Κόσμος

Το πρόγραμμα “Αγκάλιασε έναν τρομοκράτη” στην Δανία προσφέρει άφεση αμαρτιών, σπίτια και εκπαίδευση στους τζιχαντιστές την στιγμή που φυλακίζει όσους πολέμησαν κατά του Daesh! (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από μερικά χρόνια η Δανία βρέθηκε στο κέντρο του παγκόσμιου μουσουλμανικού μένους με αφορμή τη δημοσίευση των περιβόητων σκίτσων του Μωάμεθ.

Σήμερα πρωτοτυπεί προς την αντίθετη πλευρά με μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία....

Κόντρα στην βασική αρχή των σύγχρονων πολιτισμένων κοινωνιών σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που κάνουν ζημιογόνα πράγματα, θα πρέπει να τιμωρηθούν, η Δανία μοιάζει περισσότερο να επιβραβεύει την ακραία επιθετική συμπεριφορά παρά να....προοδεύει προσφέροντας συγχώρεση και μάλιστα σε όχι απαραίτητα μετανοημένους.

Το πρωτοφανές σκηνικό έχει στηθεί στην πόλη του Άαρχους όπου οι αρχές ανταμείβούν ουσιαστικά τους ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί ότι είναι τρομοκράτες!

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας επιχειρεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, προσφέροντας στους τζιχάντιστες "ενσυναίσθηση" σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται "αγκαλιάστε έναν τρομοκράτη".

Και μάλιστα αυτό συμβαίνει ενώ Δανοί που έχουν αγωνιστεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απειλούνται με φυλάκιση κατά την επιστροφή τους από τη Συρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα
η Joanna Palani, 23 ετών, που πολέμησε τόσο στο πλευρό των Κούρδων Πεσμεργκά στο Ιράκ όσο και με την πολιτοφυλακή του YPG στη Συρία.

Η κοπέλα αντιμετωπίζει δίωξη με βάση το νέο νόμο περί διαβατηρίων και έχει προφυλακισθεί γιατί έφυγε από τη χώρα ενώ της είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου.

Κι ενώ αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι έχουν πολεμήσει ουσιαστικά στην ίδια πλευρά με τα στρατεύματα που έχει στείλει η Δανία στην περιοχή, οι επιστρέφοντες μαχητές του Daesh έχουν επωφεληθεί από το λεγόμενο μοντέλο Aarhus επανένταξης, ένα πρόγραμμα αντίθετο των στερητικών της ελευθερίας ποινών. Σύμφωνα, λοιπόν, με το μοντέλο Aarhus, οι επιστρέφοντες μαχητές έχουν καθοδηγητές, ψυχολογικές συμβουλές και βοηθούνται να υποβάλουν αίτηση για εργασία ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Με λίγα λόγια προσφέρονται στους τρομοκράτες τεράστια προνόμια, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων, εκπαίδευσης και θέσεων εργασίας, για να τους ενθαρρύνουν να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Οι υποστηρικτές του μοντέλου Aarhus υποστηρίζουν ότι οι τζιχάντες είναι "απομονωμένοι" και αγωνίζονται να ενσωματωθούν και ισχυρίζονται ότι η προσφορά με καλοσύνη και συγχώρεση θα τους αποτρέψει από τη δολοφονική ιδεολογία τους.

Δείτε το σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=8kcgwcdqEQw

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη.

Ο Δανός πολιτικός Naser Khader, ένας μουσουλμάνος που γεννήθηκε στη Συρία, λέει ότι το πρόγραμμα στέλνει το λάθος μήνυμα και επιβραβεύει τους τρομοκράτες που πολεμούν τη Δύση και τις αξίες της.

Μιλώντας στο αυστραλιανό πρόγραμμα ειδήσεων Dateline τόνισε ότι το μοντέλο "αγκαλιάστε ένα τρομοκράτη" παρακινεί ουσιαστικά τους νεαρούς μουσουλμάνους: "Πηγαίνετε έξω και κάνετε κάτι εγκληματικό, τζιχάντ, θα έχετε πολλά προνόμια από την κοινωνία. Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου. "

Επίσης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του στο Fox and Friends, ο Δρ James Mitchell, πρώην πράκτορας της CIA, ο οποίος ανέκρινε και τον εγκέφαλο πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου, αποκάλεσε το πρόγραμμα "εξαιρετικά αφελές".

https://www.youtube.com/watch?v=flDrAMy7YPk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ