Πατριαρχεία

Επιβεβαίωση μέσω της διάψευσης για τα σχέδια επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ρωσία -Καρφί για τα Φανάρι και εκκλησιαστική διπλωματία στο ζενίθ

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από λίγες μέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυπτε πως το ταξείδι του Υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιου Pietro Parolin στη Ρωσία αποτελεί ένα ακόμη βήμα που θα φέρει πιο κοντά Μόσχα και Βατικανό και θα στρώσει χαλί για μια μελλοντική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μόσχα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βεβαίως έφερε έντονες αντιδράσεις και κατά συνέπειαν άρχισαν οι διαψεύσεις!

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Parolin στο πλαίσιο της επίσκεψής του αναμένεται να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο και τις Ρωσικές αρχές σύμφωνα με τον ιερέα Ιγκόρ Κοβαλέφσκι, γενικό γραμματέα της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Ρωσίας.

"Αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πατριάρχη Κυρίλλο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ", δήλωσε ο Κοβαλέφσκι

Συμπλήρωσε δε πως ο ίδιος ο Parolin ελπίζει επίσης να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο καρδινάλιος θα συναντηθεί επίσης με μέλη της Ρ/Καθολικής κοινότητας της Μόσχας και θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο ρ/καθολικό καθεδρικό ναό της Μόσχας στις 21 Αυγούστου.

Εκεί πάντως που επέμεινε ο Ρώσος εκπρόσωπος των Ρωμαιοκαθολικών ήταν πως “ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού δεν θα συζητήσει τις προοπτικές για επίσκεψη του Πάπα στη Μόσχα”.

“Η πιθανότητα επίσκεψης στη Ρωσία από τον Πάπα Φραγκίσκο δεν θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού Καρδινάλιου Πιερό Παρολίν στη Μόσχα στις 21-23 Αυγούστου, καθώς είναι πρόωρο να συζητηθεί αυτό το θέμα σε αυτό το χρονικό σημείο”, δήλωσε ο Igor Kovalevsky συμπληρώνοντας πως "ο ίδιος ο καρδινάλιος τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα συζητηθεί".

Ο Κοβαλέβσκι ανέφερε ακόμη ότι πιστεύει προσωπικά ότι η Ρωσία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχτεί τον ποντίφικα.

"Εγώ προσωπικά δεν θα υποστήριζα αυτή την επίσκεψη επειδή η κοινωνία μας δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχτεί τον Πάπα και δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βεβαια η ανάγκη αυτών των διαψεύσεων ήρθε από το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Ρωσία το τελευταίο διάστημα μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Parolin.

Oι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές συμφωνούσαν και εξέφραζαν την άποψη δημοσίως πως το ταξείδι Parolin αφορά την προετοιμασία της άφιξης του ποντίφικα στο κανονικό έδαφος της Ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας.

Η συγκλονιστική αυτή είδηση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ρωσική ιστοσελίδα της «Deutsche Welle». Σε αυτή, το ρεπορτάζ επικαλούμενο συνέντευξη Parolin στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», αναφέρει ξεκάθαρα ότι «το Βατικανό προετοιμάζει την επίσκεψη του Πάπα στη Ρωσία.»

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λέει ο θυμόσοφος λαός και δια των διαψεύσεων πολλάκις γίνονται οι μεγαλύτερες επιβεβαιώσεις!

Ο Κοβαλέβσκι πάντως δήλωσε ότι πιστεύει ότι η συνάντηση που έγινε μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Μόσχας στην Αβάνα πριν από ενάμιση χρόνο είναι ήδη ένα «μνημειώδες επίτευγμα».

"Ίσως θα μπορούσε να γίνει μια συνάντηση σε μια τρίτη χώρα, ίσως να συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις, πιθανότατα θα είναι έτσι, αλλά νομίζω ότι είναι πρόωρο να πούμε ότι ο πατριάρχης θα μπορούσε να επισκεφθεί το Βατικανό και ότι ο Πάπας θα μπορούσε να έρθει στη Μόσχα αύριο ," είπε.

“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσική κοινωνία πρέπει να προετοιμαστούν γι 'αυτό πρώτα”, είπε ακόμη ο ιερέας.

"Πρέπει να είμαστε ικανοί φιλοξενούντες για να λάβουμε έναν τέτοιο διακεκριμένο επισκέπτη", δήλωσε ο Κοβαλέφσκι.

Από τη δική του πλευρά, ο πατήρ Στέφαν (Igumnov), γραμματέας για τις διαχριστιανικές σχέσεις του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, υπενθύμισε την πρόσφατη συνέντευξη του Παρολίν, στην οποία ο αξιωματούχος του Βατικανού δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα επίσκεψης του Πάπα στη Ρωσία δεν είναι στην ατζέντα του ταξιδιού του στη Μόσχα.

Αυτό που από την άλλη πλευρά είναι σίγουρα στην ατζέντα είναι το Ουκρανικό!

"Το ζήτημα της Ουκρανίας βρίσκεται ακόμη στην ημερήσια διάταξη και εξακολουθεί να είναι προβληματικό στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών λόγω των περιστασιακών καταστροφικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων καθολικών (σ.σ.Ουνίτες) στην Ουκρανία και έχει επίσης ανθρωπιστική διάσταση", ανέφερε ο π.Στέφανος συμπληρώνοντας πως "η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτιμά τη θέση του Βατικανού σε αυτό το θέμα, η οποία αποκλείει τη χρήση της Αγίας Έδρας για εικασίες που αποσκοπούν στην περαιτέρω κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και στη μετατόπιση της σύγκρουσης της χώρας σε καθαρά θρησκευτικό τομέα".

Και το καρφί για το Φανάρι!

Οι δηλώσεις του π.Στέφανου περιελάμβαναν και ένα μεγαλοπρεπέστατο καρφί για το Οικουμενικό Πατριαρχείο...

"Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι οι μεγαλύτερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο” ανέφερε ο Ρώσος ιερέας παραμερίζοντας εντελώς το Φανάρι. “Οι ηγέτες τους δεν φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη να ασκήσουν επιρροή στις σημερινές κοινωνικές διαδικασίες, αυξάνοντας τη φωνή τους για την υπεράσπιση των παραδοσιακών ηθικών αξιών, για τους Χριστιανούς που υποφέρουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή, και σε μια σειρά άλλων θεμάτων, των οποίων η επιτυχής επίλυση θα καθορίσει το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας ", σύμπλήρωσε

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...