Βόρεια Ήπειρος

Φλέγονται χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία: Προδοσία..., άφαντα τώρα τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη!


Σε απόγνωση βρίσκονται δέκα ελληνικά μειονοτικά χωριά στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία. Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.

Ο ιστότοπος himara.gr καταγγέλλει ότι "Η Δρόπολη παραδομένη στις φλόγες-Αυτή την στιγμή ανεξέλεγκτη φωτιά καίει κατοικίες στα χωριά Λιούγκαρη και Φράστανη-Αδιαφορία των Ελληνικών και Αλβανικών αρχών για την μειονότητα."

Η Δήμος Δρόπολης πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ανύπαρκτη αλβανική κυβέρνηση που έχει αφήσει στο έλεος του θεού τους κατοίκους της Ελληνικής Μειονότητας.

Επισης η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αγνοήσει παντελώς την έκκληση βοήθειας προς την Μειονότητα παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων της Δροπολης και των Δημοτικών Αρχων.

Πριν λίγες ημέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, με δύο διαδοχικά άρθρα είχε τονίσει το απαράδεκτο γεγονός της αποστολής ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Αλβανία τη στιγμή που ο Ε.Ράμα, ο γνωστός ανθέλληνας κατεδαφίζει ελληνικές εκκλησίες και σε απόλυτη συμπαιγνία με τον Ρ.Τ.Ερντογάν και τον Κοσοβάρο εξτρεμιστή Θάτσι, σχεδιάζει και εκτελεί τα ανθελληνικά του σχέδια εις βάρος της χώρας μας.

Δείτε εδώ το άρθρο μας Φλέγεται απ’ άκρη σ΄άκρη η Αλβανία: Στείλαμε πυροσβεστικά αεροσκάφη να τους σώσουμε τη στιγμή που ο ανθέλληνας Ράμα κατεδαφίζει κτήρια της ελληνικής μειονότητας!  

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Κύθηρα: Πλησιάζει σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί- Τα Ελληνικά «PZL» σβήνουν ακόμη τις αλβανικές φωτιές…

Τώρα, οι πυρκαγιές έχουν φτάσει στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Εστία φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι. Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα δίνουν μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά πύρινα μέτωπα.

Στο δήμο Φοινίκης ένα μεγάλο κομμάτι του μεγάλου φυσικού πάρκου "Γαλάζιου Μάτι" έχει παραδοθεί στις φλόγες. Τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι απειλούνται άμεσα. Το μέτωπο της πυρκαγιάς οδεύει προς τη Δρόβιανη.

Με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Αχιλλέας Ντέτσικας και Λεωνίδας Χρίστος ζητούν τη βοήθεια της Ελλάδας καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πρόβλημα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος himara.gr η συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης είναι ελλιπής καθώς έχει στείλει μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες.

Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει πως οι τοπικές αρχές από την πρώτη στιγμή επικοινώνησαν με τον πρόξενο Αργυροκάστρου Βασίλη Τόλιο, ώστε να ζητήσει βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία Ηπείρου. Δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες του Δημάρχου Αχιλλέα Ντέτσικα ο οποίος προσπαθεί να σβήσει φλόγες κρατώντας στα χέρια κλαδιά!

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αλβανία, χρηματοδοτώντας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την αποστολή δύο αεροσκαφών πυρόσβεσης από την Ελλάδα στις πληγείσες από την πυρκαγιά αλβανικές περιοχές.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε τη γενναιόδωρη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα παράδειγμα έκφρασης αλληλεγγύης προς την πληττόμενη Αλβανία.

Φωτογραφία του χρήστη Himara.gr.Φωτογραφία του χρήστη Himara.gr.https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhimara1%2Fvideos%2F1758233667540037%2F&show_text=0&width=560

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhimara1%2Fvideos%2F1759087687454635%2F&show_text=0&width=560

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ