Ενέργεια

ΕΚΤΑΚΤΟ - Εντοπίστηκε ελληνικό γιγαντιαίο κοίτασμα "ΖΟΡ" - Φλέβα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο

Γεωλογικές δομές όμοιες με εκείνες του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου ΖΟΡ της Αιγύπτου - των τριάντα τρισ. κυβικών ποδιών» διαπιστώνει στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Στην ετήσια έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων η εταιρεία - όπως γράφει η « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» -  επισημαίνει τις τεράστιες προοπτικές που έχει η Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα των υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει ήδη παρουσιάσει σε γενικές γραμμές τη στρατηγική στον τομέα αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης,όπως οι Total και η ExxonMobil, έχουν κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της προετοιμασίας ενός πλαισίου το οποίο θα υιοθετεί τις πρακτικές και την τεχνογνωσία της Κύπρου και της Νορβηγίας.

Ο κ. Σταθάκης ετοίμασε διεθνή διαγωνισμό για τρεις εκτάσεις, τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ) και αυτό στα δυτικά της Κέρκυρας (Emergean Oil & Gas), ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τρεις είναι συνοπτικά οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει στρατηγικά ο Γιώργος Σταθάκης:

* Ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

* Η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΔΕΥ Α.Ε.

* Η έναρξη της συζήτησης για το είδος της σύμβασης παραχώρησης, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών (ΕΛΚΑΓ).

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναρτήθηκαν οι χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Βάσει και των υπουργικών αποφάσεων που υπέγραψε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, παραχορούνται με σύμβαση μίσθωσης τρεις περιοχές: Η μία είναι βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Λευκάδας στο Ιόνιο και οι άλλες δύο νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Σημειώνεται πως για όλες τις περιοχές έχει προκηρυχθεί πριν από 10 ημέρες διαγωνισμός και οι προσφορές των ενδιαφερόμενων αναμένονται τους επόμενους 3 μήνες.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μίσθωσης, το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Η μισθώτρια εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.

Όσον αφορά στη διάρκεια του σταδίου των ερευνών, που διαιρείται σε τρεις φάσεις, μπορεί να φτάσει και τα οκτώ έτη. Για τις προς παραχώρηση περιοχές είναι διαθέσιμη δισδιάστατη σεισμική έρευνα 12.347 χιλιομέτρων νέων σεισμικών γραμμών, που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και το οικόπεδο νοτίως της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν από την Petroleum Geoservices(PGS) το διάστημα 2012-2014.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν πρόσβαση και στα σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων ιστορικών σεισμικών γραμμών, τα οποία έχουν υποστεί επαναεπεξεργασία και προσαρμοστεί στα στοιχεία των διαθέσιμων θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...