Πολιτική

Νέο φιάσκο της κυβέρνησης ανάλογο των τηλεοπτικών αδειών - Το ΣτΕ μπλόκαρε την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ ενώ ο Σ.Παππάς προχωρούσε σε εξαγγελίες...

Το θέατρο του παραλόγου παίζεται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αφού ελήφθη η απόφαση να κρατικοποιηθεί ο ΟΑΣΘ και να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ένας εκ των καθοδηγητών του Αλέξη Τσίπρα, ο πατέρας του Νίκου Παππά, Στέλιος, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του αναστέλλει τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού και «μπλοκάρει» επί της ουσίας την μεταφορά ελέγχου του στο Δημόσιο.

Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε μετά το αίτημα προσωρινής διαταγής για τη διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης του Οργανισμού, όπως και για την ακύρωση της τοποθέτησης νέου Διοικητικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Στέλιο Παππά που είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση. Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής ως προς την τοποθέτηση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, έκανε δεκτό το αίτημα ως προς το σκέλος της αναστολής της διαδικασίας εκκαθάρισης, όπως ορίζει το άρθρο 25 του σχετικού νόμου για τη διαδικασία και το τίμημα της εξαγοράς.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 25 σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά την πρώτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο αναθέτει με διεθνή διαγωνισμό σε ελεγκτική εταιρεία την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης και τη διενέργεια των πράξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 27. Στην αξία δεν περιλαμβάνεται αυτή που οφείλεται στο μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης ούτε η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ».

Η προσωρινή διαταγή θα ισχύσει μέχρι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο να εκδώσει την οριστική απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ. Ήδη, έρχεται η υπόθεση αυτή να συγκριθεί με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, εκεί όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο προσωπικά ο Νίκος Παππάς υπέστησαν μία μεγάλη ήττα. Τώρα έρχεται το δεύτερο ισχυρό χαστούκι με πάλι έναν Παππά να εμπλέκεται.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, γεγονός που προμηνύει μια σκληρή δικαστική διαμάχη που αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης.

«Η επιλογή των προσώπων που πλαισιώνουν τη διοίκηση των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποτελεί κεντρική επιλογή εκκαθάρισης και διαφάνειας σε έναν χώρο που ήταν η πρωτεύουσα της διαπλοκής και του παρακράτους στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη» είχε σχολιάσει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, προ ημερών με την αφορμή την τοποθέτηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον ΟΑΣΘ.

Πρόκειται όμως για ένα νέο μεγάλο φιάσκο από την πλευρά της κυβέρνησης, ανάλογο αυτού των τηλεοπτικών αδειών και το κάνει ακόμη μεγαλύτερο το γεγονός ότι ο Στέλιος Παππάς πρόφτασε κιόλας να κάνει και εξαγγελίες για την πολιτική που θα ασκήσει ως πρόεδρος του Οργανισμού. Υποσχέθηκε δωρεάν μετακινήσεις και σβήσιμο χρεών.

Λίγες ώρες πριν βγει η απόφαση κόλαφος για την κυβέρνηση ο κ. Παππάς ανακοίνωσε την διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ανέργους από τον ΟΑΣΘ πριν από την ανάληψη της διοίκησης εκ μέρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

«Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανέργους πριν από την ανάληψη της διοίκησης εκ μέρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαγράφονται» έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος Παππάς στον λογαριασμό του στο facebook τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και πρόσθεσε πώς «τα μέτρα αποφασίστηκαν από τον ΟΑΣΘ σε εφαρμογή των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης».

Την Πέμπτη μάλιστα ο ΟΑΣΘ είναι αποφασίσει και την δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία του Οργανισμού των κατόχων καρτών ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Ίσως και να ήταν μία απόφαση άσκησης πίεσης στην Δικαιοσύνη για να μην προχωρήσει στην απόφαση που έλαβε. Όπως και να έχει η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά εκτίθεται και δείχνει την προχειρότητα με την οποία λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ