινέζικης κοινότητας στην Ελλάδα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας.

«Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους συγγενείς και τους φίλους μας εκεί. Δεν φοβούνται, αλλά η ανησυχία είναι έκδηλη. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι για τους ανθρώπους μας...».

Με αφορμή τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα η Βόρεια Κορέα δίνει στην δημοσιότητα ένα νέο βίντεο που αποτυπώνει μια εικονική επίθεση με πυραύλους κοντά στο Γκουάμ κάνοντας λόγο για «ανελέητη εκδίκηση».

Το διάρκεια περίπου τεσσάρων λεπτό βίντεο περιλαμβάνει εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ να ατενίζει ένα κατάμεστο με σταυρούς νεκροταφείο και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς σε πύρινο κλοιό και καταγράφει μια εικονική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς κατά της νήσου Γκουάμ, που αποτελεί έδρα μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να ζουν με τα μάτια και τα αυτιά τους ορθάνοιχτα. Θα βασανίζονται νυχθημερόν από τους πυραύλους Hwasong-12 αγνοώντας πότε θα εκτοξευθούν. Θα τρέμουν», αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

«Ευχόμαστε οι κεφαλές στις ΗΠΑ να σκεφθούν σοβαρά δυο φορές την προφανή έκβαση [ενός πολέμου]», αναφέρει ένα άλλο απόσπασμα, που συνοδεύει μια φωτογραφία του επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζέιμς Μάτις. «Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.»

Καθώς συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα, η Πιονγιάνγκ κλιμακώνει την πολεμόχαρη ρητορική της προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον να μη νομίζει ότι η Βόρεια Κορέα «θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο ανώνυμο στρατιωτικό εκπρόσωπο.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να λησμονούν ποτέ ότι η Βόρεια Κορέα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις τους «με το δάκτυλο στη σκανδάλη, έτοιμη να βρέξει φωτιά και τιμωρία ανά πάσα στιγμή», λέει το KCNA, υποστηρίζοντας ότι οι ασκήσεις κι οι επισκέψεις Αμερικανικών στρατιωτικών αξιωματούχων στη Νότια Κορέα δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενός «ψεύτικου πολέμου» στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ετήσιες ασκήσεις Ulchi-Freedom Guard προκαλούν κάθε φορά την οργισμένη αντίδραση της Βόρειας Κορέας, η οποία, στη διάρκεια των περσινών γυμνασιων, εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο και έθεσε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας το στρατό της.

Περίπου 17.500 Αμερικανοί στρατιώτες μετέχουν στις φετινές ασκήσεις από 25.000 πέρυσι. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε ότι η μείωση αυτή αντανακλά την ανάγκη για λιγότερο προσωπικό και δεν έγινε λόγω της κλιμακούμενης έντασης με την Πιονγιάνγκ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KgSOp1LfcXohttps://twitter.com/nktpnd/status/899786431941529600

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ