Κόσμος

Συναγερμός στην Κομισιόν για τη Βόρεια Κορέα! Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ τη Δευτέρα 14 Αυγούστου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, αναφέρει μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε.

«Μετά τις συνομιλίες της στη Μανίλα, στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ της ASEAN (…) η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε να συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας τη Δευτέρα 14η Αυγούστου για να συζητηθούν τα πιθανά επόμενα βήματα στην κατάσταση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η κρίση γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας κλιμακώθηκε μετά τον νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, σε αντίδραση για τις δοκιμές βορειοκορεατικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιήσει την Τρίτη πως η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» αν η Βόρεια Κορέα απειλήσει τους Αμερικανούς ή συμμάχους τους. Ανταπαντώντας, η Πιονγκγιάνγκ δημοσιοποίησε ένα σχέδιο επίθεσης στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Νωρίτερα απόψε, ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως εάν ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεθεί στο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ