Κίνα

"Death Star" πλήττει το US NAVY: Ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο "τρελάθηκε" - Ο 7ος Στόλος κατέρρευσε - Το μυστικό πρόγραμμα "δορυφόρων-εκτελεστών" της Ρωσίας


Του Βασίλη Καπούλα

Η εποχή "Star Wars" ξεκίνησε και επίσημα για τον κόσμο. Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά όπως αποκάλυψε χτες πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ερευνούν περίπτωση κυβερνοεπίθεσης - η ορολογία που χρησιμοποιείται είναι cyber sabotage -  στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS John S. McCain ενώ έρχεται στη δημοσιότητα ακόμη ένα συμβάν. Το USS Antietam κλάσης Ticonderoga άρχιζε να χάνει 1.000 γαλόνια πετρελαίου στο λιμάνι του Τόκιο! Τα ηλεκτρονικά του συστήματα είχαν "τρελαθεί".

Επίγειοι σταθμοί, ραντάρ στην ευρύτερη περιοχή και δορυφόροι χτύπησαν "κόκκινο".

Το Μάιο το USS Lake Champlain πάλι κλάσης Ticonderoga συγκρούστηκε με νοτιοκορεατικό πλοίο!

Υπό τον βάρος των νέων απωλειών, σιωπηρά οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι δέχτηκαν ασύμμετρη επίθεση.

Υψηλόβαθμες Αμερικανικές και Ισραηλινές πηγές εμφανίζονται σίγουρες για περίπτωση κυβερνο-όπλου.

Αμερικανός αναλυτής ειδικός σε κυβερνοπόλεμο είπε ότι "υπάρχει σίγουρα κάτι παραπάνω από ανθρώπινο λάθος"

"Οταν διασχίζεις τα Στενά Malacca, το αντιτορπιλικό είναι σε θέσεις μάχης με ολόκληρη την ομάδα ναυσιπλοΐας, ναύτες βρίσκονται σε κάθε πλευρά και παρατηρούν τα πάντα".

Δεύτερος Αμερικανός αναλυτής σε υψηλόβαθμη θέση σε εταιρεία κυβερνοασφάλειας είπε:

"Μόλις το έμαθα, η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι πρόκειται για κυβερνο-όπλο.

Ο συγκεκριμένος εργάζεται για μεγάλη ισραηλινή εταιρεία.

"Είναι σίγουρα Ρωσία ή Κίνα από πίσω".

"Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις" πρόσθεσε.

Εκτός από αυτά, έλαβαν χώρα ακόμη δύο "ατυχήματα".

"Το USS Antietam κλάσης Ticonderoga άρχιζε να χάνει 1.000 γαλόνια πετρελαίου στο λιμάνι του Τόκιο. Οι ΗΠΑ είχαν σοκαριστεί τότε"

Το Μάιο το USS Lake Champlain πάλι κλάσης Ticonderoga  συγκρούστηκε με νοτιοκορεατικό πλοίο!

"Και το USS McCain και το USS Fitzgerald ανήκουν στον 7ο Στόλο, υπάρχει σίγουρα σχέση μεταξύ τους".

Οντως  και το USS John S McCain, DDG-56 και το USS Fitzgerald, DDG-62, δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke ανήκουν στην ίδια ναυτική μοίρα «Destroyer Squadron 15» με βάση το λιμάνι της Yokosuka, στην Ιαπωνία με ικανότητες BMD.

Ομως και η  άμεση παρέμβαση του Ναύαρχου Τζον Ρίτσαρντσον ο οποίος «διέταξε προσωρινή διακοπή όλων των επιχειρήσεων του στόλου σε όλο τον κόσμο» δείχνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Μέσα στην εβδομάδα οι διοικητές θα πρέπει να βρουν τον χρόνο, «ίσως μία ή δύο ημέρες» για να καθήσουν με τα πληρώματα και να επαναξιολογήσουν τις πρακτικές τους, διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.

Δεν απέκλεισε η σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη το USS John S. McCain να προκλήθηκε από εξωτερικό παράγοντα ή από κυβερνοεπίθεση.

«Έχω δώσει διαταγές στους διοικητές του στόλου για άμεση επιχειρησιακή παύση, ώστε να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε όλα τα άμεσα και κατάλληλα μέτρα για να βελτιώσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματική επιχειρησιακή δράση του ναυτικού γύρω από τον κόσμο. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη σύγκρουση τους τελευταίους μήνες και η τελευταία σε μια σειρά μεγάλων ατυχημάτων ειδικά στο θέατρο του Ειρηνικού. Το γεγονός αυτό απαιτεί μια πιο δυναμική δράση.

Κατά τη διάρκεια της παύσης αυτής, θα εξετάσουμε τη διαδικασία με την οποία εκπαιδευόμαστε και θα πιστοποιήσουμε ότι οι προωθημένες μας δυνάμεις που αναπτύσσουμε στην Ιαπωνία θα είναι έτοιμες για επιχείρηση και πόλεμο.

Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται, μόνο στον επιχειρησιακό τομέα αλλά περιλαμβάνει εκπαίδευση, συντήρηση, προσωπικό και εξοπλισμό. Επίσης θα εστιάζει σε πολεμικές τακτικές επιφανείας, τακτική και επάρκεια πλοήγησης.»

Ο υπουργός Άμυνας Τζον Μάτις υποσχέθηκε «σε βάθος έρευνα για όλα τα δυστυχήματα, τα περιστατικά στη θάλασσα» προκειμένου να «εξεταστούν όλοι οι παράγοντες», όχι μόνο οι «άμεσοι» παράγοντες.

Αναλυτές από τις ΗΠΑ σε δηλώσεις τους πριν λίγο είναι σίγουροι ότι κάτι άλλο έχει συμβεί.

"Δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση λάθους. Δεν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος" τονίζουν χαρακτηριστικά.

Το δυστύχημα συνέβη στις 05:24 (00:24 ώρα Ελλάδας) χθες στα στενά της Σιγκαπούρης, κοντά στα στενά της Μάλακα. Το αντιτορπιλικό κατευθυνόταν προς τη Σιγκαπούρη για μια στάση ρουτίνας.

Μετά τη σύγκρουση με το δεξαμενόπλοιο, που έφερε σημαία Λιβερίας, τη δεύτερη στην οποία εμπλέκεται ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, ο επικεφαλής επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, «διέταξε προσωρινή διακοπή όλων των επιχειρήσεων του στόλου σε όλο τον κόσμο».

Οι δύτες που αναζητούν τους 10 αμερικανούς ναύτες που φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τη σύγκρουση ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με ένα δεξαμενόπλοιο χθες ανοικτά της Σιγκαπούρης βρήκαν ανθρώπινες σορούς στα πλημμυρισμένα διαμερίσματα του USS John S. McCain.

Σήμερα ο ναύαρχος Σκοτ Σουίφτ, διοικητής του αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, δήλωσε πως οι δύτες «εντόπισαν σορούς στα πλημμυρισμένα διαμερίσματα».

Οι αρχές στη Μαλαισία βρήκαν επίσης ένα πτώμα, το οποίο μεταφέρθηκε στο αμερικανικό ΠΝ προκειμένου να ταυτοποιηθεί, πρόσθεσε.

Το μαλαισιανό ΠΝ διευκρίνισε πως η σορός εντοπίστηκε οκτώ ναυτικά μίλια (περίπου 15 χλμ) βορειοδυτικά από το σημείο της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Σουίφτ, οι έρευνες θα συνεχιστούν.

«Έχουμε πάντα την ελπίδα ότι θα βρούμε επιζώντες», δήλωσε.

Η σύγκρουση ώθησε επίσης την αμερικανική διοίκηση να «επαναξιολογήσει» τις διαδικασίες «εξαντλητικά», δήλωσε ο αρχηγός επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον.

«Είναι η δεύτερη σύγκρουση μέσα σε τρεις μήνες και η πιο πρόσφατη σε μια σειρά περιστατικών στον Ειρηνικό. Η τάση αυτή απαιτεί μια δράση πιο σθεναρή».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε τη σύγκρουση. Στην αριστερή μπροστινή του πλευρά το αντιτορπιλικό έχει υποστεί ένα ρήγμα περίπου τριών μέτρων από το οποίο εισέδυσε το νερό, πλημμυρίζοντας καμπίνες, το μηχανοστάσιο και την αίθουσα επικοινωνιών. Το Alnic υπέστη από την πλευρά του μικρές ζημιές.

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν στο USS John S McCain, ενώ στο δεξαμενόπλοιο κανένας δεν τραυματίστηκε.

Μία μεγάλη σημαντική επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετέχουν πλοία και αεροπλάνα της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκινήσει ενώ δύτες του ΠΝ των ΗΠΑ συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης εξερευνώντας τα τμήματα του πλοίου που πλημμύρισαν από τα νερά.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας ζήτησε «πλήρη διαφάνεια» εκ μέρους του ΠΝ των ΗΠΑ και είπε πως οι υπεύθυνοι πρέπει «να λογοδοτήσουν».

Η έρευνα για τους αγνοούμενους επικεντρώθηκε κυρίως στην περιοχή όπου συγκρούστηκαν τα δύο πλοία, περίπου οκτώ χιλιόμετρα από την ακτή, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Που στρέφονται οι έρευνες

Η αποκάλυψη του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για το απόρρητο κυβερνο-όπλο που χρησιμοποίησε η Ρωσία εναντίον πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και αλλού με ικανότητες όχι απλής παρεμβολής αλλά δημιουργίας λανθασμένων συντεταγμένων στα αμερικανικά πλοία, φαίνεται ότι αποτελεί μόνο ένα απλό κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου για τον "Πόλεμο των Αστρων".

Το 2016 έγινε γνωστό για πρώτη φορά ότι η Ρωσία πειραματιζόταν με κυβερνοόπλα που επηρέαζαν απλές χρήσεις όπως εφαρμογές κινητών τηλεφώνων.

Μάλιστα μια φορά κατάφερε να αλλάξει κατεύθυνση στους χρήστες του Pokemon Go στέλνοντας τους από το Κρεμλίνο προς το αεροδρόμιοVnukovo, 32 χλμ μακριά.

Τα βλέμματα στρέφονται όμως και αλλού.

Στον μυστηριώδη δορυφόρο, «Αντικείμενο 2014-28Ε»  που κανείς δεν γνωρίζει τον ρόλο και την αποστολή του.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η αποστολή του είναι βοηθητική καθώς μπορεί να μαζεύει διαστημικά απόβλητα. Άλλοι πιστεύουν πως προμηθεύει με καύσιμα ή κομμάτια για επισκευή δορυφόρων.

Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που πιστεύουν πως μπορεί να αποτελεί δορυφόρο-όπλο, που έχει ως αποστολή να καταστρέψει δορυφόρους που έχουν σταλεί στο διάστημα από ανταγωνιστές των Ρώσων.

Οι ιδιόμορφες τροχιακές του κινήσεις έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.

Το μυστήριο με τον δορυφόρο έχει εξάψει τόσο πολύ τους ερασιτέχνες αστρονόμους και ειδικούς δορυφόρων, που συνεργάζονται μεταξύ τους και τον παρακολουθούν συνεχώς.

Έχει παρατηρηθεί ότι το αντικείμενο κάνει πολύ ακριβείς ελιγμούς κατά μήκος του ουρανιού, όπως κάνουν και οι άλλοι ρώσικοι δορυφόροι.

Αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν το διαστημικό σκουπίδι δορυφόρο αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του.

«Ό,τι κι αν είναι, δείχνει να είναι πειραματικό» ισχυρίζεται η Πατρίσια Λιούις, υπεύθυνη έρευνας του Τσάταμ Χάους και ειδική στη διαστημική ασφάλεια, και συμπληρώνει: «Μπορεί να έχει έναν αριθμό λειτουργιών, κάποιες συμβατικές και κάποιες στρατιωτικές».

«Μια πιθανότητα είναι να μπορεί να συλλέγει αντικείμενα. Άλλη, να φέρει σφαιρίδια που στοχεύουν άλλους δορυφόρους. Ή πιθανώς, να πρόκειται για επίθεση μέσω υπολογιστών σε άλλο δορυφόρο ή εμπλοκή συχνοτήτων».

Αρχικά, η Ρωσία ανακοίνωσε την εκτόξευση σκάφους που μετέφερε τρία πακέτα, χωρίς να ανακοινώσει την εκτόξευση του συγκεκριμένου δορυφόρου.

Οι ΗΠΑ το εξέλαβαν ως σκουπίδια.

Μετά όμως, από κάποιες περίπλοκες αλλαγές πορείας, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να το αναγνωρίσουν ως δορυφόρο, ενώ παράλληλα η Ρωσία αύξησε ξαφνικά τον δηλωμένο αριθμό δορυφόρων σε λειτουργία που κατέχει.

Μετά από κάποιες περίεργες κινήσεις, το εν λόγω σκάφος, κινήθηκε εναντίον άλλου αντικειμένου. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τελικά βρήκε το στόχο του και η αποστολή έφτασε στο τέλος της, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται κάποιοι από αυτούς που παρακολουθούν την πορεία του.

Αντί-δορυφορικά όπλα άρχισαν να αναπτύσσονται τη δεκαετία του '50, ενώ η Ρωσία ανέπτυξε το δικό της πολεμικό δορυφόρο ονόματι Istrebitel Sputnik στις αρχές του 1960.

Ο συγκεκριμένος είχε ως αποστολή, να φτάνει κοντά σε στοχευμένους δορυφόρους και να πυροδοτεί πολεμικές κεφαλές που θα τους κατέρριπταν.

Επισήμως, η Ρωσία, εγκατέλειψε αυτό το πρόγραμμα, όμως οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν όταν αποκαλύφθηκε πως η Ρωσία σχεδιάζει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, με στόχο να δημιουργήσει δικό της από το 2017, λέγοντας πως ο ήδη υπάρχων βλέπει μόνο το 5% της ρωσικής χώρας, ενώ ο νέος θα μπορεί να βλέπει, περισσότερο από το 90%.

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FUSPacificFleet%2Fvideos%2F10155553646777970%2F&show_text=0&width=560

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ