Κόσμος

ΗΠΑ προς Κιμ Γιονγκ Ουν: «Αν ρίξεις πυραύλους πάμε για πόλεμο»

Υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα γνωρίζουν «μέσα σε λίγες στιγμές» από την εκτόξευσή του την τροχιά του πυραύλου ο Μάτις υποσχέθηκε ότι θα καταρριφθεί οποιοσδήποτε πύραυλος κατευθύνεται προς το Γκουάμ.

Κλιμακώνοντας τις απειλές κατά της Πιονγιάνγκ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της νήσου Γκουάμ, της μη ενσωματωμένης περιοχής των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, μπορεί πολύ γρήγορα να πυροδοτήσει μια πολεμική σύρραξη.

Η ωμή απειλή του επικεφαλής του Πενταγώνου έγινε την ώρα που το CNN μετέδιδε ότι κατασκοπευτικοί δορυφόροι ανίχνευσαν κινητικότητα στις πυραυλικές εγκαταστάσεις της Πιονγιάνγκ κι ενώ ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας εξέταζε «επί μακρόν το σχέδιο» εκτόξευσης πυραύλων κοντά στο Γκουάμ, και το «συζητούσε» με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στο κέντρο διοίκησης της Στρατηγικής Δύναμης που είναι υπεύθυνη για τους πυραύλους.

Το Πεντάγωνο κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια κίνηση θα εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου.

«Αν ρίξουν κατά των ΗΠΑ, μπορεί πολύ γρήγορα να κλιμακωθεί σε πόλεμο», είπε ο Τζιμ Μάτις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν οι πύραυλοι δεν συνιστούν άμεση απειλή τότε θα αποφασίσουν οι πολιτικοί για τις επόμενες κινήσεις.

«Ο πόλεμος εξαρτάται από τον Πρόεδρο και ίσως από το Κογκρέσο. Το συμπέρασμα είναι ότι θα υπερασπιστούμε τη χώρα από κάθε επίθεση», επεσήμανε.

Υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα γνωρίζουν «μέσα σε λίγες στιγμές» από την εκτόξευσή του την τροχιά του πυραύλου ο Μάτις υποσχέθηκε ότι θα καταρριφθεί οποιοσδήποτε πύραυλος κατευθύνεται προς το Γκουάμ.

Λίγο νωρίτερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είχε διαμηνύσει ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το «πλήρες φάσμα» των δυνατοτήτων της αν την προκαλέσει η Βόρεια Κορέα.

Ο Ντάνφορντ περιοδεύει στην Ασία για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τις κινήσεις των ΗΠΑ κατά της Πιονγιάνγκ. Χθες έφθασε στην Κίνα μετά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα.

Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν απευθύνει κατ’ επανάληψη εκκλήσεις στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνη ένταση. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τηλεφώνησε το Σάββατο στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση συμβουλεύοντας και τις δύο πλευρές να αποφεύγουν τα λόγια ή τις ενέργειες που μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα να αποφεύγουν την πολεμόχαρη ρητορική που μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι η κατάσταση είναι οριακή. Μολαταύτα ακούμε τη ρητορική από την Πιονγιάνγκ και τις δηλώσεις που έρχονται καθημερινά από την Ουάσιγκτον. Το παράδοξο είναι ότι είναι ταυτόσημες. Είναι μια ανοικτή απειλή χρήσης βίας και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λεττονίας προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας πυρηνικής σύρραξης και τις συνέπειες που θα έχει για ολόκληρη την υφήλιο.

«Αν ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται το 2017 τι απειλή συνιστούν τα πυρηνικά όπλα, ότι απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη, τότε τι συζητάμε;» διερωτήθηκε.

Και επανέλαβε ότι τη λύση στην κρίση θα μπορούσε να δώσει η σινορωσική πρόταση για ταυτόχρονο τερματισμό των πυραυλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα και αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, που όμως έχει ήδη απορρίψει η Ουάσιγκτον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...